Janice Hallett - Karácsonyi ​színjáték

A tavalyi év egyik krimis meglepetése volt Janice Hallett regénye, A színjáték, amelyben e-mailek, SMS-ek és chatüzeneteken keresztül bontakozott ki előttünk a történet. A Karácsonyi színjátékban a szerző néhány évvel később tér vissza a Fairway Színtársulat szereplőihez.

A történet keretét ismét Femi és Charlotte, két büntetőjogász hallgató nyomozása teszi ki:  oktatójuktól, Mr. Tannertől kapják meg 2022 november - decemberében a lockwoodi színtársulat tagjai között zajlott beszélgetéseket. Ezek alapján kell felgyöngyölíteniük egy gyilkossági ügyet.

Az előző részben történtek után a Halliday és a McDonald család felváltva intézi a színjátszó kör vezetési feladatait. Az események kezdetén épp Az égig érő paszuly karácsonyi pantomim-előadására készülnek, Sarah-Jane McDonald irányításával. Persze ezt nem mindenki nézi jó szemmel: már az első e-mail Celia Halliday karácsonyi körlevele, amiben beszámol 'sikeres családja' elmúlt évéről. A kettejük közti rivalizálás állandó, apró szurkálódások, megjegyzések, majd a történet egy pontján a színdarab szabotázsa is megjelenik. 
Természetesen senki sem olyan tökéletes, mint ahogyan előadja - a múlt több 'szelleme' is megjelenik a történet folyamán: rossz útra tért családtagok, kellemetlen ismerősök. 
Néhány új szereplő is megjelenik a társulat életében, akiket a társulat tagjai különböző módon igyekeznek felhasználni.

Erőteljes a társadalmi kritika a kötetben, főleg Celia Halliday szemellenzős viselkedését tekintve: kívülről a tökéletes családnak festi le a sajátját, de megfeledkezik egyik-másik tagja sajátos helyzetéről. A színjátszó körben van néhány kettős játékos is, aki a körülményeknek megfelelően csűri-csavarja a kommunikációját.
Sarah-Jane szintén egy törtető karakter, aki férjét ismét lótifuti pozícióban használja - ő ezt meg is jegyzi neki - de az előadásért mindent!

A krimi-szál ismét csavaros, a kötet végén már látunk egy megoldást, ám egy-két hozzászólás nem hagyhat nyugodni, ekkor kapunk egy újabb fordulatot...

Több vicces jelenet oldja a feszültséget, ismét ötletes volt a megvalósítás, a karácsonyi szál érdekes módon épült be a történetbe.

Azoknak is ajánlom ezt a kötetet, akik még nem olvasták az első részt, mert nagyjából önállóan megáll a történet, ill. a rövidebb terjedelme miatt jó ízelítő a meglepő formátumból. Engem ez most nagyon jókor talált meg: jó volt visszatérni ebbe a környezetbe, a nyomozás érdekes volt és egy kis karácsonyi hangulat megalapozta a következő heteim olvasmányait!

Remélem olvashatunk még magyarul a szerzőtől! Két könyve (The Twyford Code, The Mysterious Case of the Alperton Angels) jelent meg az elmúlt években, a fülszövegük alapján hasonló agytornák lehetnek, mint A színjáték 'könyvei'.

5/5

Kiadó: Next21
Kiadás éve: 2023
Eredeti cím: The Christmas Appeal
Fordító: Endreffy Kata
Oldalszám: 206
Ár: 3990 Ft Vedd meg kedvezményesen a kiadótól!
Borító: 5/5

Fülszöveg:
A ​színjáték című Sunday Times Bestseller szerzőjétől

Egy karácsonyi pantomim.
Egy halott Mikulás.
Mindenki gyanúsított.

A színjáték című Sunday Times Bestseller szereplőgárdája visszatér egy ünnepi gyilkossági ügy erejéig
A Brit Könyvdíj – Az Év Krimije & Thrillere kategóriájának győztesétől

Lockwoodba beköszöntött a karácsony. A Fairway Színtársulat buzgón próbálja Az égig érő paszuly című ünnepi pantomimot, amellyel a templom tetőfelújítására akarnak pénzt gyűjteni. De az amatőr színjátszók körében az ünnepi időszak ellenére nem teng túl a nyájas szellem. Sarah-Jane kapaszkodik a székébe, fenyegetve érzi elnöki pozícióját, a díszletet alkotó üvegszál paszulyról elterjed, hogy tele lehet azbeszttel, és valaki a fejébe vette, hogy tönkreteszi az előadást, még mielőtt felmegy a függöny.

És persze ott van még az is, hogy mi legyen a holttesttel. Ugyan kinek lehetett a bögyében az áldozat? Femi és Charlotte, a két ügyvéd végigmennek az e-maileken, betekintenek a rendőrségi aktákba. Holtbiztos, hogy a show megy tovább?

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.