Janice Hallett - A ​Twyford-kód

Janice Hallett brit szövegírótól, újságírótól először 2022-ben olvastam: A színjátékot, amellyel friss formátumot ill. hangot hozott a krimik piacára. Azóta megjelent egy rövidebb folytatása a sztorinak (A karácsonyi színjáték), ami egy kicsit még jobban tetszett. Már az első olvasmányélmény után kíváncsi voltam, hogy mit alkot legközelebb - nemrég jelent meg a Next21 Kiadónál második regénye - A Twyford-kód, amelyben szintén rendhagyó elbeszélésmódot valósít meg. 

A kerettörténetben Welmont felügyelő Mansfield professzor segítségét kéri egy eltűnt férfi, Steven Smith utáni nyomozásban 2021-ben. Két évvel korábban rögzített hangfelvételek átiratát küldi át neki, ami a férfi iPhone-járól mentettek le. A regény szinte teljes egészét ezek a hangfelvételek alkotják, amelyek főként Steven monológjai, ill. felvett beszélgetések. 

Az elbeszélésmód egyik különlegességét az adja, hogy a hangfelismerő program nem mindig dolgozik jól, például személynevek vagy fogalmak egészen más formában jelennek meg. Kell egy kis idő, mire hozzászokik az olvasó ezekhez a 'hibákhoz'. 

Steven nemrég szabadult a börtönből, a felvételeken felügyelőtisztjének ill. fiának mond fel dolgokat, amiket meg akar osztani velük. Apránként kapunk képet életéről, melyet több tragédia árnyalt, szegénységben és érzelmi elhanyagolásban nőtt fel. Diszlexiában szenved, ezért az iskolában egy speciális osztályban tanult, amit Miss Licket (ő miszlikek a szövegben) vezetett. Egyik nap Steven talált egy könyvet a buszon, gondolta eladja majd, hogy valami ételt vegyen magának. Az osztály felbolydul, amikor tanárnőjük elkobozta a könyvet és bejelentette, hogy be van tiltva - ám felolvasott nekik belőle. A gyerekeket teljesen lekötötte az egyszerű történet, annyira, hogy Miss Licket egyfajta jutalmul kirándulni vitte őket hogy megismerjék, hol élt Edith Twyford, a mellőzött 20. századi írónő. 

A kirándulás viszont egy sötét folt Steven emlékezetében, a börtönből szabadulva azt tervezi, hogy felkeresi egykori osztálytársait és kideríti miért tűnt el tanárnőjük, mi volt a jelentősége ennek a gyerekkönyvnek. Tényleg valami titkos kódot rejt? Kincshez, titkokhoz, valami természetfelettihez van köze? A hangfájlokat olvasva egyre jobban behúz a történet, egyre mélyebbre kerülünk a 'hal' üregébe...

A nyomozással párhuzamosan narrátorunk egyre több dolgot felfed az életéből: korán kimaradt az iskolából - egészen pontosan a kérdéses kirándulás után, a Harrison-bűnbanda fogadta be, ahol többféle munkát végzett az évek alatt. Ez a kapcsolata juttatta a börtönbe is.*

Sötétebb ez a regény, mint A színjáték - érezhető ez már a főszereplő múltjából is, a furcsa kirándulás történetéből, amire mintha egyik résztvevő se szívesen emlékezne vissza, ill. eltérően teszik ezt. Ráadásul ahogy Steven egyre többet foglalkozik a Twyford-kóddal, úgy kezdenek el baljós dolgok történni körülötte - üldözik, egykori osztálytársai kerülik, majd mintha összejátszanának... 

Megdolgoztatja az olvasót ez a regény: nem csak az átirat hibái, hanem a kódfejtés egyre burjánzóbb teóriári miatt - de tartsatok ki, a végén minden értelmet nyer. ;) Nem semmi munka lehetett ezt magyarra fordítani, mert a látszólagos hibáknak, fura mondatszerkezeteknek mind célja van. 
A könyv befejezése igazi 'agyeldobós-fajta', ahol a csavaron még csavar egyet (kettőt) a szerző. 

A regény a rejtélyen kívül foglalkozik a börtön, a bűnözés és a család kapcsolatával is - főként Steven és fia tekintetében. Beleképzelhetjük magunkat mindkét fél szemszögébe: a frissen szabadult férfi szeretné jóvátenni hibáit, fia életének része lenni - ám a befutott, értelmiségi, már felnőtt férfi erre nem vágyik. Ezért is születnek a hangfelvételek, mert Steven be akarja avatni fiát - ám a távolságtartás miatt ez módszer a legkézenfekvőbb számára.

Nem ezt ajánlom első találkozásnak a szerzőtől, de ha vevők vagytok egy kicsit sötétebb, de nagyon furfangos történetre, amelyben megjelenik a londoni alvilág, egy világháborús teória, akkor vágjatok bele!

Kicsit nehezebben kerültem közel ennek a könyvnek a világához, ill. a közepére már túl bonyolultnak éreztem a kódfejtést és több dolgot furcsállottam (a befejezéskor ezek értelmet nyertek) - A színjáték jobban megfogott, inkább az én komfortvilágom volt. Ettől függetlenül örülök, hogy megjelent magyarul és olvashattam! Felkészül a The Mysterious Case of the Alperton Angels (2023) és az augusztusban megjelenő The Examiner? :))

* A köszönetnyilvánításban olvashatjuk azokat a forrásokat, amelyekből a szerző merített a 80-as évek londoni, angliai alvilágának életének, bűnőzőinek sorsának bemutatásához.

4/5

Kiadó: Next21
Kiadás éve: 2024
Eredeti cím: The Twyford Code
Fordító: Szabó Marcell
Oldalszám: 414
Ár: 5490 Ft Vedd meg kedvezményesen a kiadótól!
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Oldjuk ​meg az évszázad gyilkosságát!

Steven Smith negyven éve megtalált egy ismert gyerekkönyvet, aminek a margóján furcsa jelölések és bejegyzések voltak. A szerző a hírhedt Edith Twyford.

Kíváncsi lett, és elvitte a könyvet az irodalomtanárnőjéhez, Miss Lickethez – ezzel tudtán kívül beindítva egy eseménysort. A tanárnőnek meggyőződése szerint a könyv egy rejtély kulcsa, és ez a titkos kód Twyford összes alkotásán végigvonul. Miss Licketnek utána az osztálykirándulás során nyoma veszett, Stevennek fogalma sincs, mi történt vele ezt követően.

Sokáig börtönben ült, most szabadlábon van, és szeretné megfejteni a rejtélyt, ami évtizedeken keresztül nem hagyta nyugodni. Vajon Miss Licketet meggyilkolták? Vagy téveszmék rabja volt? Igaza lehetett-e a kóddal kapcsolatban? Ha igen, vajon ma is használatban van-e még a kód?

Feltett szándéka, hogy visszaidézi az emlékeit, és kideríti, mi történt Miss Lickettel, ezért meglátogatja gyerekkori ismerőseit és a régi helyszíneket. Hamarosan kiderül, hogy Edith Twyford egyáltalán nem csak egy jóformán elfeledett gyerekíró volt. A Twyford-kód mögött nagy erők rejlenek, és nem Steven az egyetlen, aki próbálja megoldani a rejtélyt.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.