Dolly Alderton - Szellemek

Ahogy letettem Dolly Alderton Jó alapanyag regényét már nyúltam is a Szellemek után. Ezt megkönnyítette a Bookmate tagságom, aminek köszönhetően ekönyvként is haladtam vele buszon, várakozás közben.
 
Már az első néhány oldal után éreztem, hogy ez a Jó alapanyag párja - női szemszög a modernkori randizásról, a 30-as korosztály életéről és Londonról. Utólag bánom, hogy nem olvastam el korábban ezt a könyvét, mert nagyon tetszett, érdekes témákat, gondolatokat vetett fel, amelyekkel rezonálni tudtam. A Szellemek nem csak a randizásról, ghosting fogalmáról szól, hanem egy 30-as éveiben járó nőről, barátaival és szüleivel való kapcsolatáról. 

Főszereplőnk Nina George* Dean, akinek életébe a 32 születésnapján kapcsolódunk be. (*George Michael után). Nina gasztrobloggerből nőtte ki magát, már harmadik szakácskönyvét írja, amelynek köszönhetően Archwayben tudott venni magának egy kis lakást. Egy ideje már szingli, hosszú kapcsolata Joe-val békében ért véget, azóta is barátok. Legjobb szingli barátnője, Lola tanácsára veti bele magát a randizásba egy applikáció segítségével. Itt ismerkedik meg Max-el, aki Joe teljes ellentéte, vonzó, magabiztos, szenvedélyes. Úgy tűnik minden jól halad kettőjük között...

Ninát nem csak a párkeresés nyomasztja, édesapja egy stroke következtében egyre feledékenyebb, és az állapota egyre rosszabb. Édesanyjával meg kell találniuk a megoldást a helyzetre, hogy biztonságban legyen életük férfija, egyúttal el kell gyászolniuk magukban azt az embert, aki volt. Nina visszaemlékszik szüleivel, főleg apjával való kapcsolatára, gyerekkori élményeire. Úgy tűnik édesanyjánál jobban ráérez az új helyzetre, apja gondolkodásmódjára. Emiatt a szál miatt ez a regény bőven túllép a randizás - chicklit vonalon, komoly lélektani helyzetet tár elénk: hogyan lehet feldolgozni, hogy az egyik szülőnk szép lassan eltűnik egy betegség következtében.

A regény másik témája, ami szintén megjelenik a Jó alapanyagban (néhol ugyanazokkal a mondatokkal, kifejezésekkel) a felnőttkori barátságok átalakulása. Nina legjobb és legrégebbi barátnője Katherine második gyereküket várja, ráadásul épp kiköltöznek Londonból, hogy a hagyományos gyerekes családok életét éljék. Nina úgy érzi Katherine teljesen eltávolodott tőle és nem érdeklődik iránta, mert életútja teljesen különbözik az övétől. A szerző élesen rámutat azokra a gondolatokra, amik a szinglilét, a gyerektelenség köré csoportosulnak.

Maga a randizás - ghosting rész a könyv negyedét tette ki kb, a családi és baráti kapcsolatok alkották a könyv többi részét. Megdöbbentő helyzeteket mutatott be a szerző, az olvasás előtt azt gondoltam csak néhány randi - sms-ezés után tűnik el a partner, de itt mélyebb árulás(ok) mutat be.

Szerintem igazán ez a regény azokhoz szól, akik már a 30-as éveikben járnak - túl szakításokon, gyászon, fájdalmon. Engem hamar beszippantott a világába, a komoly témák mellett humorral oldott helyzeteket. (Plusz pont volt számomra London, egész sokat szerepelt a város ;))

Fogok még a szerzőtől olvasni, már nálam van a Kedves Dolly! esszékötete - és ezzel a magyarul megjelent életműve végére érek. Remélem hamarosan újabb regényt is olvashatunk tőle!

5/5

Kiadó: 21. Század Kiadó
Kiadás éve: 2022
Eredeti cím: Ghosts
Fordító: Perlényi-Chapman Eszter
Oldalszám: 344
Ár: 4490 Ft 
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Nina Dean harmincas éveinek első felét tapossa, sikeres gasztroíró, szeretik őt a barátai és a családtagjai, új lakásba költözött, a város másik kerületébe. Amikor találkozik Maxszel, az elbűvölő romantikus hőssel, aki az első randin közli vele, hogy feleségül fogja venni, Ninának úgy tűnik, minden terv szerint megy.
Az új kapcsolat a legjobbkor jött – mióta betöltötte a harmincat, messze nem érezte magát olyan jól a bőrében, mint arra előzőleg számított. Bármerre nézett, a dolgok az idő múlására, a lehetőségek fogyatkozására emlékeztették. A baráti szálak meglazultak, az ex-pasik továbbléptek, és, ami a legrosszabb, mindenki távoli kertvárosokba költözött. A szülők se jelentenek támaszt, Nina apja lassan átadja magát a leépülésnek, az anyja meglepő frizurával és ruházattal kísérletezik.
Tényleg Max lenne a megoldás?

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.