Sarah Jio - A ​Primrose Hill-i könyvesbolt

Az amerikai Sarah Jio-tól ez volt az első olvasmányom: London miatt került fel a várólistámra, ill. a könyvesbolt tematika szintén vonzott.  (A májusi NIOK-hoz szintén tudok kapcsolódni, több szereplő is újrakezdi az életét.)
Az eseményeket két idősíkon - anya (Eloise) és lánya (Valentina) szemszögéből követhetjük 45 év különbséggel.

Valentina Seattle-ből édesanyja halálhíre miatt utazik Londonba 2013-ban. Élete romokban van - épp válik férjétől, Nicktől, édesanyja eltávozása pedig a semmiből éri - 12 éves kora nem látták egymást. Hogy miért hagyta el olyan drasztikusan anya a lányát, ez csak jóval később derül ki - Valentina számára is. 

Eloise szálában az East End-i szegény családok közül felemelkedő lány sorsát követhetjük, aki szépsége miatt több gazdag férfi figyelmét felkelti. Eloise belekóstol az elegáns körök életvitelébe, ám egy meglepő találkozás hozza el neki a szerelmet. A véletlenek folytán viszont nem úgy alakul az élete, ahogy arra számított... Életének, döntéseinek részletei tartják egyrészt izgalomban az olvasót, amit Valentinával együtt fedezünk fel édesanyja sajátos kincskereső játékának segítségével. Ennek során különböző elrejtett üzenetek segítségével Valentina felkeresi Eloise számára kedves helyeket, boltokat, személyeket - általuk képet kap arról a személyről, akiről olyan keveset tudott eddig. 

A regény fontos pontja Primrose Hill. Itt örököl meg Valentina egy egész épületet, amelynek földszintjén édesanyja és gyerekkori barátnőjének álomkönyvesboltja kap helyet, felette pedig két lakás található. A jelenbeli szál nagy kérdése, hogy Valentine mit fog kezdeni a bolttal - az örökösödési adó túl nagy ahhoz, hogy valamiféle csoda nélkül megoldja a helyzetet. 

Ez egy tipikus könyvmolyoknak szóló regény - nem csak Valentina szakmája (könyvtáros, aki könyves Instagram oldalt, blogot kezel), a megmentésre váró könyvesbolt, hanem a sok-sok könyves utalás miatt egyaránt. Végtelenül kedves ez a világ, ahol mindenki ismer mindenkit - szerencsés véletlenek, találkozások alakítják a szereplők sorsát. Emiatt is tipikus chicklit, ahol elég ha szép vagy és jó kapcsolataid vannak - a milliók-milliárdok meg röpködnek a számládra... 
Beleköthetnék amúgy abba is, hogy mi történt volna, ha az egyik nyom eltűnik a kincskereső játékból; vagy miért nem próbálta már felnőtt korában megkeresni Eloise a lányát. 

Na de ezektől az életszerűtlen fordulatoktól függetlenül kedves olvasmány volt, a londoni részletek miatt főleg megfogott. 

4/5

Kiadó: Central
Kiadás éve: 2023
Eredeti cím: With Love from London / The ​Bookshop on Primrose Hill
Fordító: Ács Eleonóra
Oldalszám: 400
Ár: 4790 Ft
Borító: 3/5

Fülszöveg:
Egy ​fiatal nő megörökli édesanyja könyvesboltját a londoni Primrose Hillen, és ezzel egy új történet lapjain találja magát, amely régóta őrzött családi titkokat rejt, egy új szerelem lehetőségét, és talán élete legnagyobb kihívását…

Valentina Baker mindössze tizenegy éves volt, amikor édesanyja, Eloise váratlanul elszökött szülőhazájába, Angliába, otthagyva a lányt és az apját Kaliforniában. Most harmincas éveiben járó könyvtárosként, háta mögött egy kudarcba fulladt házassággal Val még mindig képtelen arra, hogy megbékéljen anyja tettével.
Egy nap azonban a sors keserédes fordulata folytán arról értesül, hogy Eloise meghalt, és ráhagyta a Primrose Hill-i lakását meg a mesés könyvesboltját, amit közel két évtizeddel korábban nyitott. Val megragadja az újrakezdés lehetőségét, és átrepül az Atlanti-óceánon, abban a reményben, hogy megtudja, ki is volt az édesanyja valójában.
Ahogy rakosgatja Eloise életének mozaikdarabkáit, beleszeret a pasztellszínű, harmadik emeleti lakásba meg a hangulatos, kincsekkel teli könyvesboltba, és ráébred, hogy a múlt sokkal bonyolultabb titkokat rejt, mint azt valaha is képzelte…
A Primrose Hill-i könyvesbolt a veszteség és a gyógyulás regénye, amely érzékeny igazságokat tár fel a szerelemről, a családról és a megbocsátásról.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.