T. J. Klune - Farkasok dala

T. J. Klune könyvei eddig nagyjából hasonló tematika mentén haladtak: fantasy környezet, talált család, szépen fejlődő kapcsolatok - barátságok, szerelmek, a karakterek önismeretének kiteljesedése. 
A Farkasok dalában is megvan mindez, ám jóval sötétebb és - ha trendi akarok lenni - akkor több steamy / spicy részlettel. Vagyis a vágy és szexualitás megélésén/elfojtásán még nagyobb a hangsúly, ill. kapunk néhány eléggé nyílt leírást együttlétekről. Ezt így elöljáróban - és akinek fontos - figyelmeztetésként jegyzem meg, itt nem azt a cuki-kedves világot kapjuk, mint az eddigiekben.

A Farkasok dala egy - eddig - négy részes sorozat első kötete, amely egy amerikai kisvárosban, Green Creekben játszódik. A történet több évet ölel fel, narrátorunk Ox Matheson kiskamasz korától kezdve. A nagydarab srác állandó önbizalomhiánnyal küzd, mert apja azt sulykolja belé, hogy buta, lassú és az emberek mindig bántani fogják. Kezdve vele, aki nem a legjobb szülő, majd el is hagyja családját. Innentől Ox igyekszik felnőni a szerephez: hogy édesanyja támasza legyen, iskola mellett a helyi autójavító műhelyben dolgozik. 

Élete akkor változik meg, amikor a korábban évekig elhagyatottan álló szomszédos házba beköltözik a Bennett család. Hamar megismerkedik a legkisebb fiúval, Joe-val, aki mint egy forgószél dönti le majdnem a lábáról, elkezdi szaglászni, és elrángatja magával az otthonukba. Barátságuk már az első pillantástól különleges, az évek alatt végigkövethetjük kapcsolatuk változását. 

Bennették vérfarkasok, szerintem ez nem nagy spoiler - a cím, borító és a furcsaságaik alapján hamar rá lehet jönni kik/mik ők. Joe múltjában történt egy tragédia, ezért nagy szó, hogy milyen hamar a szívébe zárja Oxot. Az idősebb fiút lenyűgözi az az összetartás, kedvesség amivel a családtagok felé fordulnak, és ahogy egymással bánnak. A hétköznapjaik része lesz, amiben idővel édesanyja is társa lesz. Egy zárt, kis világot alkotnak, amiben bőven van titok, de Ox az évek alatt egyre jobban megérti mibe csöppent. 

Minden nagyon felfokozott ebben a könyvben, ezt már jól mutatja Joe első megjelenése, de a többi szereplőre is igaz, hogy a vágyaik, dühük, gyászuk teljesen elborítja őket. Ezt a narráció jól érzékelteti, a szerző többször használ rövid tőmondatokat, sok érzést, a falkának sajátos nyelvezete - kommunikációs formája van, ami egyedivé teszi a történetmesélést.

Ox és Joe felnövését követhetjük a regényben, amiben egy ponton elérkezik egy törés. A külső világ betör abba a békébe amit kiépítettek maguk köré. Gyász, csalódás, fájdalom és hiány jellemzi a következő fejezeteket, majd az újjáépülés lassú folyamata...

Érdekes kombináció ez a regény: fontosak a lélektani folyamatok azon túl, hogy egy paranormális romantikus / fantasy regényről van szó. 

Két szereplő kapcsolata nagyon emlékeztet a Twilight-ra (pl.: ebédlős jelenet, az a fajta kötődés, ami megjelenik), erre a szerző rá is játszik, többször említi ezt a világot egyfajta popkulturális utalásként.

Ez a világ is hamar beszippantott, ám a regény sokat ismétli magát, ami a könyv középén - végén már kicsit untatott. Ettől függetlenül nagyon örülök, hogy megjelent magyarul és olvashattam és biztosan sorra kerítem a folytatásokat!

Azoknak ajánlom, akik szeretnének egy szenvedélyes, hosszabb lélegzetvételű fantasy regényt olvasni vérfarkasokról és nem idegenkednek az LMBT-száltól sem.

4/5

Kiadó: Metropolis Media
Kiadás éve: 2024
Eredeti cím: Wolfsong
Sorozat: Green Creek 1.
Fordító: Szente Mihály
Oldalszám: 572
Ár: 6490 Ft (Vedd meg kedvezményesen a kiadótól!)
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Meglepően ​nagy termete ellenére Ox mindig kicsinek érezte magát. Akkor is, amikor apja, mielőtt lelépett, még kijelentette, hogy a fiú értéktelen, és soha senki nem fogja megérteni. Akkor is, amikor a kisváros műhelyében kapott egy munkás inget, aminek elején piros betűkkel az ő neve állt – mintha lenne valaki, mintha tartozna valahová. Akkor is, amikor egy délutánon hazafelé találkozott egy fiúval, Joe-val a poros úton, aki csak beszélt és beszélt és beszélt, pedig azelőtt egy évig nem szólalt meg.

Joe Bennett a családjával tért vissza Green Creekbe, beköltözve az útvégi, szomszédos házba. A család egy titkot is hozott magával, ami vörösre, narancssárgára és lilára – az Alfa, a Béta és az Ómega színeire festette Ox körül a világot. A világot, ami teljesen felborult, amiben minden megkérdőjeleződött számára, és ahol nem maradhatott már kicsi. A világot, amiben Ox többé nem hagyhatja figyelmen kívül a kettejük között üvöltő dalt.

T.J. Klune egyszerre szívmelengető és vérfagyasztó, világhírű fantasy sorozatának első kötete ezúttal a vérfarkasok világában mesél a szerelemről, a hűségről, az árulásról és a család fontosságáról.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.