Katherine May - Út ​a télbe

Először talán Instagramon láttam meg ezt a könyvet: megfogott a címe és a fülszövege, majd a könyvtárban beleolvasva meggyőződtem róla, hogy érdekes olvasmány lesz számomra is. 

Katherine May angol újságíró, aki életének egy nehéz időszakáról mesél. A télhez, teleléshez kapcsolódó fogalmakat mutatja be, hónapról-hónapra. Férje sürgős műtétjével kezdődött nála egy sötétebb időszak, ami szerencsésen megoldódott, de ő ekkor döbbent rá, hogy egyrészt kiégett a munkahelyén, másrészt valamilyen rejtélyes betegség kínozza. 

Az esszészerű fejezetekben ír magáról a télről, mint évszakról; tanulmányozza az északi nemzetek praktikáit, amelyekkel túlélik az extrém hideget is. De mesél az állatok és a növények alkalmazkodásáról a hideg évszakokban. Megemlíti a kelta meséket - legendákat is, amelyek ezekhez a hónapokhoz kötődnek - szépen összefonódott olvasmányélményem emiatt az előző könyvemmel

Az Út a télbe egyfajta útkeresés naplója: egyrészt Katherine (újra) megtalálja a szépséget ebben az évszakban, ill. megbirkózik a saját sötétségével, problémáival. A kezdeti egészségügyi problémákon kívül ír a terhességéről, utazásokról, kisfia nehézségeiről az iskolában és a megoldási módokról, amiket útközben megtanult, megtapasztalt.

Nagyon érdekes olvasmányélmény volt számomra ez a könyv, mert annak ellenére, hogy nem mondott lényegében sok újdonságot, inspiráló volt és olvastatta magát! Már néhány éve tudatosan figyelem a természet változását, ez szerintem segít megélni a sötétebb hónapokat is - ez a szemlélet köszönt vissza itt is.

Többször eszembe jutott Beth Kempton karácsonyról szóló könyve, amit tavaly olvastam - és tegnap az Instagramon nézegetve a szerzők fiókjait, rá kellett jönnöm, hogy ők is egymásra találtak :) Beth Kempton könyvei gyakorlatiasabbak, Katherine May-é inkább egyfajta napló, amiből inspirációt meríthetünk mi is, a saját telelésünkhöz - legyen szó a konkrét évszak átvészeléséről, vagy egy sötétebb élethelyzetről. 

Különösen tetszett, hogy több könyvet is említett: többek közt a Narniát, vagy itthon kevésbé ismert  ifjúsági regényeket (John Masefield: The Box of Delights, Lucy M. Boston: The Children of Green Knowe).

Azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik egyrészt szeretik a memoárokat, de szívesen olvasnak könnyedebb, lazábban kapcsolódó műveket - ill. épp valamilyen inspirációforrást keresnek - akár konkrétan a sötétebb évszak átvészeléséről. 

Nekem ezt most nagyon jókor jött, érdekes volt, olvasmányos - újszerű! 

5/5

Kiadó: Partvonal
Kiadás éve: 2021
Eredeti cím: Wintering
Fordító: László Zsófia
Oldalszám: 272
Ár: 3999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Az élet néha kisiklik. A szeretett lény halála, egy fontos kapcsolat vége, egy súlyos betegség vagy az állástalanság földhöz vágja az embert. Az Út a télbe lapjain a szerző személyes beszámolója elevenedik meg, amely irodalmi, mitológiai és a természetből vett példákkal átszőve nyújt bepillantást abba, mekkora átalakító erővel bír a pihenés, a visszavonultság. Katherine May a szomorúság aktív elfogadását modellezi számunkra, és tápláló energiát talál a visszavonultságban, örömet a tél csendes szépségében. Arra biztat, hogy fogadjuk el: az élet nem egyenes vonalú, hanem ciklikus. Útmutatót ad ahhoz, hogyan alakíthatók át a magányos időszak tornyosuló nehézségei az új évszak beköszönte előtt.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.