Ann Patchett - Tom Lake

Ann Patchett amerikai szerző évek óta szerettem volna olvasni, végül legfrissebb regényével kezdtem az ismerkedést, ami a napokban jelent meg a 21. Század Kiadónál

A történet a koronavírus első nyarához - 2020-ba repít vissza: egy Michigan államban található cserenyefarmra. Amikor sokak élete megállt, a gazdálkodóké nem pihen. Lara három huszas évei elején járó lánya is hazautazik és a vendégmunkásokat pótolva segítenek szüleiknek a termés begyűjtésében. A legidősebb lány, Emily amúgy is a farmon képzeli el az életét; a középső lány, Maisie állatorvosnak tanul, így tőle se áll annyira messze ez a világ; ám a legkisebb - Nell színész szeretne lenni, és érthető módon frusztrálja a helyzet. A három lány kérésére édesanyjuk, Lara elkezdi elmesélni élete történetét, egészen pontosan azt a nyarat és az odavezető eseményeket, amit a címadó helyen töltött és egy későbbi filmsztár partnere volt a színpadon és a magánéletben egyaránt. 

Lara kamaszkorában állt először színpadra, Thorton Wilder A mi kis városunk darabjának főszerepében. Ez a darab végigkíséri egész életét, fontos találkozásokat, szerelmeket köszönhet neki. A jelen és a múltbeli szál párhuzamosan fut egymással. Először teljesen a mélyvízben találjuk magunkat a kapcsolatokat tekintve, majd egyre jobban tisztul a kép - ahogy a három lány is egyre többet megtud édesanyjuk múltjából. 

Gyerekként mindig érdekes belegondolni, hogy milyen volt a szüleink élete mielőtt ők egyáltalán találkoztak volna. A három lánynak él a fejében egy kép a találkozásukról, ám ezt aprólékosan lebontja Lara elbeszélése. Az összesűrített, rövidített történet szép lassan bomlik ki előttünk - végigkövethetjük az egyes találkozások, döntések későbbi hatását.

Főszereplőnk sorsán keresztül bepillanthatunk az amerikai színészvilág kis szeletébe - kezdve onnan, hogy Larát felfedezik egy egyetemi előadáson, szerepet kap egy hollywood-i produkcióban - majd évek telnek el mire végre elkészül. Ameddig erre vár, jut el Tom Lake-be, ami egy nyári színház, ahol megtanulja a szakma részleteit, ill. saját határaival, céljaival is szembesül. 

A jelenben követhetjük a farm körüli munkát, beleláthatunk a család dinamikájába. A szerző remekül vezet minket végig a történeten - nem csak a visszaemlékezés tartogatott érdekességeket, hanem egyrészt annak apropója, ill. régi sérelmek - emlékek is felszínre kerültek a lányok és édesanyjuk között. 

Lara életét amiatt is érdekesnek tartottam, hogy legkisebb, nem várt gyerekként született - szüleivel nem ápolt olyan szoros kapcsolatot - hanem nagymamája, a helyi varrónő volt a példaképe - támasza.

A visszaemlékező elbeszélésmód miatt elmélkedő, elégikus hangvételű a regény, amit örülök, hogy egy hétvége alatt olvastam el, mert nehezen szabadultam a világából. Tetszik, ahogy Ann Patchett ír - megragadta a hétköznapi szépségeket, de az élet ill. egyes szereplők árnyoldalait is könnyedén be tudta mutatni. A borítón szereplő százszorszépek többször visszatérnek - egy több tulajdonost megért ruha és egy helyszín tekintetében: szép volt, ahogyan a szerző összekötötte a fiatalságot és az elmúlást ezzel az egy képpel.

Képtelenség elmagyarázni az élet egyszerű igazságát: a nagy részét elfelejted. A fájdalmak, amiken azt hitted, soha nem leszel képes túljutni? Most már nem is vagy teljesen biztos benne, mikor történt, az izgalmas részek, a szívszorító örömök pedig széttöredeztek, szétszóródtak, valami mássá változtak át. Az emlékeket aztán más örömök és nagyobb bánatok váltják fel, és bármilyen hihetetlen, még ez az emlékek is kiszorulnak, míg egy reggel, amikor a három felnőtt lányoddal épp cseresznyét szedsz, és a férjed elhajt melletted egy traktoron, biztos vagy benne, hogy ez minden, amire valaha is vágytál.

Különleges olvasmányélmény volt számomra ez a regény, többször visszaolvastam egy-egy mondatot, gondolatot. Azoknak ajánlom, akik szeretik az egyedi hangulatú regényeket - nőkről, családokról, életutakról és sorsformáló döntésekről.

5/5

Kiadó: 21. Század Kiadó
Kiadás éve: 2024
Eredeti cím: Tom Lake
Fordító: Csonka Ágnes
Oldalszám: 336
Ár: 5990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

2020 tavaszán Lara három lánya visszatér a Michigan északi részén található családi gyümölcsösbe. Cseresznyét szednek, és közben kérlelik anyjukat, beszéljen Peter Duke-ról, a híres színészről, akivel annak idején együtt lépett színpadra a Tom Lake nevű társulat tagjaként, és kettejük között érzékeny szálak szövődtek. Miközben Lara felidézi a múltat, lányai végiggondolják saját életüket és anyjukhoz fűződő viszonyukat – ennek során átalakul az egész világról alkotott képük. Amiben biztosak voltak, azt most teljesen másképp látják.

A Tom Lake töprengés a fiatalkori szerelemről és a házasévek alatti szerelemről, arról, hogy hogyan éltek a szüleink, mielőtt mi megszülettünk. Reményteli és elégikus történet – azt vizsgálja, mit is jelent boldognak lenni, miközben a világ darabjaira hullik.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.