Travis Baldree - Koponyák ​és könyvesboltok

A tavalyi évem egyik meglepetése volt a szerző első regénye, a Legendás latték, ami a cozy fantasy zsáner egyik legnépszerűbb példája. Ott ismerkedhetünk meg először Vivvel, a harcos orkkal, aki évtizedek harcai, küldetései után úgy dönt, hogy letelepszik... és kávézót nyit.

A Koponyák és könyvesboltok előzménykötet, amely kb 20 évvel a fentiek előtt játszódik, amikor Viv még kezdő zsoldos volt. Csapatával egy nekromantát üldözve elég komolyan megsérül, a felépülése alatt társai egy Borongó nevű tengerparti városkában hagyják. A fiatal harcos nem csak a fájdalommal küzd, hanem idegesíti a harcokból való kimaradás. Unalmában elkezdi felderíteni a települést, ekkor botlik bele egy poros, elhanyagolt könyvesboltba. 

Hamar megismerkedik a település néhány figurájával, visszatérő vendég lesz a könyvesboltban - sőt, elkezd olvasni - a boltos egerentyű ajánlására. Viv önmagát is meglepi, hogy milyen hamar el tud merülni azokban a történetekben, amelyeket Páfránytól kap, ezzel párhuzamosan elkezd barátságot kötni a meglepően mocskos szájú eladóval. A bolt vicces és fura lakója még Párfány házikedvence, Pörkölt a mopszba oltott griff (ld a borító :D). 

Borongó egyik sikerüzlete a közelben található pékség, ahol egy törp asszony, Maylee elképesztően finom süteményeket készít. Viv hamar megkedveli a helyet: az ételeknek nem tud ellenállni, ill. idővel a társaságnak sem...

Természetesen nem lenne igazi fantasy kötet, ha a gonosz nem lopakodna be a városba - Viv figyelemmel kísér egy furcsa alakot, akinek lehet, hogy a fő küldetéséhez van köze. A harcos ork nem csak a felépülésével, barátságok kialakításával és könyvmoly énének alakulásával foglalkozik, hanem a lehetséges veszélyekre is felkészül.

Minden könyv egy kis tükör, és néha amikor belepillantasz, valaki más néz vissza rád.

A Legendás lattékhoz hasonló ívet követ a kötet: Viv ismét meglepő helyzetben találja magát: érdekelni kezdi a könyvesbolt sorsa, ezért friss szemmel - gyakorlatias megjegyzésekkel próbál Párfánynak segíteni. A bolt már évek óta halódik, és ezen nem segít a koszos külső, az összedőléssel fenyegető könyvhalmok - ezt alapos takarítással, mai kort idéző marketingfogásokkal orvosolják. Minden könyvmoly élvezni fogja szerintem ezt a szálat, amelyben a bolt újraindulását kövehetjük. Ezzel párhuzamosan ismét nagyon érdekes, sőt fura szereplőket ismerhetünk meg, akik között barátság szövődik. A regényben helyet kapott egy romantikus szál, ami szerintem nem sok vizet zavart, inkább csak arra volt jó, hogy kiemelje Viv most hol tart az életében - mire vágyik, mik a céljai.

Az epilógust vigyorogva olvastam és ugye, ugye megvalósul regény formában az ott felvetett ötlet vagy ez is egy "történet a történet mögött"? :D

Ajánlom ezt a könyvet, ha egy kedves, de nem mindennapi szereplőkkel, helyzetekkel operáló fantasyt / regényt / olvasnivalót kerestek! Kezdő fantasy olvasóknak is!

5/5

Kiadó: Fumax
Kiadás éve: 2024
Eredeti cím: Bookshops & Bonedust 
Sorozat: Legendás Latték 0.
Fordító: Dobószéli Eszter
Oldalszám: 376
Ár: 5495 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Egy ​csésze habkönnyű fantasy mellé egy falat mézédes sütemény
A rendkívüli sikerű Legendás Latték előtörténetében egy dicsőségre éhes orknak rá kell döbbennie, hogy az, amit leginkább hajszolunk, gyakran nem az, amire valóban szükségünk van.
Az ifjú zsoldos, Viv nem egészen így képzelte a katonalétet, amikor beállt Rackam Rétisasai közé.
Legalábbis azt semmiképp sem tervezte, hogy egy hatalmas nekromanta levadászása közben olyan szörnyű sérülést szenved, hogy egy gyógyító kezére adják a világ legunalmasabb kisvárosában, Borongóban, olyan messzire az izgalmaktól és társaitól, hogy már-már attól fél, soha nem jönnek vissza érte.
Mivel ütheti el idejét egy lenyomorodott ork harcos?
Álmában sem hitte volna, hogy a sors egy viharvert könyvesboltba vezeti – azt pedig főleg elképzelni sem tudta volna, hogy a mocskosszájú tulaj és az ódon kötetek milyen változások magját ültetik majd el a lelkében.
Minden nyugalom ellenére a kaland azonban nem kerüli el. Egy rejtélyes, szürke idegen, egy izgága gnóm, egy nem várt szerelem és egynél jóval több csontváz sokkal eseménydúsabbá teszi Borongót, mint Viv valaha hitte volna.
A New York Times-bestseller Travis Baldree a Legendás Latték után újabb bájos hangulatú történettel kápráztatja el olvasóit.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.