Jim Crace - Az utolsó aratás

május 04, 2018
Jim Crace regénye Anglia egy eldugott falujának életét mutatja be az ipari forradalom kezdetén. Narrátorunk Walter Thirsk, aki évekkel ezelőtt érkezett a faluba, amikor Kent gazda elvette feleségül a birtok örökösét, Lucy Kentet. Walter eleinte az udvarházban szolgált, később feleségül vett egy helyi asszonyt és a földművelő életet választotta. 

A regény első oldalain épp a nyár végi aratáshoz készülődik a falu népe, amit évről-évre hagyományos ünnepség zár. Ám ebben az évben megváltoznak a dolgok: Kent gazda már nem utal arra, hogy jövőre is szántani-vetni-aratni kellene a földet. A másik furcsa dolog, hogy valaki felgyújtotta a gazda galambházát, ezzel egy időben pedig egy másik füst is a falu felé száll - idegenek telepedtek le a földjükön.

pexels
Egy kis, zárt közösség élete bontakozik ki előttünk Walt szemszögén keresztül. A falu életének állóvizét több esemény is felkavarja az aratás utáni napokban és egyre jobban halad a szétesés felé. Először a tűz, majd az idegenek érkezés, majd kiderül miért is volt ez az utolsó aratás. 

Crace közel hozza az olvasóhoz a 16-17. századi angol falu, a földműves és állattartó életet, ill. a természet szeretetét. Ellentétbe állítja az idegenek szemléletét az itt felnőtt emberekével - Walt pedig tökéletes narrátor, mert mindkét fél látásmódját megérti. A több mint tíz év sem volt elég arra, hogy a falubeliek valóban közéjük tartozónak érezzék, viszont ő úgy érzi otthonra lelt ezen a tájon: szereti és tiszteli a természetet és a földművelő életforma körfogását.

A könyv jó példa arra is, hogy egy tömeg mennyire befolyásolható és néhány kisebb esemény milyen hatásokat tud kiváltani: megdöbbentően hamar esik szét az egész rendszer, amit megismertünk. 

A lírai stílus, a rövid mondatok teljesen elringatnak, majd fojtogatnak ahogy haladunk a könyv vége felé. Az elhallgatásokból, majd a hazugságokból végül olyan kegyetlen események bontakoznak ki, amik teljesen felborítják a szereplők életét. 
"Az út azt mondja nekem, ne féljek a jövőtől, amit tartogat."
Ajánlom ezt a könyvet a szépirodalom kedvelőinek, vagy azoknak akik ismerik a kis közösségek erejét, vagy szeretnének egy rövidebb, de annál mélyebb regényt olvasni!

5/5

Kiadó: 21. Század Kiadó
Kiadás éve: 2018
Eredeti cím: Harvest
Oldalszám: 286
Ár: 3990 Ft (Rendeld meg a kiadótól, most +10% kuponkód is van ;))
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"Az ​aratás utáni nap az eldugott angol falu lakóinak a jól megérdemelt pihenés és lakomázás napja. Az égen azonban két füstfelhő jelenik meg, az örömteli várakozást pedig riadalom és gyanakvás váltja fel. Az egyik füstfelhő a gazda felgyújtott pajtáját jelzi, a másik jövevények tüzét, akik az újonnan elfogadott földtörvény értelmében így remélnek jogot arra, hogy maradjanak… A falusiak szerint a két tűz nem lehet véletlen, és erőszakos jövőt jelez. Eközben egy másik idegen is érkezik a gazda meghívására, aki a határt méri és térképezi fel, és akinek jelenléte még a földfoglalókénál is nagyobb fenyegetést jelent. A felgyorsult és megállíthatatlan események hatására a falu élete napok alatt szétesik, az aratás örömét félelem keseríti meg, súlyos büntetés és halál. A történet időtlen és felkavaró, a gyönyörűen megidézett világ pedig jóval azután is velünk marad, hogy elolvastuk könyvet."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.