André Aciman - Szólíts ​a neveden

André Aciman könyvéről és a belőle készült filmről mostanában sok helyen olvashattok, hallhattok - engem is jó értékelések tettek kíváncsivá.

A regény az olasz riviérán játszódik, egy jómódú professzor családját ismerhetjük meg. Az apa minden nyáron fiatal kutatókat fogad, akik a tengerparti villában minimális munkát végezve nyaralhatnak ill. befejezhetik a tanulmányaikat, könyveiket. 

Az eseményeket a család fiatal tagja, Elio, szemszögéből ismerhetjük meg, aki kicsit terhesnek tartja, hogy minden nyáron beköltözik a házukban egy idegen hat hétre. Ezúttal viszont egy különleges férfi érkezik - az amerikai kutató első pillantásra megtetszik a fiúnak... Ja igen, aki még nem futott bele (pl.: a molyon több napig tartó pocskondiázó kommentelőkbe) - egy homoszexuális szerelemről szól a könyv. 

forrás
Elio félénk fiú, aki hetekig csak figyeli Olivert, néha beszédbe elegyednek, vagy elbicikliznek együtt a közeli városba, de nagyon furcsa a kapcsolatuk. Elio nem tud kiigazodni Oliveren - szinte egyik napról csap át benne a vonzalom, a vágy, és a teljes kiábrándulás, elhidegülés is. Jobb híján többféle magyarázatot gyárt, hogy egyes helyzetekre miért reagált Oliver úgy ahogy.
Ez a rész - már most be kell valljam - szörnyen idegesített. Elio visszatekint erre a nyárra, szóval utal rá, hogy történtek dolgok, de ez a feszültség és őrlődés elvett az olvasmányélményből számomra.
Persze másfelől életszerű: mit érezhet egy 17 éves fiú, akinek már nőkkel/lányokkal volt dolga és hirtelen belezúg egy pár évvel idősebb férfiba. Honnan tudhatja, hogy a másik is vevő rá? 
Lehetséges, hogy csak az olasz habitus nem tetszik, ami a túláradó érzelmekről szól: egyik pillanatban még azon mereng, hogy mennyire hiányzik neki Oliver, a másik pillanatban meg elvan vígan egy másik emberrel.

Elio leírása alapján egy okos, életvidám 24 éves srác képe rajzolódik ki előttünk Oliverről, aki nagyon élvezi az olaszországi nyaralást - de a munkáját is komolyan veszi. Állandóan a fordítójához jár, írja a tanulmányát, de imád napozni, a medence mellett heverészni, este pedig a városban pókerezni, vagy csajozni. 
Elio maga szintén okos, tanult fiú, de ő inkább visszahúzódó típus - ezért is volt nehéz neki, hogy kapcsolatot teremtsen Oliverrel. A könyv ennek az útkeresésnek és beteljesülésnek a folyamata. 
"Hogyan lehetséges, hogy mások vért izzadva próbálnak közel kerülni valakihez, és az illetőnek nemhogy sejtelme sincs az egészről, de még csak fel se tűnik neki, ha két álló hétig egyetlen szó sem hangzik el kettejük között?"
Vannak nagyon szép jelenetek a könyvben, amiért örülök, hogy elolvastam - magáról a szerelembe esésről, a bizonytalanságról, arról az érzésről mikor tudod előre hogy nem fog valami sokáig tartani ezért mániákusan akarod az emlékezetedbe vésni a szép pillanatokat. 

Nincs 'hepiend', de ez sejthető is a visszaemlékezés keserédes tónusából -  a könyv utolsó fejezetei keretet alkotnak az elsővel: a helyszín ugyanaz, de a szereplőink idősebbek. El lehet játszani a gondolattal mit tettek jól és mit nem; mi lett volna velük, ha nem nyílnak meg egymás előtt - több vagy kevesebb lett volna az életük? 
"A legtöbben jobb híján úgy élnek, mintha két életük lenne, egyik a vázlat, másik a kész mű, a kettő közt megannyi variációval. Pedig csak egy van, és a szíved hamarabb kopik el, mint gondolnád, ami pedig a testedet illeti, egyszer csak eljön az idő, amikor mások már ránézni sem akarnak, nemhogy még a közelébe is jöjjenek."
Megosztó könyv lett a Szólíts a neveden, ami a címével is egy érdekes jelenetre utal a könyvben. Még talán sosem olvastam ilyen történetet, amiben a szereplők célja volt az intimitás teljes felszámolása és a felolvadás a másikban - ebből született egy-két meredek jelenet - ezért 18+ és nyitott gondolkodású olvasóknak ajánlom.

4/5

Kiadó: Athenaeum Kiadó
Kiadás éve: 2018
Eredeti cím: Call me by your nameOldalszám: 304
Ár: 3499 Ft (Rendeld meg itt ;))
Borító: 3/5

Fülszöveg:
André ​Aciman olasz riviérán játszódó regénye egy kamasz fiú és a családi nyaralóvendég, egy ifjú amerikai kutató között váratlanul kibontakozó, elsöprő szerelem története. A vonzalom, amelynek következményeivel egyelőre képtelenek szembenézni, felkészületlenül éri a fiatalokat. Az együtt töltött nyári hetek során mindketten küzdenek saját érzéseikkel, egyszerre tartva környezetüktől és saját maguktól. Vakmerően igyekeznek elérni azt, amiről sejtik, talán soha többé nem adatik meg nekik: a két ember közötti legteljesebb egységet.A Szólíts a neveden korunk egyik legcsodálatosabb szerelmi története, amely egy csapásra klasszikussá vált.A regény alapján készült film Luca Guadagnino rendezésében, Armie Hammer és Timothée Chalamet főszereplésével, a háromszoros Oscar-jelölt James Ivory forgatókönyvéből február 8-tól látható a magyar mozikban.
A Publishers Weekly és a The Washington Post AZ ÉV LEGJOBB KÖTETÉNEK ítélte– a New York Times felvette AZ ÉV FIGYELEMRE MÉLTÓ KÖNYVEINEK listájára– a New York Magazine felvette FUTURE CANON („A jövő kánonja") válogatásába– a Chicago Tribune és a Seattle Times AZ ÉV KEDVENC KÖNYVÉNEK választotta– a Lambda Irodalmi Díj nyertese szépirodalom kategóriában

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.