Rose Tremain - Gustav-szonáta

Szépen haladok azzal a tervemmel, hogy a 21. Század Kiadó KULT Könyvek sorozatából mindegyiket elolvassam. A megjelent hat könyvből négyet már megismertem és mindegyik nagyon tetszett: nem titkoltan ez a könyv is. 

Rose Tremainről korábban még nem hallottam, pedig egy könyve már megjelent korábban magyarul is - a Színarany, ami Új-Zéland 1850-es évekbeli világát ismerteti meg velünk. Úgy tűnik Tremain szeret különböző országokról írni, mert ebben a regényben Svájcba viszi az olvasóit. 

pexels
A regény elején az öt éves Gustavot ismerjük meg, aki egy svájci kisvárosban, Matzlingenben él. Anyukája, Emilie egyedül neveli, elhunyt férjéről nem sokat mesél neki - csak annyit, hogy rendőrkapitány volt és egy hős. Furcsa, elhidegült kapcsolat az övék, amit a kis Gustav persze természetesnek fog fel. Akkor jön rá, hogy az anyja nem igazán szereti, amikor megismerkedik az óvodában egy új fiúval, Antonnal és később az ő szüleivel. 

A regény második részében visszaugrunk az időben az 1937-es évhez, amikor Emilie találkozott későbbi férjével Erich Perle-vel. Erich a rendőr-főnök helyettesként viszonylagos jólétet biztosít a 20 éves Emilienek, ám ez veszélybe kerül, amikor Erich kötelességének érzi, hogy segítsen a háború elől menekülő zsidó családokon. 
Emilie egyfajta burokban él - nem akar tudomást venni a háborúról, a közelgő veszélyről, nagyon jól elvan a kikényszerített kényelmes életében. A kettejüket érő tragédia sem nyitja fel a szemét, inkább bűnbakot keres. 

pexels
A záró, harmadik részben már a közelmúltban járunk - Gustav és Anton az ötvenes éveiket tapossák; bizonyos állandóságra tettek szert az életükben, de korántsem elégedettek. Anton, aki gyerekkorában a csodagyerek státus alatt roskadozott, idősebb korára sem elégedett azzal amit elért, ezért menekül a megszokott életéből. Gustav éveken át támogató barátja volt, de Anton elégedetlensége megsebezte, és ő is kizökkent a mindennapjaiból, de rájött, hogy min tudna változtatni. 
"– Anton nagyon szerencsés volt, hogy az óvoda első napján rád talált. Olyan lojalitást mutattál iránta, Gustav! Nem tudom, visszafizette-e valaha is. – Visszafizette? – csodálkozott el Gustav. – Ez a kifejezés távol áll a gondolkodásomtól. Szeretem Antont. Mindig is szerettem, és ez már csak így van."
Összetett ez a regény, mert nem csak egy barátság története, ahogy a legtöbb helyen beharangozták, hanem egyrészt a svájci történelem egy kis szelete is helyet kap benne, ill. érdekes emberi sorsokat ismerhetünk meg. Utóbbi teszi szerintem annyira egyedivé, és fontos olvasmánnyá.
"– Belátod, ugye, hogy olyannak kell lenned, mint Svájcnak. Megértetted? Nem eshetsz szét, bátornak, függetlennek és erősnek kell lenned. És akkor majd jó életed lesz."
Gustav anyja, Emilie egész életében hideg és számító ember volt - de kapunk választ arra, hogy miért (ezt hozta magával a saját anyjától). Gustav épp az ellentéte: nem vár senkitől semmit, viszont kötelességének érzi gondoskodni másokról. Antontól gyerekkora óta megkövetelik, hogy több legyen mint az átlag, de ez csak boldogtalanságot hoz neki. Gustav apja, Erich is egy szerencsétlen karakter, akit felemésztenek a körülmények: jó akar lenni a világhoz, de ezért több szenvedés jut neki, mint öröm. 

Melankolikus, de szép történet a Gustav-szonáta, ami jó szívvel ajánlok, ha unjátok a túl édes sztorikat, és szerettek elgondolkodni egyes karakterek életén, motivációin. Nekem most jól esett ez a történet, ill. örülök, hogy Svájcot is egy kicsit megismerhettem.

5/5

Kiadó: 21. Század Kiadó
Kiadás éve: 2017
Eredeti cím: The Gustav Sonata
Oldalszám: 320
Ár: 3990 Ft (Rendeld meg a kiadótól)
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Egy ​nem mindennapi gyerekkori barátság lélegzetelállító története, amely kiállja az idő próbáját.Gustav Perle egy svájci kisvárosban nő fel, ahol a II. világháború szörnyűségeiből csak halk visszhang jut el. Egyedüli gyerekként nevelkedik imádott édesanyjával, Emilie-vel, aki meglehetően mogorván bánik vele. Összebarátkozik egy vele egykorú tehetséges és jó eszű zsidó fiúval Anton Zweibellel, az ígéretes zongoristapalántával. A regény Gustav családjának történetét követi nyomon, feltárja az anya antiszemitizmusának gyökereit, amelynek kihatása lesz fia és legkedvesebb barátjának életére is. Visszatekintés a háborús évekre és egy lelkiismereti ügy kellemetlen következményeire és előre nézés két életútra, két karrierre, egy szállodatulajdonoséra és egy zongoraművészére. A Gustav-szonáta egy gyerekkori szenvedéllyel, érzelmekkel teli barátságról, annak elvesztéséről, átalakulásáról és visszaszerzéséről szól egy élethossz során. Egy erőteljes és mélyen megindító mű az egyik legnagyobb kortárs regényíró tollából. "Tökéletes regény a szerelem tökéletlenségéről.” – The Guardian "Végletes és fájdalmas szépség. Briliáns regény, Tremain a legnagyobb brit írók egyike.” – Salman RushdieThe Sunday Times Top Ten BestsellerRose Tremain korábbi regénye Színarany címmel jelent meg magyarul a Park Kiadó gondozásában.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.