J. K. Rowling - A karácsonyi malac

Az Instagram sztorik és bejegyzések alapján az idei karácsony egyik könyve ez a meseregény volt. Több ismerősöm ezt kapta, vagy hozzám hasonlóan kivárt az olvasásával az ünnepekig. 
Rowling anyánk írhat bármit, én kíváncsian várom - így vagyok a krimisorozatával, vagy a mesekönyveivel is. Az Ickabog után ismét a nagyobbacska gyerekeknek kedvezett - és az olyan keményvonalas rajongóknak, mint amilyen én is vagyok :D

A karácsonyi malac története egy izgalmas történet a szeretetről, a tárgyakról és a családi kapcsolatokról. 

Főszereplőnk Jack egy 8 éves kisfiú, akinek legkedvesebb játéka egy plüss malac. Egész életében számíthatott rá, sok kalandban részt vettek együtt - emiatt eléggé megviselt játék, de Jack le nem cserélné semmi másra.

A történet kezdete előtt néhány évvel a kisfiú szülei elváltak, Jacknek a legnagyobb biztonságot szintén Püsmac nyújtotta a sok változás közepette. Anyukájával elköltöznek nagyszülei közelébe, iskolát kellett váltania és egy idő után új férfi is beköltözik életükbe. Ebben a helyzetben Rowling nagyon érzékletesen, a gyerek szemszögéből felvillantja a válás okozta traumákat, ill. a további változások terheit. Bemutatja a másik oldalt is - a mostohacsalád gyermekének helyzetét - Jack mostohaapukájának lánya, Holly agresszióval reagál az új helyzetre. A dühe addig fokozódik, ameddig szenteste napján a legnagyobb bosszút követi el Jack életében. 

A könyvből megismerhetjük azt a dimenziót, ahová az elveszett, elkevert tárgyak kerülnek. Komoly hiearchiája van ennek a világnak, tele veszéllyel. Jack kénytelen lesz belépni ide, ha vissza akarja szerezni legjobb barátját, játékát, Püsmacot. 
Hihetetlen fantáziával építette fel Rowling ezt a világot - többféle helyszín funkciónál az elveszettek szortírozására hasznosságuk szempontjából. Olyan helyeket ismerhetünk meg, mint a Kallódó, a Pótolható, a Baj-Hogy-Nincs-Meg városát. 
Jacknek végig kell járnia mindegyik helyszínt, hogy megtalálja legkedvesebb játákát - segítője pedig a borítón látható Karácsonyi Malac lesz. 


Izgalmas, tanulságos meseregény A karácsonyi malac, ami szerintem jól használható a gyerekek érzékenyítésében, egyrészt a válás okozta változások megértése, vagy akár a tárgyak-játékok megbecsülése miatt is. Másrészt Jack története szól a feltétlen szeretetről, a szeretett lény elveszítéséről és a továbblépésről.
Akkor is ajánlom, ha egy nem hagyományos karácsonyi mesére vágytok. 
"– A veszteség az élet része – súgta a fülébe a malac, miközben orrával Jack hajába túrt. – De vannak dolgok, akik elvesznek, mégis élhetnek. Erre képes a szeretet."
Nekem jobban tetszett, mint az Ickabog - kerekebbnek éreztem a történetet, tényleg gyerekeknek szóló meseregény, ami a felnőttek szívét is megmelengeti. 

Tóth Tamás Boldizsár ismét leleményesen fordította le a trükkös beszélő neveket, Jim Field illusztrációi pedig kedvesen kiegészítették a történetet.

5/5

Kiadó: Animus
Kiadás éve: 2021
Eredeti cím: The Christmas Pig
Fordító: Tóth Tamás Boldizsár
Oldalszám: 328
Ár: 4890 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
A hétéves Jack mindennél jobban szereti a plüssmalacát. Aztán egyszer – épp szenteste napján – az undok mostohanővére kidobja Püsmacot az autóból! Hiába kap helyette a fiú egy sokkal szebb plüsst, imádott kedvencét nem pótolhatja. Ám karácsony éjjele a csodák ideje, amikor minden életre kelhet… Így aztán Jack és bosszantó új játéka, a karácsonyi malac kockázatos utazásra indul az Elveszettek Birodalmába, hogy kimentsék a fiú legjobb barátját a szörnyűséges, játékpusztító Veszejtő markából. A veszélyes kalandban segítségükre van egy beszélő uzsonnásdoboz, egy bátor iránytű és egy Remény nevű szárnyas lény, de igyekezniük kell, mert ha nem találják meg Püsmacot még éjfél előtt, soha nem jutnak haza!
Szívet melengető, izgalmas történet arról, mit jelentenek a gyerekeknek a játékok. J.K. Rowling legújabb könyvének, amelyhez a méltán népszerű Jim Field készített kedves illusztrációkat, vitathatatlanul ott a helye a klasszikus családi kedvencek között.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.