Julie Buxbaum - Három ​dolgot mondj

Julie Buxbaum első regénye egy szomorú alaphelyzettel indít: Jessie 2 éve elveszítette anyukáját, apukája megismerkedett egy kaliforniai nővel, akivel nemrég titokban össze is házasodtak. A chicagoi életüket szinte teljesen felszámolva Los Angelesbe költöznek az új feleség nagy házába, így Jessie a nyakába kap az érettségi előtti évben egy új családot mostohabáttyal, egy új házzal és persze új iskolával. 


Jessie nem szerepel valami fényesen az első napon, de kap egy emailt egy ismeretlentől, aki szintén a Wood Valley Gimibe jár, és felajánlja neki, hogy segít eligazodni ebben a "dzsungelben". Jessie nem tudja, hogy ugratással áll szemben, vagy valaki tényleg segíteni akar neki - végül egy virtuális barátság alakul ki VS ("Valaki Senki") és közte. Kap néhány tippet is tőle, hogy kivel barátkozzon, kire figyeljen és szép lassan kezd megbarátkozni az új helyzettel. 
Érthető módon eleinte teljesen elveszettnek érzi magát: nem csak az új otthonában, ami túl nagy és drága ahhoz képest, amiben ő felnőtt, de a magángimiben is, ahol ránézésre is különböznek tőle a diákok. A könyv a tini magára találásán túl a gyászt is megmutatja, de nem 'ül' rá a borongós hangulat a regényre. 

tumblr
A suliban való helytállás, a barátkeresés témáján kívül izgalmassá teszik a cselekményt a chatelések - főleg VS-el, de később egyre több emberrel. Üdítően szókimondó volt ez a könyv: főleg a szex, az első párkapcsolat témáját érintve, de akár arra az egy-két káromkodásra gondolva is, ettől olyan életszerű lett az egész. Illetve tetszett, hogy megmutatta, hogy mi történik az 'otthagyott' barátokkal is - az internet szép dolog, de nem pótolja a közös élményeket. 

Három dolog, ami nem tetszett: 
1. VS személye - már kb az elején tudtam, hogy ki ő; 
2. a sok kavarás a fiú karakterekkel;
3. Jessie apjának figurája - nem volt életszerű, hogy mennyire nem foglalkozik az egész helyzet abszurditásával és nem is magyarázza meg, miért borította fel a lánya életét ennyire.

Könnyed, szórakoztató ifjúsági regény lett JB könyve, ami egy szimpatikus, introvertált karakteren keresztül mutatja be, hogyan lehet megbirkózni egy teljesen új helyzettel.

4/5

Kiadó: GABO
Kiadás éve: 2017
Eredeti cím: Tell Me Three Things
Oldalszám: 360
Ár: 3490 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Jessie-vel ​csak a baj van, ő legalábbis így érzi a Los Angeles-i magániskolában töltött első héten. Már épp azon gondolkodik, hogy visszasomfordál Chicagóba, amikor e-mailje érkezik egy Valaki/Senki (VS) nevű sráctól, aki felajánlja, hogy segít neki eligazodni a Wood Valley Gimi dzsungelében. Ez valami vicc? Megbízhat VS-ben, elfogadhatja tőle a segítséget, amelyre óriási szüksége van?
Alig két éve, hogy meghalt az édesanyja, és miután az apja váratlanul feleségül vett egy interneten megismert nőt, Jessie kénytelen az ország másik felébe költözni, és mostohaszörnyével meg annak beképzelt fiával élni.
Jessie végső kétségbeesésében úgy dönt, VS-re bízza magát. A srác hamarosan a lány mentőkötelévé és szövetségesévé válik, és Jessie szeretné személyesen is megismerni. De mi van, ha egy rejtélynek jobban áll a megoldatlanság?
Julie Buxbaum művében komédia és tragédia, szeretet és veszteség, fájdalom és emelkedettség keveredik. Első ifjúsági regényének szereplőit minden bizonnyal hamarosan az olvasó is barátaivá fogadja./

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.