Alice Munro - Juliet

Sikerült ismét egy régóta kerülgetett szerzőtől olvasnom! Igaz nem vállaltam nagy 'kockázatot', mert a Juliet igazából három összefüggő novellát tartalmaz, melyek már megjelentek a Csend, vétkek, szenvedély c. kötetben. Arról a novelláskötetről Amadea 2014-ben írt, és nagy lelkesen hozzá is szóltam a bejegyzéséhez, hogy nekem is el kell olvasnom :D 
Most kaptam egy lökést, hogy tényleg nekiálljak Munro életművének - azt hiszem új kedvenc szerzőt találhatnék benne. Az Asszonyok, lányok élete kötetet néztem ki magamnak - igyekszem idén sorra is keríteni.

forrás
A három novella mindegyikében egy Juliet nevű lány/nő a főszereplő. Az elsőben (Esély) fiatal klasszika-filológia tanár, akinek épp lejárt a szerződése az iskolával, ahol eddig helyettesített valakit. Nincs semmi célja éppen, kitalálja, hogy elutazik ahhoz a férfihoz, akivel egyszer egy vonatúton ismerkedett meg. Felidézi azt az utazást, egy kellemetlen emléket, majd a szenvedélyes beszélgetést a rákhalászként dolgozó férfival. Nekem ez a novella volt a kedvencem a kötetben - az utazás, a fiatal Juliet gondolatai, problémái - nagyon megfogtak. Megjelent előttünk a kanadai téli táj, a feszengő érzés amibe szerintem minden nő könnyen bele tudja magát helyezni.

A következőben (Hamarosan) pár évvel később járunk, Juliet a kislányával látogatja meg szüleit - felidéződik a gyerekkora, a szüleivel való kapcsolata és elégtétellel vonul végig az utcán babakocsit tolva. A kisvárosban különc, túl okos lánynak könyvelték el - 1969-ben járunk! -, akinek majd nem lesz 'normális' élete. 
"Juliet tudta, hogy alighanem sokan tartják furának és magának valónak – mint ahogy az is, bizonyos szempontból. De élete nagy részében azt is megtapasztalta, hogy körül van véve olyan emberekkel, akik meg akarják csapolni a figyelmét, az idejét és a lelkét. És ő – általában – hagyta.Állj rendelkezésre, légy barátságos (különösen, ha nem vagy népszerű) – ezt tanulta a kisvárosban meg a főiskolai kollégiumban. Légy szolgálatkész bárkivel, aki az utolsó cseppig kiszívna belőled mindent, noha fogalma sincs, ki vagy."
Csend a záró rész, amiben már az idős Juliet életét ismerhetjük és lányával való kapcsolatát, vagyis inkább a kapcsolatuk hiányát... Ez volt a könyv legfurcsább része, nem kaptunk igazi okot, a szereplők csak úgy elsodródtak egymás mellől - pedig nem hiányzott a szeretet a kapcsolatukból.

Munro nagyszerűen ír - néhány párbeszéddel, pár sorral érzékeltet komoly problémákat, rábízza a képzeletünkre az egyes rejtett konfliktusok felfedését, ill. nagyon jó hangulatteremtő ereje van az írásainak.

Pedro Almodóvar rendezett filmet a fenti három novellából, Julieta címmel - ennek apropóján adták ki ezt a kötetet, mely tartalmazza a rendező előszavát is - aki látta a filmet, vagy érdekli, hogyan született meg annak - is - ajánlom ezt a kis kötetet, na és persze a hozzám hasonló 'újoncoknak' :)

4/5

Kiadó: Park
Kiadás éve: 2017
Eredeti cím: Julieta: Three Stories That Inspired the Movie
Oldalszám: 172
Ár: 2500 Ft
Borító: 3/5

Fülszöveg:
Alice Munróról azt tartják, hogy az emberi szív minden rezdülésének hangot tud adni. Az Esély, Hamarosan, Csend című történetekben, melyekből Pedro Almodóvar Julieta címen rendezett filmet, ismét rácsodálkozhatunk virtuozitására. A három történetből az bontakozik ki, hogy néhány találkozás – flörtölés egy idősebb férfival a vonaton; később fiatal anyaként látogatás a szülői házba; még később a kapcsolatkeresés elidegenedett felnőtt lányával – hogyan alakítja Juliet, a klasszika-filológia-tanár sorsát. Mint minden Munro-karakter, Juliet is melegséget, méltóságot és reményt sugároz, még az árulás és a veszteség legfájdalmasabb pillanataiban is. Alice Munro elbeszélésében Juliet utazása éppoly különleges, meglepő és rendkívüli, mint az élet maga.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.