Michael Cunningham - Az ​órák (újraolvasás)

Régi tervem volt, hogy újraolvassam Michael Cunningham egyik leghíresebb könyvét, amit még a bloggerségem hajnalán olvastam. Ez a regény inspirált, hogy megismerkedjem Virginia Woolf életművével (néhány éve elolvastam minden magyarul elérhető könyvét), de több olyan téma megjelenik benne, amiket később kerestem - New York, női sorsok. 

A viszonylag rövid regény három nézőpontot mutat be és egy napját öleli fel a szereplőknek. Virginia Woolf 1923-ban Richmondban, London egyik külvárosában él férjével, Leonarddal. Clarissa Vaughan New Yorkban, valamikor a "huszadik század végén" egy partira készül. Őt legjobb barátja, egykori szerelme - Richard nevezi Mrs. Dalloway-nek. Mrs. Laura Brown pedig egy tipikus háziasszony, Los Angeles egyik külvárosában 1949-ben. Mindhármukat egy regény - a Mrs. Dalloway köti össze. Értelemszerűen Virginia Woolf az író, aki épp a regény alaphelyzetét vázolja fel magában, ennek folyamatát követhetjük. Ezen a napon meglátogatja nővére, Vanessa is, ill. meg kell küzdenie a háztartás teendőivel. A migrén, a szorongás, a depresszió fenyegeti - ezért költöztek ki a nyüzsgő belvárosból, hogy alkalma legyen pihenni, megfelelően enni, sétálni - ám Virginia itt sem érzi jól magát, túl nagy a csend. 

Clarissa legjobb barátja, egykori szerelme-szeretője, Richard számára szervez partit, annak alkalmából hogy elnyert egy díjat verseskötetéért. Richard AIDS-ben szenved, Clarissa lelkiismeretesen látogatja, ápolja, ha kell, de természetesen szívfájdító látnia, hogyan épül le az az ember, akit kamaszkora óta ismer és szeret. Az ő napjában a regény cselekménye kel életre.

Mrs. Brown otthon van kisfiával, ill. várandós második gyerekükkel, aki máshogy gondolkodik, mint ahogy a tipikus háziasszonyok. Hálás, hogy a délceg egykori katonának, a középiskola egyik szépfiújának ő tetszett meg - aki nem egy szépség. Elfogadta a házassági ajánlatát, már csak 'hazafias kötelességből, ám nem érzi magáénak azt az életet, amibe belekerült. Kisfia Ritchie rajongó és állandó figyelme nyomsztó számára, amiből menekülni akar - ha csak pár órára is, hogy olvashassa aktuális könyvét - a Mrs. Dallowayt. 
És vigaszul nincsen más: egy óra itt vagy ott, amikor az életünk minden esély és várakozás ellenére is kirobban, és mindent megad, amit valaha is képzeltünk, bár csak a gyerekek nem tudják (vagy tán ők is), hogy ezeket az órákat elkerülhetetlenül újabbak, jóval sötétebbek és sokkal nehezebbek követik. És mégis, gyöngéden szeretjük a várost, a reggelt; még többet remélünk, jobban, mint bármi mást.
Mindhárom szereplő menekülni akar aktuális élethelyzetéből, miközben teljesítik az elvártakat, alkotnak, vagy épp elmerengenek a művészeten, álmodoznak valami más, valami több iránt. 
A regény központi témája a halál - több szereplő öngyilkos lesz, vagy csak fontolgatja - nehéz olvasmány emiatt. Michael Cunningham annyi érdekes és fontos témát tudott belesűríteni ebbe a regénybe, hogy az most újraolvasva is lenyűgözött - vittek magukkal a sorok, ismét beszippantott! 

Jó szívvel ajánlom, ha szeretnétek egy különleges szerkezetű-hangulatú regényt olvasni, kicsit bepillantani Virginia Woolf életébe - életművébe, nem bánjátok, ha kemény témákat hoz fel az író, amin el lehet merengeni.

5/5

Kiadó: Ulpius
Kiadás éve: 2006
Eredeti cím: The Hours
Fordító: Tótisz András
Oldalszám: 252
Ár: -
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Michael ​Cunningham, a kortárs irodalom egyik legizgalmasabb alakja, Órák című regényéért 1999-ben elnyerte a PEN-klub Faulkner-díját, valamint az irodalmi Pulitzer-díjat. A könyv három nő sorsán keresztül tér és idő metafizikus kapcsolatának szívszorító élményét nyújtja. Első helyszíne London, az idő pedig a második világháború kezdő napja. Virginia Woolf írónő öngyilkosságot követ el. Teste ott lebeg a folyóban, melynek hídján anyukájával éppen átsétál egy kisfiú. A következő helyszín New York City, a XX. század végén. Clarissa Vaughan könyvkiadó éppen virágot vásárol barátjának, Richardnak, a beteg homoszexuális költőnek, aki most nyert el egy rangos irodalmi díjat. A harmadik idősíkon a második világháború után vagyunk, Kaliforniában, ahol Laura Braun háziasszony neveli fiát, egy meglehetősen fojtogató légkörű házasságban. Cunningham kivételes könnyedséggel és biztonsággal teremt kapcsolatot a három nő sorsa között. S miközben a regény ide-oda ugrál a XX. században, az író tiszta, erős, költői hangon mesél el történeteket emberekről, akik szerelem és magány, remény és elkeseredés konfliktusaiban próbálnak értékes életet élni, nem egyszer családjuk, barátaik és szeretőik ellenében. A könyvből Meryl Streep, Nicole Kidman és Julianne Moore főszereplésével nagysikerű film készült, mely már látható a magyar mozikban is.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.