Dolly Alderton - Kedves Dolly!

Ezzel a rövid kötettel a végére értem Dolly Alderton magyarul megjelent életművének. Az utóbbi egy hónapban koncentráltan ’fogyasztottam’ - májusban a Jó alapanyag regényét, utána a Szellemeket olvastam - végül ezzel az esszékötetettel zártam az ismerkedést.

Eleinte féltem a sok negatív molyos értékelést látva, de engem ismét megfogott a stílusa, humora, ill. az a végtelen kedvesség, amellyel minden levélíró felé fordult.

A kis kötetben különféle témákat érintő olvasói levelek részleteit és Dolly válaszait olvashatjuk – a szerelembe eséstől az exekkel való bánásmódig. Ezen kívül az olyan alapvető emberi kapcsolatok és esetek is előkerülnek, mint a barátságok alakulása - megszakítása, szüleink és az internet világa. Az olvasók életkorukat tekintve szintén változatos palettát fednek le: kamaszoktól kezdve a nyugdíjas éveikben járókig.

Mivel sokféle téma és élethelyzet kerül elő a levelekben, ezért szerintem mindenki talál magának ismerős pontot, amihez tud kapcsolódni, de amiatt is érdekes olvasmány volt, mert kicsit beleképzelhetjük magunkat más emberek életébe.

Az olvasói levelekre adott válasz persze nem helyettesítheti több esetben a barátok, család, vagy egy terapeuta segítségnyújtását, de néha csak jó kikiáltani a világba a minket érintő problémákat - Dolly válasza pedig vagy betalál, vagy nem; de inspirálhat - a kérdezőt és sok sorstársát egyaránt.

Összességében nekem tetszett, hozta a már megszokott stílust. Önsegítő könyvnek nem ajánlom, ahhoz kevés, de ha egy kicsit könnyedebb nonfikciós kötetre vágytok a kapcsolatokról, akkor jó választás lehet!

4/5

Kiadó: 21. Század Kiadó
Kiadás éve: 2023
Eredeti cím: Dear Dolly
Fordító: Weisz Böbe
Oldalszám: 240
Ár: 4990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Dolly Alderton 2020 óta írja tanácsadó rovatát a Sunday Timesban. Egyes kérdésekkel – akár felvidulunk tőlük, akár elszontyolodunk – mindannyian tudunk azonosulni, néha viszont érkezik egy-egy bizarr felvetés. Szakítások, testkép, család, baráti kapcsolatok, randizás, válás, a közösségi média útvesztői, szex, magány, szerelem, és minden, ami összeköti ezeket a témákat.
A Kedves Dolly! ítélkezés nélkül válaszol meg minden kérdést. Dollynak van honnan merítenie: saját nehézségei kellő alapot teremtettek ahhoz, hogy józan megoldásokat javasoljon. Amit el tudunk mondani valakinek, az már jóval kevésbé nyomaszt bennünket – ez a könyv is látványos bizonyítéka annak, hogy e tétel igaz.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.