Nicola Yoon - Minden, minden

június 23, 2018

(Ezt a könyvet igazából nem akartam elolvasni, ahogy azt már Nicola Yoon másik könyvénél említettem :D)

Néhány napja megnéztem a filmet, mert valami könnyedre vágytam, plusz a Kszi, Simon után érdekelni kezdett Nick Robinson (akinek egyszerűen nem bírom megjegyezni a nevét) filmográfiája (ajánlom A nyár királyait is a főszereplésével ;)). Már a film nézése közben felmerült bennem több kétely, ami a végére csúcsosodott ki. Másnap a könyvtárban kíváncsiságképp belelapoztam a könyvbe, láttam, hogy mennyire szellős az egész, gondoltam adok neki egy esélyt, hátha fel'homályosít' néhány dolgot a történettel kapcsolatban (na és tetszettek a rajzok, az emailek, smsek). 
Nem nagyon váltotta be a könyv a hozzá fűzött reményeimet, az egész annyira vázlatszerű volt, és több sebből vérzett.

Az alapsztori, ha valaki még nem ismeri: Maddy 18 éves lány, aki egész életében a speciálisan megépített, légszűrőkkel ellátott és folyamatosan sterilizált házban él, orvos anyukájával. Apját és bátyját egy autóbalesetben veszítették el, de Maddynek nem ez a legnagyobb gondja az életben. Egy ritka immunbetegségben szenved: a szervezete nem bír megbirkózni kb semmivel, ezért kényszerül egész életében egy steril házban élni. Egy kapcsolata a külvilággal Carla, a mexikói ápolónő, és az ő lánya Rosa. Neten keresztül tanul, rengeteget olvas és sokat ábrándozik.

forrás
Egy nap a szomszédba egy új család költözik: a szülők és két kamasz gyerekük, egy lány és egy fiú. Maddy persze azonnal felfigyel rájuk, a fiú, Olly is kiszúrja őt az ablakból. Neten keresztül beszélgetnek, nézik egymást az ablakból, persze hamar eljön az az idő amikor Maddynek el kell árulnia miért van "szobafogságban". Carla segítségével találkozhatnak is az anyja háta mögött, Ollyt lefertőtlenítve és a szoba másik végébe parancsolva. Végül semmi sem lesz elég, Maddy korlátozott kis világa felborul, érthető módon többre vágyik annál, hogy a szoba két felén legyenek és csak beszélgessenek. Megtapasztalja az első szerelmet, a vágyat, a szülőkkel való szembefordulást, titkai vannak - élni akar végre igazából. 

Az első szerelem mindig izgalmas és érdekes: a filmben ez jobban átjött - a zavar, a bámulás, a sziporkázó párbeszédek. A könyvben mindez nehézkesebb volt, és jobban idegesítettek a sztori hibái - amiből van egy pár...

A történet végi nagy csavar fura: nem igaz, hogy 18 év alatt soha senki meg nem kérdőjelezte ezt az állapotot amiben Maddy felnőtt. Főleg úgy, hogy egy ápolónő figyel rá nap mint nap. Másrészt ha a való életben tenne valaki ilyet, akkor nem csak egy-két pszichológiai ülésre utalnák be, hanem minimum elveszik a felügyeleti jogát, és még örülhet ha nem zárják be. 

Amit a filmben is erősen túlzásnak éreztem: a kis páros szökését - komolyan, egészen Hawaiira kell menni? A szomszédos tengerpart már nem is jó? :D Oké látványosnak látványos volt, a film főleg, de ennyi. Egy elég fura Rómeó és Júlia történetről van szó, amiben még a dajka segítő szerepét is kipipálhatjuk - na és belehal valaki a végén a nagy szenvedélybe? Nem árulom el :P 

Tény, hogy ez ifjúsági könyv, de azért mégis, annyira kidolgozatlan volt, fura megoldásokkal, hogy most inkább azt ajánlom a filmet nézzétek meg ha érdekel egy kicsit a Nicola Yoon története.

2/5

Kiadó: GABO
Kiadás éve: 2016
Eredeti cím: Everything, Everything
Oldalszám: 334
Ár: 3490 Ft
Borító: 3/5

Fülszöveg:
Nagyon ritka, de nagyon híres betegségben szenvedek. Gyakorlatilag az egész világra allergiás vagyok. Sosem lépek ki a házból. Már tizenhét éve. Csak anyu és az ápolónőm, Carla van itt velem.Aztán egy napon egy költöztető cég teherautója áll meg a szomszéd ház előtt. Kinézek az ablakomon, és akkor meglátom őt. Magas, vékony, és csak feketét visel - fekete a pólója, a nadrágja, az edzőcipője, sőt még a kötött sapkája is, ami alól egyáltalán nem lóg ki a haja. Észreveszi, hogy őt figyelem, és megakad rajtam a tekintete. Csak nézzük egymást. Olly a neve.Lehet, hogy nem lehet megjósolni a jövőt, de azért ezt-azt mégis meg lehet. Például nagyjából biztos vagyok benne, hogy bele fogok szeretni Ollyba. És szinte biztos, hogy annak katasztrófa lesz a vége.

2 megjegyzés:

  1. Pedig sztem pont hogy a könyv nagyon jó, és a film volt elbénázva. Igaz én a könyvet olvastam először és nagyon tetszett. A filmben nem jöttek át az érzelmek, a poénok, a makettes rész, meg a halak, se az első találkozás a tengerrel, a Hawaii részek. A filmben olyan suta volt az egész, nem volt ott az ápoló - lánya viszonya, Olly szüleinek viszonya és a tesójával lévő dolgok, meg úgy általában mindent kihagytak a filmből, ami fontos volt és azáltal szerintem felületes lett. Pont a szökés az, ami nagy vágyálma volt Maddynek, és Hawaii is elég sokszor le van írva hogy miért, szóval szerintem ez jó döntés volt a könyvben. És hát gyönyörű ország, meg a kultúra, és hát ki ne szökne el egy ilyen fiúval oda??? :)

    A Kszi Simont is láttam, nagyon jó kis film volt, bár én meg azt nem olvastam könyvben, de gyanítom, hogy az is jó lehet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet, hogy ha előbb olvasom, akkor nem akadok ki rajta :D
      A filmben amúgy tetszett, hogy a beszélgetéseket belevarázsolták a makettekbe.

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.