Heather Fawcett - Emily ​Wilde tündérenciklopédiája

A kanadai írónő fantasy regénye az egyik legjobban várt idei magyar megjelenés volt számomra: a külföldi könyves csatornákat már meghódította az elmúlt években, többször felfigyeltem a szép borítóira. A magyar kiadás Faniszló Ádám munkája, ami egyből kitűnik a sok rajzos, keretes verzió közül

Az 1900-as évek elején, ősszel kezdődik a regény, amikor Emily Wilde megérkezik a norvég Ljosland egy kis falujába. A Cambridge-i professzor drüadológus, vagyis szakterülete a szerzetek, tündérek tanulmányozása, akik ebben a világban nagyjából nyíltan megjelennek és kapcsolatba lépnek a halandókkal. 

Emily naplóbejegyzésekben számol be kutatásáról, hétköznapjairól a fagyos északon. Célja az itt élő 'magasak', vagyis előkelő szerzetek tanulmányozása, amellyel pontot tehetne életműve, a címbeli enciklopédia végére. Ám eleinte az életben maradással kell megküzdenie, mivel egy nem túl otthonos viskót bérel ki, a falusiak pedig nem mindig támogatják. Ehhez hozzájárul szociális esetlensége*: az érzelmeket - szokásokat viszonylag nehezen tudja dekódolni, szakmájában viszont épp ez a logikus, tárgyilagos gondolkodás teszi sikeressé. 

Emily először egy alacsonyabb rendű tündérrel kerül kapcsolatba, de később többet megtudunk a szerzetek világáról, az emberekre gyakorolt hatásukról. Életét felforgatja, amikor kollégája, a lehengerlő Wendell Bambleby megérkezik hozzá, aki szeretne segíteni a kutatásában, és közös előadást tartani ennek eredményeiből. Emily vonakodva fogadja el ezt a helyzetet, de kettősük idővel szépen belesimul a norvég falu életébe és elkezdik a tényleges kutatást is.
Viszonylag lassan indul be a cselekmény, de a könyv végére egészen felpörög.

Ki kell emelnem a könyv formátumát: naplóregényként olvashatjuk, több lábjegyzettel, amelyekben Emily saját és más forrásokat említ. Ezeken keresztül kapunk képet erről a világról, a tündérekről-szerzetekről, történetekről - engem megfogott ez a meta - kutatói réteg. Már ebből is érezhető, hogy ez nem egy sima fantasy történet, ahol csak átlépünk a tündérek világába, hanem egy kutatót követhetünk, aki hol ügyesebben, hol kevésbé halad a munkájában. Nagyon tetszett, hogy a meséknek, történeteknek milyen jelentőségük volt, ill. több ismerős lehet mesékből vagy fantasy regényekből (váltott gyerekek, tündérek ajándékai - alkukötései, természeti jelenségek, ajtók - átjárók, vásárok).

Érdekes hangulata volt a regénynek, amiben a romantikus szál némileg erőltetett volt, de persze tetszett és számomra felpezsdítette a cselekményt. Amit hiányoltam, hogy alig tudunk meg valamit Emily múltjáról, csak belecsöppenünk az életébe - de ezt magyarázhatjuk a naplóregény formátummal, ami a tényleges történésekre szorítkozik. *Főszereplőnk a neurodiverzitás skáláján mozog, szerelmi élete nem volt eddig lényegében, ám a kötet végére ez kezd feloldódni - érdekes ez a húzás, de némileg érthető, hogy SPOILER egy hétköznapi ember nem tudja megfogni, ám egy szerzet már más kérdés :) SPOILER 

Még ha néhol aránytalannak éreztem a regény egyes részeit, behúzott a világa és egyedi hangulata, ami nem olyan cuki - kedves, mint amit a borítók alapján gondoltam volna. A jeges, kegyetlen tél uralkodik ezen a tájon, ahol a szerzetek sokszor kegyetlenek, alkukat kötnek, elrabolnak embereket és értelmüket, átkok és ajándékok váltják egymást. Számomra újszerű volt ez a néhol horrorszerű tündérvilág; a szerzetek természeti jelenségekből, furcsa alakzatokból, rémképekből állnak össze és csak a halandók szeme előtt alakulnak csak át kecses, emberszerű lényekké.

Azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik egy nem megszokott fantasy-tündéres történetre vágynak - nekem most kedvem támadt hasonló (sötét) tündéres sztorikat olvasni, mert eddig kimaradt.
Ha a most divatos hívószavakat kellene ráaggatnom a könyvre, akkor a barátokból szerelmesek, grumpy-sunshine, némileg cozy fantasy jut eszembe.

Kíváncsi vagyok hogyan alakul Emily Wilde és kutatótársa további sorsa, remélem magyarul is olvashatjuk majd a következő részeket - a 2. idén januárban jelent meg, ill. a jövő év elején érkezik a 3. rész.

4/5

Kiadó: Agave
Kiadás éve: 2024
Eredeti cím: Emily Wilde's Encyclopaedia of Faeries 
Sorozat: Emily Wilde 1.
Fordító: Ballai Mária
Oldalszám: 336
Ár: 4980 Ft (Vedd meg olcsóbban a kiadótól - készült élgrafikás verzió is ;)) + Beleolvasó
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Jóllehet ​Emily Wilde professzor nem tudja, hogyan kell társaságban viselkedni – vagy egyáltalán elérni, hogy meghívják valahova –, de jó úton jár afelé, hogy a világ egyik legnevesebb drüadológusa, azaz szerzeteket tanulmányozó tudósa legyen. Épp a tudományos közösség első, mindent átfogó tündérenciklopédiáján dolgozik, amitől pályafutása felívelését várja, és már csak egy fejezet van hátra, ami a sarkköri Ljoslandon élő titokzatos rejtettekről szólna.

Ám Emily teljesen idegen terepen találja magát, amikor megérkezik Hrafnsvik csodás, de zord falujába. A külvilágtól szinte teljesen elszigetelten élő helyieknek egymásra kell hagyatkozniuk a túlélés érdekében, és Emily társas készségek hiányában hamar magára haragítja a fél falut. A dolgok tovább bonyolódnak Wendell Bambleby professzor érkezésével, aki Emily egyetemi riválisa, és szintén a rejtetteket kutatja.

Amikor a lehengerlő természetű férfi felajánlja Emilynek, hogy dolgozzanak együtt, a nő kénytelen elfogadni az ajánlatát, máskülönben fennállna a veszélye annak, hogy Bambleby kisajátítja magának az összes felfedezés érdemét. Ugyanakkor azt is tudja, hogy Wendell több annál, mint aminek látszik, és nem bízhat meg benne. Emily csakhamar azon kapja magát, hogy hiába szeretne tudományos távolságot tartani a ljoslandi szerzetektől, belekeveredik gonosz játszmáikba. Ha Wendell-lel együtt segíteni akar Hrafnsvik lakóinak, nemcsak a hőn dédelgetett tudományos objektivitását kell kockára tennie, hanem az életét is.

Heather Fawcett regénye egy varázslatos izlandi tündérmese, ami az 1900-as évek egy képzeletbeli világában játszódik, ötvözve az Ezüstfonás, A Hollókirály és a Ház az égszínkék tengernél különleges hangulatát.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.