Lucia Berlin - Bejárónők ​kézikönyve


A tavalyi októberi megjelenésdömpingben jött ki a Jelenkor Kiadótól ez az egyszerű borítójú kötet. Nem született róla olyan sok értékelés vagy vélemény eddig, de a LibrAmore podcast épp nemrég foglalkozott vele - kb. akkor amikor én is kihoztam a könyvtárból. A 600 oldalas novelláskötetet tisztelettel kerülgettem egy ideig, aztán belevágtam - és egész héten velem volt. A jó könyveknél bevált 'mérőmódszerem', hogy egy buszút alatt mennyire tudom kikapcsolni a külvilágot - ennél szinte mindig maximális volt ez a 'faktor'. 

Lucia Berlin a saját életéből alkotott szépirodalmat - volt miből, mert épp elég kalandos és viszontagságos sorsa volt ahhoz, hogy ezt megörökítse a novellákban, amelyekből kirajzolódik előttünk Amerika egy nem annyira reklámozott, 20. századi képe. Az írónő életében nem örvendett nagy hírnévnek, a nemzetközi siker 2015-ben érkezett el, amikor a New York Times honlapján beharangozták ezt a kötetet. [revizor.hu]

Lucia Berlin - forrás
A 600 oldalas kötetben több visszatérő motívum, anekdota is helyet kapott, így ezekből a mozaikdarabokból kirajzolódik egy hányatott sorsú nő élete. A bányavárosokban töltött gyerekkor, a perverz és kegyetlen texasi nagypapa, az alkoholista anya, majd később saját alkoholizmusa, ill. a húgához való közeledés már idősebb korukban, a halál közelségében. több novellában is megjelenik. 

Lucia Berlin stílusa és témái számomra nagyon újszerűek voltak: az általa bemutatott helyszínek, emberek, az amerikai periféria ill. a mexikói, dél-amerikai környezet mind egy új világ volt nekem. 

A novellák szerkezete néhol széteső volt, de maga a történetmesélés, a stílus ezt elfeledtette. Néhol egy novellán belül elkezdett egy új élettörténetet mesélni, sőt volt ahol két nézőpont is megjelent.
Érdekes karaktereket mutatott be, akik érezhetően önéletrajziak voltak (plusz pont a kiadónak a rövid életrajzi ismertetőért a könyv végén) - a legtöbb esetben szomorú sorsok jelentek meg előttünk, de valahogyan mindig belecsempészett egy csepp fényt, egy kis örömöt vagy kedvességet ami miatt olvasni akartam tovább és tovább. 

Különleges élmény volt olvasni ezeket a novellákat, és nagyon örülök, hogy a kiadó elhozta nekünk magyarul is!

5/5

Kiadó: Jelenkor Kiadó
Kiadás éve: 2017
Eredeti cím: A Manual for Cleaning Women
Oldalszám: 606
Ár: 3699 Ft
Borító: 3/5

Fülszöveg:
Lucia Berlin szemügyre vette a démonait, az alkoholt, a kábítószereket, a bántalmazó és sérült anyát, a betegségeket, a magányt, aztán odalépett a szakadék szélére, és lenézett a mélységbe.
De az utolsó pillanatban mégis úrrá lett a zuhanáson: megírta az elbeszéléseit.
Történeteit, amelyek egyszerre ironikusak és tragikusak, drámaiak és szatirikusak, a huszadik századi Amerika mindennapjaiban rejtőző csodák és személyes tragédiák teszik felejthetetlenné.
A Bejárónők kézikönyve az amerikai novellista, Lucia Berlin válogatott történeteit gyűjti egybe. Az írónő halála után tizenegy évvel jelent meg a kötet, amely több millió olvasót és hatalmas népszerűséget hozott szerzőnek, és több mint húsz nyelvre fordították le. 

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.