Robin Stevens - Halálos ​tűzijáték

Az Úrilányok nem gyilkolnak az egyik kedvenc cozy mystery sorozatom. A Halálos tűzijáték már a 4. rész, amelyben két 14 éves lány: Hazel Wong és Daisy Wells sikeresen oldanak meg egy gyilkossági ügyet.

Az 1935 novemberében játszódó történet helyszíne ismét az angol Deepdean Iskola, ahol ebben a tanévben nem a legjobb a légkör. Ebben az új diákvezér és prefektusai a felelősek: Elizabeth Hurst imádja a titkokat és azokkal zsarolni embereket. A prefektusait arra buzdítja, hogy minél szigorúbbak legyenek a fiatalabbakkal, akik között továbbgyűrűzik az erőszak és ellenségeskedés.
Ám Guy Fawkes éjszakáján, a tűzijáték alatt valaki leüti Elizabeth-et. Mivel a Wells és Wong Nyomozóiroda orra előtt történt az eset, már csak ezért sem hagyhatják figyelmen kívül. 
Látszólag Elizabeth egy otthagyott gereblyébe ütötte be a fejét, emiatt elbocsátják a gondnokot. Ám az már a lányoknak is egyértelmű, hogy a gereblye csak elterelés...

A következő napokban titkok kezdenek el felbukkanni papírlapokon az iskolában, ami valószínűleg Elizabeth titkos könyvéből származik. Kérdés, hogy ki terjeszti ezeket, na és ki a gyilkos?
Furcsa a közeg a gyilkosság éjszakája után: a gyász keveredik a megkönnyebbüléssel, ez főleg az Ötöknek nevezett prefektusokon látszódik. Vajon melyikük járt a legjobban Elizabeth halálával, mivel zsarolta őket?
A két főszereplő között szintén feszültebb a viszony, a nyári kaland után Hazel levelezni kezd Alexanderrel, ám ezt titkolja Daisy előtt. A szerző szépen érzékeltette, hogy a kiskamaszok milyen érzelmi hullámvasútat tudnak bejárni, amit lehetséges, hogy egy beszélgetés feloldana. 

Daisy és Hazel bevonja ötödik szobatársukat, Laviniát is - a nyomozóiroda hivatalos segítője lesz immár. A különböző karakterek szépen kiegészítik a kezdeti kettőst, illetve több alsóbb éves segít Daisy remek eltereléseit végrehajtani, vagy némi információt megszerezni.

Összességében ezt a részt most kicsit untam, több volt az ismétlődés - lehetséges, hogy az sem tett jót az olvasmányélményemnek, hogy az elejéből többször csak rövid részeket tudtam olvasni. 
Ettől függetlenül nagyon várom a következőt, ami karácsonykor fog játszódni - remélem a kiadó az idei őszi megjelenésekkel hozza :))

Nagyon szeretem ebben a sorozatban, hogy hozza az Agatha Christie-szerű krimik hangulatát, de egy angol leányiskolában / környezetben játszódik, ill. kiskamaszok a főszereplők életük minden naivitásával, ugyanakkor lelkesedésével.

4/5

Kiadó: Manó Könyvek
Kiadás éve: 2024
Eredeti cím: Jolly Foul Play
Sorozat: Úrilányok nem gyilkolnak 4.
Fordító: Ruff Orsolya
Oldalszám: 360
Ár: 3990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Daisy Wells és Hazel Wong a vakáció után visszatér a Deepdean Leányiskolába, ahol rengeteg újdonság várja őket. Új diákvezére lett az intézménynek, aki saját követőiből választja ki az új prefektusokat, a végzős évfolyam öt legutálatosabb diákját. Elizabeth Hurst és az Ötök mindenkit rettegésben tartanak, borzasztó büntetéseket találnak ki azoknak, akik nem hajlandók betartani a szabályaikat.
Az Örömtüzek Éjszakáján, az ünnepi tűzijáték után azonban Elizabeth Hurstöt holtan találják. De vajon ki ölhette meg? Sok ellensége volt, mert rengeteg titkot tudott – ezeket egy füzetbe jegyezte fel, melynek lapjai a halála után itt-ott előbukkannak, óriási riadalmat okozva a diákok körében.
Daisy és Hazel nyomozni kezdenek, de közben a barátságuk is veszélybe kerül. Vajon sikerül összefogniuk és megtalálni a tettest?

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.