Virginia Woolf - Mrs. ​Dalloway

2009-ben Michael Cunningham Az órák c. könyve (ill. a filmadaptáció) indított el az úton, hogy megismerkedjek Virginia Woolf életművével. A Mrs. Dallowayt 2009-ben olvastam, de éreztem, hogy még kevés vagyok hozzá - ettől függetlenül kedvencnek jelöltem. Már ideje volt újraolvasni: érettebb fejjel, jóval tapasztaltabb olvasóként.

Mrs. Dalloway egy igazi klasszikus posztmodern, polifonikus* tudatregény**, ami lényegében egy napról szól, ám annál mégis jóval többről. 

A cselekmény röviden összefoglalható: Mrs. Dalloway - Clarissa - egy 50-es éveiben járó, felsőbb osztályba tartozó háziasszony estélyre készül. Virágot vesz, útközben és otthon találkozik régi ismerőseivel, beszélget időközben hazatérő férjével, visszaemlékszik fiatalkorára, első barátságaira - szerelmére, ill. próbálja megérteni 17 éves lányát, aki egy slampos, keresztény nő barátságát keresi. 

Több karakter fejébe, tudatfolyamába bepillantást nyerünk - a másik fontos karakter egy volt katona, aki idegösszeomlást kapott - Septimus Warren Smith. Septimus egyre inkább elveszíti a kapcsolatot a valósággal; Rezia, olasz felesége, egy idegen országban ragadt és szeretné visszakapni fess, kedves férjét. Ehelyett a tévképzeteit kell leírnia, próbálja a hétköznapi dolgokra felhívni a figyelmét, egyre kevesebb sikerrel.
Peter Walsh, Clarissa egykori barátja/szerelme épp visszatér Indiából, élete megrekedt egy ponton és ennek nem tesz jót, hogy újra látja életének egykor fontos szereplőjét. 

Rengeteg téma, gondolat burjánzik a regényben: egy nőt milyennek látnak mások, annak alapján hogy mióta ismerik, ill. mennyire mélyen ismerik. Mi az értelme az életnek - Mrs. Dalloway estélyei - ill. Septimus sorsa tükrében egyaránt. Virginia Woolf fellibbenti a fátylat arról, hogy az őrület milyen lehet, miért gondolja megoldásnak az öngyilkosságot - a halált.

"A múlt gazdagít, nemkülönben a tapasztalatok; valamint az is, hogy van egy-két ember, aki számít, aki fontos nekünk, s kialakul bennünk az a képesség, amely fiatalkorunkban nem volt meg: hogy elhagyjunk ezt-azt, azt tegyük, amihez kedvünk van: hogy fütyüljünk arra, mit mond a világ, jártunkban-keltünkben ne várjunk túl sokat […]"

A londoni helyszínekre most különösen figyeltem, főleg mivel áprilisban volt szerencsém több említett helyen is járni. 

Most is lassan haladtam a regénnyel, teljes koncentrációt igényelnek a főleg leírásokból - tudatrészletekből álló oldalak. Több érdekes gondolatnál megálltam, ill. próbáltam felidézni a helyszíneket és a legelső olvasmányélményemet. 
Örülök, hogy újra megpróbálkoztam vele - ez tipikusan az a regény, ami minden újraolvasásnál mást ad - más oldalára, részletére figyelsz fel. Most a Londoni hétköznapokra, ill. a Csendélet miatt a háború hatásaira figyeltem fel.

A molyos címkék alapján: 
* A polifonikus elbeszélésben a mű több hősének világképe és értékrendje külön szólamként, azonos súllyal szerepel.
** Hosszabb elbeszélő mű, melyben a tudaté, a gondolatoké, a belső világé, belső cselekvésé a főszerep.

5/5

Kiadó: Helikon
Kiadás éve: 2021
Eredeti cím: Mrs Dalloway
Fordító: Tandori Dezső
Oldalszám: 292
Ár: - Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
-

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.