Ben Miller - Amikor ​megmentettem a karácsonyt

A molyon böngészve bukkantam rá erre a könyvre, A fiú, akit Karácsonynak hívnak sorozat után bátrabban nyúlok a kortárs ifjúsági karácsonyi történetek után. A könyv szerzője több brit filmből és sorozatból ismert színész. 

A történet főhőse egy Jackson nevű kisfiú, aki szeretné megtudni, hogy létezik-e Karácsony apó. Ezért szenteste ébren marad... a türelme megtérül: a kéményből valóban lepottyan egy piros ruhás alak. Innen indul egy életre szóló kaland, amely során Jackson megismerkedik Karácsony apó történetével. 

Dickens klasszikusát ügyesen dolgozta át a szerző: itt is van három 'szellem' - a múlt, jelen, jövő alakja, akik szembesítik a megkeseredett főszereplőt cselekedeteinek hatásával. A változás nem történik gyorsan, a múlt több eseményét felfejti a történet - így a negatív változásokra magyarázatot kapunk. Közben a jelenbeli szál megszakítja a mesét, ami miatt nehéz letenni a könyvet :) A karácsonyi szokásokra szintén magyarázatot ad a szerző - miért használja Karácsony apó a kéményt, miért zokniba rejti az ajándékot...

Kedves, humoros és ügyes feldolgozás került ki Ben Miller keze alól, egyedi helyszínekkel és szereplőkkel. Jó volt a világában időzni egy-egy fárasztó nap után! Az illusztrációkat - ahogy a nemrég olvasott Maggie O'Farrell mesénél - Daniela Jaglenka Terrazzini készítette. 

(Az eredeti cím találóbb, mert igaz - Jackson besegít az akcióban, de a hangsúly Karácsony apó karakterének kialakulásán van :))

5/5

Kiadó: Móra
Kiadás éve: 2022
Eredeti cím: The Night I Met Father Christmas
Fordító: Magyari Andrea
Oldalszám: 286
Ár: 3499 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Jackson mindent tud a karácsonyról: hogy Karácsony apó szánját repülő rénszarvasok húzzák, hogy a titkos műhelyben az Északi-sarkon manók készítik az ajándékokat, és hogy valamilyen csoda folytán Karácsony apó egyetlen éjszaka képes házhoz vinni az ajándékot a Földön élő összes gyereknek. Csak egyet nem tud: hogyan lett a Karácsony apóból Karácsony apó?

Szenteste aztán a fiú személyesen is találkozik Karácsony apóval, aki elmeséli neki hihetetlen élettörténetét.

Elkezdődik a káprázatos mese egy varázslatos, hófödte tájon, ahol Torvil, a zsugori, boldogtalan manó él, aki nem érti, mi a jó a karácsonyban. Jackson talán egészen más történetre számított, de ahogy Karácsony apó is mondja, az igazán jó mesék mindig meglepőek…

Ben Miller színész és komikus Charles Dickens klasszikusát írja újra, amelyhez Daniela Jaglenka Terazzini készített csodálatos illusztrációkat. A könyv végére senkinek nem marad kétsége afelől, hogy Karácsony apó igenis létezik!

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.