Baráth Katalin - Detektív ​kacér kalapban

Baráth Katalin idén visszatért a krimikhez - a Könyvhétre megjelent A fekete zongora felújított kiadása - ezzel szeretnék majd újrázni - és kaptunk egy új kisregényt, amely az 1930-as évek Hollywoodjában játszódik.

A főszereplő Nanus (Anna), aki néhány éve vándorolt ki Amerikába Lily Von Samosa (Sontag Berta / Szamossy Lili) színésznő oldalán. Titkárnői munkáját nemrég feladta a némafilmek egykori sztárjánál és egy magánnyomozónál dolgozik. Épp a hazautazáson gondolkodik, mert egyik munkahelye sem vitte közelebb a céljához, hogy a jogászképzésre bejusson. 

Egy nap viszont felkeresi Lily, egykori munkaadója, és megbízza, hogy kísérje el Al Cuddy (Guthi Aladár) producer estjére, mert attól tart valamilyen veszély fenyegeti őt. Anna kíváncsi, illetve jól jön neki az extra pénz.
Az este folyamán valaki meghal...

Anna talpraesett főszereplő, aki a humoránál van és lélekjelenlétére mindig lehet számítani. Érdekes kitekintés volt számomra, hogy milyen lehetett a '30-as évek Hollywoodja, ahol hemzsegtek (?) a magyar tehetségek - színészi, produceri, alkotói oldalról egyaránt. 

A kisregény viszonylag rövid időt ölel fel, Anna karaktere, életútja épp csak felvillan, megismerjük hogy milyen ügyes magánnyomozó válna belőle, ha ezen az úton indulna el.Könnyed szórakozást nyújtott ez a kötet, kellően csavaros volt - főleg a legutolsó mondatok tükrében :D A folytatás reménye függ a levegőben, érdekelne a két szereplő története, akikkel lezárul a kötet...

Egy dolog akasztott meg: az a betűk hiánya több szónál :D A korabeli nyelvezetet érzékeltetve a cifra fogalmazás tetszett, de mindig megakadtam azoknál a szavaknak, ahol lecsippentette BK az a betűt. (Pl.: "Most azonban kérdések terelték el a figyelmemet arról, mi körülöttem zajlott.")

4/5

Kiadó: GABO
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 216
Ár: 3290 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:
A húszas évek végén megszólal az amerikai mozifilm, a vaskos akcentusú európai némafilmsztárok pedig megkezdik harcukat a túlélésért.
Nanus nem azért érkezett Amerikába, hogy holmi mozivásznakon illegesse magát, egyelőre mégis be kell érnie azzal, hogy egy magánnyomozó irodájában alakítja a tökéletes titkárnőt. Ám amikor holttestre bukkannak a nagyhatalmú magyar producer villájában, a lány úgy dönt, elvegyül a hollywoodi magyarok belterjes világában, és fényt derít a díszletek alá söpört titkokra.
Baráth Katalin évtizedes szünet után ezzel a történettel tér vissza a történelmi krimi műfajához. A visszatérésnek nemcsak Dávid Veron rajongói örülhetnek, hanem mindenki, aki barangolna kicsit a fekete-fehér filmek elképzelt Amerikájában.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.