Nancy Springer - Az ​eltűnt márki esete

Enola Holmesszal először a Netflix adaptációban találkoztam, azóta is tervezgettem, hogy elolvasom az eredeti regényt - legalább az első részét. Most a történelmi cozy mystery kihívásom utolsó elemének választottam ezt a gyorsan olvasható regényt.

Enola Holmes Mrs. Holmes kései gyermeke, a vezetéknév nem véletlenül lehet ismerős: bátyjai Sherlock és Mycroft. A történet a lány 14. születésnapján veszi kezdetét, Ferndell nevű birtokukon, amikor is szembesül vele, hogy édesanyja eltűnt. Némi nyomozás és bizonyos következtetések levonása után rájön, hogy valószínűleg nem érte baleset, nem rabolták el, hanem egyszerűen lelépett.

Hamarosan megérkeznek híres bátyjai, akikkel 4 éves kora, édesapja halála óta nem is találkozott. Persze ők a hagyományos úton szeretnének foglalkozni nevelésével: vagyis bedugni egy bentlakásos iskolába amíg a házasulandó kort el nem éri.

Enola viszont ennél sokkal öntörvényűbb: édesanyja gyakorlatias, feminista nevelésben részesítette, így bátran elindul a saját feje után, aminek egyik célja az iskola elkerülése és anyukája megtalálása. Szeretne bizonyítani bátyjai felé is, hogy nem egy csekély szellemi képességű nőszemély / gyerek, akinek ők tartják.

Útja közben értesül arról, hogy egy közeli birtokról eltűnt Basilwether márkija, egy 12 éves fiú. Az ügy megfogja és ebben látja új életcélját - hogy felkeresse azokat, akik elvesztek.

Enola csavaros gondolkodású és végtelenül talpraesett főszereplő, akit élvezet volt követni. Nagyon tetszett, hogy a szerző érzékletesen bemutatta a történelmi kort, a vidék és London különbségeit, jellegzetes alakjait, mindezt humorral.

Maga az "eset" elég egyszerű volt, ill. édesanyja felkutatása sem ért véget - gondolom a következő könyvekben bontja ki a szerző ezt a szálat.

A filmet már néhány éve láttam, de ott gazdagították a cselekményt a szüfrazsettekkel, ill. a két fiatal életkorban közelebb volt egymáshoz, így a romantikus szál adta magát. A könyvben viszont a márki a koraérett 14 éves Enolához képest még tényleg gyerek.

Összességében tetszett ez a könyv, jó szórakozást nyújtott - lehet, hogy folytatni fogom a sorozatot, ha szeretnék visszacsöppenni a viktoriánus közegbe. :)

4/5

Kiadó: L&L Kiadó
Kiadás éve: 2020
Eredeti cím: The Case of the Missing Marquess
Sorozat: Enola Holmes 1.
Fordító: Nagy Mónika
Oldalszám: 240
Ár: - Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

LADY EUDORIA VERNET HOLMES TEGNAP ELTŰNT

STOP TANÁCSOT KÉREK STOP ENOLA HOLMES

Amikor Sherlock Holmes ifjú húga, Enola Holmes tizennegyedik születésnapján rádöbben anyja eltűnésére, tudja, egyedül ő találhatja meg. Bátyja, Mycroft, bentlakásos iskolába küldené a lányt, míg Sherlock nyomozásba fog, ám Enolának más tervei vannak. A magát gyászoló özvegynek álcázó lány London nyüzsgő utcáin és sötét sikátoraiban kutat anyja nyomai után, ám még a Holmes név sem készítheti fel a rá váró dolgokra. A Basilwether fiatal márkijának elrablásába belekeveredő Enolának vérszomjas gonosztevők elől kell menekülnie, ki kell szabadítania az elkényeztetett márkit, ám mindez semmi ahhoz képest, hogy minden hájjal megkent bátyját is ki kell kerülnie – miközben édesanyja nyoma kihűlőben van.

Az Edgar-díjas Nancy Springer lenyűgöző képzelőerővel és magával ragadó játékossággal hoz új színt a Sherlock Holmes-történetek világába.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.