Elena Ferrante - Az új név története

Az új név története ott veszi fel a történet fonalát, ahol a Briliáns barátnőm véget ért. Az elbeszélőnk továbbra is Lena Greco, aki több forrásból építi fel barátnőjével, Lilával közös múltjukat. Kezdve Lila és Stefano esküvőjével, ami már botránnyal ért véget... Lila mélységesen csalódott - immár - a férjében; számára egy meghasonlott időszak köszönt be, ahol nem találja a helyét és undorodik mindentől. 

A telep élete izgalmasan folyik tovább: készülődnek megnyitni az új csemegeboltot és egy új cipőboltot Cerullo cipőkkel. Lenu folytatja a középiskolát, bár kevésbé elszántan, mint eddig; találkozgat Antonioval, de érzi, hogy nem az igazi ez a kapcsolat sem. 

(Nyaralás pénz nélkül/Vacanze a Ischia filmből - forrás)
A könyv egyharmadát az Iscián töltött nyaralás teszi ki, ahová az orvos javaslatára megy el Lila, erősödni, mert nem jön a várva várt gyermekáldás. Elkíséri őt anyukája, ill. sógornője Pinuccia és egyfajta nyári munkaként Lenu is. Ez a pár hét van a könyvben a legjobban kifejtve - és ez is talán a legboldogabb rész, attól függetlenül hogy itt is van bőven szívfájdalom, csalódás és árulás. 

Lenu úgy mesél a múltjáról, hogy a Lilával töltött időt jobban kifejti, nagyobb hangsúlyt kap - saját magáról szóló fontos részeket képes pár bekezdésben 'letudni'. 

Ez a regény a felnőtté váló "telepi" gyerekek szerelmeibe, csalódásaiba vezet be minket, ami bőven tele van agresszióval, mocskolódással és kicsinyességgel. Megterhelő olvasmány volt, mégis alig tudtam letenni (ehhez hozzájárult az is, hogy egy vírus ágynak döntött egész hétvégére). 

Lila sorsa szívszorító - beleugrott egy gazdagságot és boldogságot ígérő házasságba, de már a nászéjszakán rájön milyen nagyot csalódott az egészben. Amikor rátalál a szerelem, az sem nyújt neki menekvést, teljesen új utakon kell járnia, küzdenie, hogy értékes életet élhessen.

Lenu már tudja, hogy a tanulás nem fogja varázsütésre kimenteni a telepről, mindig érzi a kívülállóságát, és ezen nem segít a jó bizonyítvány sem. Nem találja a helyét már sem otthon, sem az intellektuális körökben. 

A két lány barátsága is hullámzó - hol közel kerülnek egymáshoz, hol eltávolodnak, inkább utóbbi lesz egyre jellemzőbb. Lilát bántja, hogy ő nem tanulhatott tovább ezért más meghökkentő cselekedetekben próbál kiemelkedni és bizonyítani. Lenu továbbra is érzi, hogy kettejük közül Lila az okosabb, annak ellenére, hogy az iskolaévei befejeződnek, de érezni azokon a fellángolásokon amikkel igyekszik kitűnni. 

Ez a regény is olyan hipnotikus, mint amilyen az első rész volt - egyhuzamban elolvastam belőle 100-100 oldalakat. Nagyon várom a 3. részt, ami november 30-án fog megjelenni, remélem abban kicsit simább lesz a főszereplőink útja, mert eléggé megszenvedték a kamaszkoruk végét.

5/5

Kiadó: Park Kiadó
Kiadás éve: 2017
Eredeti cím: Storia del nuovo cognome
Oldalszám: 488
Ár: 3990 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:
Lila ​és Elena tizenhat évesek, és egy világ választja el őket egymástól. Lila immár férjes asszony, de férje vezetéknevének viselését önmaga elvesztéseként éli meg. Beleveti magát választott családja vállalkozásainak vezetésébe, de nem nagyon élvezi új szerepét. Elena gimnáziumba jár, mintadiák, de miközben a tanulmányaival és önmagával viaskodik, éppen Lila esküvőjén eszmél rá, hogy nem találja a helyét sem a telepen, sem azon kívül.
Innen folytatódik a Nápolyi regények második kötete.
Az új név története a két barátnő ifjúkorának elbeszélése. Szerelem, féltékenység, szabadságvágy és lemondás a kísérőik egymástól egyre inkább távolodó útjaikon. Lila számára a házasság börtön, Elena pedig nehezen viseli azt a szenvedélyes makacsságot, mellyel barátnője menekülni szeretne kötelezettségei elől. De az egymás iránt érzett gyűlöllek és szeretlek érzelemhálóból, az önmegerősítés vágyából fakadó, függőséget okozó köteléktől nem tudnak szabadulni. Ahogy Lila és Elena követik egymást, eltávolodnak egymástól, majd újra egymásra találnak, magával ragadja, elsodorja az olvasót.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.