Matt Haig - A ​fiú, akit Karácsonynak hívnak

Évek óta kerülgettem ezt a könyvet, alapvetően érdekelt, később lebeszéltem magam néhány negatív értékelés miatt - végül a film hozta meg hozzá a kedvem. Ez lett az első olvasásom a szerzőtől, akinek a többi könyvével kapcsolatban szintén bizonytalan vagyok - szélsőséges értékeléseket kapott. 
Visszatérve erre a meseregényre - egy nap alatt elolvastam, és örülök hogy adtam neki egy esélyt (köszi Netflix!). Már el is kezdtem a második részt - egyrészt érdekel, másrészt pont jó lenne a 10 000 oldal fantasy kihívás utolsó könyvének :D

Nikolas egy 12 éves fiú, aki favágó édesapjával kettesben él. A történet valamikor a 18. század végén játszódik Finnországban, Nikolas és az apja az erdőben élnek egy kis város közelében. A fiú édesanyját tragikus körülmények között veszítették el, de igyekeznek egymás támaszai lenni. Nikolas kedves, érdeklődő kisfiú, aki megbecsüli azt a keveset amijük van. Ám édesapja többre vágyik, szeretne jobb házban lakni, több dolgot adni a fiának. Ezért amikor a közelben élő férfiak felkeresik, hogy velük tartana-e északra, hogy megkeressék a koboldokat, nem hezitál. Nikolast szívtelen nővérére hagyja, aki borzasztóan megkeseríti a fiú életét. Nem csoda, hogy egy különösen kegyetlen húzása után úgy dönt, hogy elindul egyedül apja után, északra. Vagyis nem teljesen egyedül, mert elkíséri kisegere, Mika.
"Egy ilyen világban pedig könnyen lesz rossz ember valakiből. Úgyhogy ha valaki még így is jó, az már önmagában is csoda! Ami reménnyel tölti el az embert. Márpedig a remény a legszebb dolog ezen a világon."
A könyvet Chris Mould illusztráció egészítik ki
Nikolas története nem csupán arról szól amit a fülszöveg felvillant, vagyis hogyan lett ő - spoiler - a Télapó. Nagyon hangsúlyos ebben a meseregényben a gyász, annak legnehezebb formája: a szülők elvesztése. Nikolas kisgyerekként élte meg édesanyja halálát, ami tényleg elég kegyetlen volt - később édesapjával való kapcsolata is megváltozik.
"A legrosszabb dolog a világon az, ha elveszítjük azt, akit szeretünk. Olyan, mintha egy láthatatlan verembe esnénk, és csak zuhannánk, zuhannánk és sose lenne vége. A világot ugyanis azok teszik barátságos és biztonságos hellyé, akiket szeretünk, és ha hirtelen örökre eltűnnek, semmi sem tűnik többé barátságosnak és biztonságosnak."
A koboldok történetén keresztül Matt Haig bemutatja az ellenségeskedés, a gyűlöletkeltés folyamatát, másrészt akár a gyarmatosítás lélektanát, amikor az egyik népcsoport alacsonyabb rendűnek ítéli meg a másikat. 

Amiről a film már nem nagyon szól - a könyv utolsó fejezeteiben Nikolast felnőttként is megismerhetjük, amikor az életcélját keresi, a küldetését. Környezete hiába elégedett vele úgy ahogy van, ő érzi, hogy valamit még meg kell tennie, valami még hiányzik az életéből. Ezekben a fejezetekben kapjuk meg a választ azokra a kérdésekre, hogyan is közlekedik a Mikulás, kik készítik az ajándékokat, stb.

Varázslatos mese komoly témákkal, néhol abszurd humorral - ami oldja a lélektani feszültséget.
"– Miért, nem mindenki Finnországban él? – kérdezte Nikolas.
– Nem – válaszolta a fiának. – Vannak, akik Svédországban élnek. És vagy heten meg Norvégiában. De lehet, hogy azóta nyolcan is vannak. A világ óriási."
Örülök, hogy adtam neki egy esélyt, mert érdekes és izgalmas történet, de a komoly témái kiemelik a többi gyerekkönyv közül. A folytatás is hasonlóan jónak ígérkezik - szeretném még az idén befejezni :)

5/5

Kiadó: Kolibri
Kiadás éve: 2016
Eredeti cím: A Boy Called Christmas
Fordító: Magyari Andrea
Sorozat: A fiú, akit Karácsonynak hívnak 1.
Oldalszám: 270
Ár: 3499 Ft (2021-es kiadás)
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Vajon a Télapó is volt kisfiú? Kik voltak a szülei? És hogyhogy nem öregszik? Miért titokban oson be a házakba? És mióta repülnek a szarvasok?! Kik azok a koboldok, és egyáltalán, milyen egy Igazmondó Grimpli?
Ha ezek a kérdések régóta fúrják a te oldaladat is, ez a könyv neked szól. Végre mindent megtudhatsz, méghozzá a leghitelesebb forrásból! Készen állsz, hogy megismerd Nikolas kalandokkal, hóval, csupa lehetetlennek hitt dologgal (és még több hóval) teli történetét? Akkor kezdődjék a karácsonyi varázslat
„A tündérmese és a népmese lenyűgöző, varázslatos keveréke."
Francesca Simon
„Matt Haig visszacsempészi a karácsonyba az önfeledt boldogságot."
Jeanette Winterson

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.