Peter Wohlleben - Értsük ​meg a fákat

Az elmúlt években Peter Wohlleben, német erdész/író összes magyarul megjelent könyvét elolvastam. Megfogott a lelkesedése, az újszerű nézőpont ahogyan az erdőket, a benne élő összetett ökoszisztémát bemutatta. Az Értsük meg a fákat egy korábbi műve (2011-es, A fák titkos élete 2015-ös) - ill. életműve ismerete miatt már sok újdonságot nem tartogatott számomra. 

A kötetben a fákra koncentrál - a gyökérzetüktől kezdve az legutolsó ágakig általánosságban bemutatja működésüket, az őket fenyegető veszélyeket, ill. egy kis bepillantást ad hogyan működnek együtt rendszerként más fák, növények és az állatvilág. Megismerkedhetünk a gyökérzet működésével, a fatörzs részeivel és funkcióival, a szaporodás módjaival - megtudhatjuk mire utalnak a törzsön látható göcsörtök, sebek. Egy erdőjárás, vagy akár csak egy parkbeli séta sorána a könyvben található információk alapján már értő szemmel vizsgálhatjuk meg a látott növényeket.

Az előző könyveiből megszokott rövid fejezetekben, néhol önmagát ismételve adja át a tudását, érdekességeket. Kapunk egy rövid történelmi áttekintést: megtudhatjuk hogyan alakultak át Európa őserdei, a szántóföldek - a városok mennyire befolyásolták ezeket a rendszereket. 

A kötet végén a kerttulajdonosok kapnak hasznos információkat a metszéssel, megfelelő fa kiválasztásával kapcsolatban.

Az egyes részeket különböző népszerű fafajtákról szóló szövegdobozok szakítják meg, amelyek további információkkal szolgálnak az erdőben, parkokban, vagy kertekben fellelhető fákról. Tetszett, hogy - A természet jelbeszéde kötethez hasonlóan - Margret Schneevoigt minimalista illusztráció egészítették ki a tömény szöveget. 

Az általános információkon kívül a szerző több folyó kutatásra is utal, a fákat övező rejtélyekre - tudományos hiányokra rámutatva. A magyar kiadásban Iványi Ákos szakmai jegyzetei, észrevételei egészítik ki a szöveget, néhol ellentmondásokra rámutatva. Érdekes volt ilyen szemmel, egyfajta párbeszédként követni, hogy kutatók - szakemberek mire gondolnak az egyes jelenségekkel kapcsolatban. 

Összességében ez is egy informatív kötet, főleg ha még nem sok könyvet olvastál ilyen mélységben a fákról, erdőkről ill. a szerzőtől. Nekem most nem adott olyan hűha élmény, inkább egyfajta ismétlés, másrészt jobban szeretem azokat a köteteit, ahol több fajt von be. (Érdekes módon, amúgy szinte az összes könyvét 4 pontosra értékeltem, ettől függetlenül az egyik (majdnem?)kedvenc szerzőm.)

4/5

Kiadó: Park Kiadó
Kiadás éve: 2024
Eredeti cím: Bäume verstehen
Fordító: Malyáta Eszter
Oldalszám: 220
Ár: 4999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

 „Minden ​egyes fa ezer történetet mesél arról, hogy mi formálta a karakterét, mi sebezte meg a kérgét és a lényét, mi tette egyedivé.”

A fák látszólag némán állnak a kertünkben, a parkban, az erdőben, pedig nem csak egymással kommunikálnak, felénk is jelzéseket küldenek. Ha odafigyelünk. Ha értjük a „nyelvüket”. Bizonyos jelekkel értésünkre adják, milyen állapotban vannak, mire van szükségük. Milyen színűek a levelek? Foltosak-e? Mitől vastagszik meg a törzs egy része palack formájúra? Honnan tudjuk, hogy egy fa „szomjas” vagy „napszúrást” kapott? Aki értelmezni tudja a jeleket, az nemcsak egy számára eddig ismeretlen világba pillanthat be, de az is tudatosul benne, milyen sokat tehet a természet e csodálatos lényeinek egészségéért, a környezet- és természetvédelemért.

Peter Wohlleben (1964) gyermekkora óta természetvédőnek készült. Erdőgazdálkodást tanult, napjainkban az Eifel-hegységben irányít egy környezetbarát erdőgazdaságot. Számos tévéműsor vendége, népszerű előadó. A gyerekeknek szóló Érted a fák beszédét? Kalandozások az erdőben című kötettel együtt nyolc könyve olvasható magyarul.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.