Angie Thomas - The ​Hate U Give – A gyűlölet, amit adtál

Stílszerűen a Tumblrön láttam először ezt a könyvet és a lelkendező véleményeket róla, és nem is csodálkoztam nagyon, amikor a tavalyi Goodreads közönségszavazás két kategóriáját – a debütáló GR író ill. a young adult fikció -  is ez a könyv nyerte el.

A GABO Kiadó fél évvel a megjelenés után el is hozta magyarul ezt a könyvet és attól függetlenül, hogy nekünk magyaroknak, ill. európaiaknak ez 'csak' egy érdekes betekintést fog nyújtani egy tőlünk különböző közösség és ország életébe – ettől függetlenül ajánlom ezt a könyvet, mert egy erős ifjúsági regény született Angie Thomas tollából, amit sajnos több valós élmény is inspirált.

A főszereplőnk egy 16 éves afroamerikai lány, Starr, aki úgymond a gettóban él – ő nevezi így. Apukája exbandavezér, mára jó útra tért boltvezető. Öccsével Sekanival, és féltestvérével, a 17 éves Sevennel együtt egy jobb környék középiskolájába járnak, ahol rajtuk kívül nem nagyon tanulnak afroamerikai diákok. Starr viszonylag jól kezeli ezt a kettős életet – otthon szabadabb szájú, merészebb csaj, nagyobb társaságban inkább visszahúzódik – a középiskolában viszont a menőség légköre lengi körül, és ezért nem is kell nagyon tennie semmit. Kosarazik, van két közeli barátnője és "fehér pasija", Chris, aki mindent megtenne érte.  

forrás
A regény elején egy házibuliban találkozik régi barátjával Khalillal, akivel együtt nőtt fel, ám pár éve nem tartják a kapcsolatot. A bulinak hirtelen véget vet egy lövöldözés – Khalil felajánlja Starrnak, hogy hazaviszi az autójával. Útközben megállítja őket egy rendőr, és annak ellenére, hogy nem szolgált rá, Khalilt lelövi a lány szeme láttára.

Starr élete itt kezd fordulatot venni – eleinte, hogy megvédjék, a családja próbálja titkolni, hogy ott volt ott Khalillal. Később rájönnek, hogy nem lehet szó nélkül hagyni az ügyet, Starrnak tanúskodnia kell. Nem elég, hogy meg kell birkóznia a gyásszal, a traumával, és elég bátorságot kell merítenie, hogy tanúskodjon, de mindezt a középiskolai életében részt vevőkkel nem osztja meg. Nem meséli el se a pasijának, se a két legjobb barátnőjének, hogy mit élt át – ők csak azt látják, hogy stresszesebb és távolságtartó velük.
Ezt tartom a könyv gyenge pontjának, persze van egy magyarázat, hogy miért akarja szétválasztani a két életét, de már annyira túlnőtt rajta ez az ügy, hogy egyre értelmetlenebb. Többen kiakadtak azon, elsőre én is, hogy az egyik fejezetben egy bekezdéssel feljebb még Khalil értelmetlen halálára gondol, pár mondattal később azon fakad ki, hogy az egyik legjobb barátnője kikövette Tumblren.
Ez az aránytalanság nem tetszett – és emiatt le is húztam magamban a könyvet, de a végső pontszámot tekintve mégis jó szívű voltam, mert nem mostanában olvastam ennyire aktuális, megdöbbentő, de szerethető ifjúsági regényt!
A Tumblrre visszatérve, meg átérzem, hogy mennyire fontos az amerikai kamaszoknak ez az oldal, ahol titkos vagy felvállalt gondolataikat, vágyaikat, érzéseiket oszthatják meg és mennyire rosszul eshet ha az – elvileg – legjobb barátunk hátat fordít virtuális énüknek. Starral is ez történt, végül rájött, hogy a barátok eltávolodhatnak egymástól, és rá kellett jönnie, hogy nem mindenki fogadja el őt maximálisan. 

forrás
Szerintem ez egy remek könyv arról, hogy milyen életük van ma is az afroamerikai közösségeknek, milyen az élet a „gettóban”, ahol különböző bandák uralják az utcákat. Ahol egy 12 éves gyereknek azt tanítják meg, hogy hogyan működjön együtt a rendőrökkel, hogy nehogy megöljék. De amint látjuk néha ez sem elég. Egy félrehallott mondat, a rendőrben munkáló gyűlölet, vagy félelem elég volt a tragédiához. Angie Thomas beavat bennünket, hogy miért választhatja egy fiatal inkább azt, hogy belép egy bandába, drogot árul, vagy rabol. 

Starr családja szolgáltatja a pozitív példát, ahol az apai örökséggel szakítva Starr apja, Mav a börtön után tiszta, dolgos életet él; a szíve a közösségéé, az utcáké ahol felnőtt. Ezért nem akar innen elköltözni, ezért segít olyan fiataloknak, akiknek más nem segítene.

A szereplők közül nagyon bírtam Starr szüleit – akik nem a tipikus szülőket testesítették meg, amit a YA regényekben megszokhattunk. Szeretik egymást, ezt ki is mutatják, de hatalmas szeretet van bennük a gyerekeik iránt – akik persze néha dacból ezt nem mutatják ki, de megbecsülik, hogy mijük van. 

Örülök, hogy elolvastam ezt a könyvet, még ha nem is egészen értettem minden utalást, vagy vonatkozást, de egy kis betekintést kaphattam Amerika másik oldaláról.
Készül a film is a könyvből a Minden, mindenből vagy Az éhezők viadalából megismert Amandla Stenberg főszereplésével!

5/5

Kiadó: GABO
Kiadás éve: 2017
Eredeti cím: That hate u give
Oldalszám: 420
Ár: 3490 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
A ​tizenhat éves, színes bőrű Starr kettős életet él: az egyik világa a gettó, ahol felnőtt, a másik pedig a menő, külvárosi elitgimi. A két élete közti egyensúly akkor bomlik meg, amikor Starr szemtanújává válik, ahogy legjobb barátját, a fegyvertelen Khalilt lelövi egy rendőr. Minden, amit Starr ezek után mond, felhasználható ellene: tönkreteheti a helyet, ahol él, önmagára és szeretett családjára is veszélyt jelent.A történetet a Black Lives Matter-mozgalom inspirálta, amely az afroamerikaiakkal való egyenlő bánásmódért küzd. Ebben az izgalmas és erőteljes regényben megismerhetünk egy fiatal lányt, aki pontosan ezért harcol.Angie Thomas Jacksonban, Mississippi államban született és nőtt fel; jelenleg is ott él. Korábban rappelt, legnagyobb sikereként tartja számon, hogy megjelent róla egy cikk (képpel együtt) a Right-On tinimagazinban. Kreatív írást tanult a Belhaven Egyetemen és egy nem hivatalos diplomával is rendelkezik hiphopból. Mai napig rappel, ha kedve tartja. A The Hate U Give az első regénye. A könyvből a Fox készít filmet George Tillman rendezésében, és Amandla Stenberg (Az éhezők viadala) főszereplésével.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.