Agatha Christie - Sors-rejtekajtó

Évek óta a várólistámon volt ez a kötet, mint a Tommy és Tuppence sorozat záró darabja - viszont a könyvtárunkban nem volt meg, nemrég könyvtárközi kölcsönzéssel sikerült megkaparintanom. 

A Sors-rejtekajtóban félig amatőr nyomozóink nyugdíjas éveiket élvezik, vidéken vesznek egy házat, aminek felújítási munkálatai teljesen lefoglalja őket. A könyvtárszoba rendezése közben Tuppence egy olyan regényre akad, amiben valaki aláhúzott néhány szót, ami egy értelmes mondattá áll össze: Mary Jordant megölték és a házbeliek közül tette valaki... Természetesen nem tudnak ellenállni ennek a rejtélynek és a házaspár elkezdi felderíteni kik is voltak a ház korábbi lakói, ki volt Mary Jordan és hogyan halt meg. 

Hamar kiderül, hogy a ház és a település korábban szerepelt valamilyen kémhistóriában, amit nem sikerült az elmúlt évek alatt tisztázni. Tommy felkeresi régi ismerőseit, eljut Mr. Robinsonhoz is (a Frankfurti utasból lehet ismerős), aki megerősíti gyanúját, hogy a Babéros ház és lakói fontos szereplők voltak és érdemes lenne utánanézni mit rejt.

A nyomozás lassan halad, a regény tele van unalmas ismétlődésekkel - más is említi molyon, hogy a Frankfurti utas után a második leggyengébb kötete a szerzőnek és ezzel egyet tudok érteni. Nem áll jól a nagy összeesküvés - kémjátszma Christie-nek. 

A könyv eleje nagyon tetszett, ahogy Tuppence felfedezte a könyvtárszobát (padlást), ahogy a könyvekről - az újraolvasásról nyilatkozott. A kis falu is megfogott, a teázásokkal, a szomszédokkal való ismerkedéssel - de aztán hamar belefulladt az ismétlődésekbe a cselekmény. A kötet végén néhány oldalban kapunk tisztázást, a már említett titokzatos Mr. Robinson segítségével, de mint krimi nem volt igazán szórakoztató. 

3/5

Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2015
Eredeti cím: Postern of Fate
Sorozat: Tommy és Tuppence 5.
Fordító: Barna Miklós
Oldalszám: 420
Ár: - Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Valaki azt mondta, a szakács csinált valami buta galibát. Gyűszűvirágot vitt a házba spenót helyett.

Tommy és Tuppence megöregedett. Másra sem vágynak, mint egy kellemes házra és egy nagy kertre, ahol gyerekeiket és unokáikat vendégül láthatják. De a házban, amit vásároltak, Tuppence titkos üzenetet talál egy régi gyerekkönyvben: Mary Jordan nem természetes halált halt. Szokott módján azonnal beleveti magát a rejtélybe, és nem nyugszik, amíg ki nem deríti, ki volt Mary Jordan, és miben halt meg. Magával rántja Tommyt is, és az sem állítja le, amikor az élete veszélybe kerül. Még szerencse, hogy ott van Hannibal, az úrnőjét minden körülmények között megvédő terrier…

A kötet más fordításban, más kiadónál Agatha Christie: A Sors kapuja címen már megjelent.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.