Agatha Christie - A ​Greenshore-gloriett

Az utolsó előtti olvasmányom a Poirot sorozatból...

A Greenshore-gloriettnek kalandos sorsa volt, ezt a kötet végén talált utószóból ismerhetjük meg. Agatha Christie 1954-ben írta meg ezt a kisregényt jótékonyságból (Churston Ferrers-i Szűz Mária-templom oltárterének festett üvegablakai megalkotásához), ám egyik magazin sem akarta közölni a hossza miatt. Végül ezt a verziót eltette, később ebből írta meg a Gyilkosvadászat (másik magyar címén: Gloriett a hullának) regényt; jótékonyságra pedig egy teljesen más tartalmú, de hasonló című (Greenshaw Bolondvára IN: A karácsonyi puding esete / A karácsonyi puding) novellát adott ki. 

Posztumusz 2014-ben jelent meg ez a kisregény - magyarul is - több érdekes vendégszöveggel. A bevezetőben olvashatjuk Tom Adams illusztrátor írását, aki több AC borítót készített az elmúlt évek során, de 'megszólal' Mathew Prichard a 'Krimikirálynő' unokája - aki a Poirot sorozat forgatásáról mesél. A már említett utószó pedig dr. John Curran (Agatha Christie titkos jegyzetfüzetei, Agatha Christie és a gyilkos szándék) munkája. 

A történet nem lesz meglepetés, ha hozzám hasonlóan olvastátok a Gyilkosvadászatot (Gloriett a hullának). Mrs. Ariadne Oliver vidékre hívja Poirot, egy ünnepségre, ahol ő maga egy sajátos kincskereső játékot - gyilkosvadászot - szervez. Ám úgy érzi valami baljós fog történni, szeretné ha a belga nyomozó is körülnézne a házban, a vendégek között. 

Tavaszi - nyári hangulatú, kellően csavaros történetről van szó, érdekes karakterekkel, motivációkkal. A Gyilkosvadászat az egyik kedvenc történetem lett, ez a 'lightos'-rövidebb verzió is megfogott, ill. külön érdekes volt a kötet a fent említett bevezetők, utószók miatt. 

5/5

Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2014
Eredeti cím: Hercule Poirot and the Greenshore Folly
Sorozat: Poirot 40.
Fordító: Horváth Kornélia
Oldalszám: 158
Ár: - Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Hercule Poirot-t telefonon felhívja a híres detektívregény-írónő, Mrs. Ariadne Oliver, hogy azonnal utazzon el Laptonba. Mrs. Oliver elvállalta egy „gyilkosvadászat”-játék megrendezését Sir George Stubbs birtokán, és most aggódik, nehogy valódi gyilkosság történjen. De a játék természetesen komolyra fordul…

Agatha Christie eddig kiadatlan kisregényét Mathew Prichard és Tom Adams elő- és John Curran utószavával olvashatják most. Soha még nem jelent meg, sem angolul, sem magyarul. Nem hittük volna, hogy még előkerül új Christie-írás, de itt van, minden rajongó örömére.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.