Matt Haig - A ​lány, aki megmenti a karácsonyt

Ahogy befejeztem A fiú, aki karácsonynak hívnak meseregényt, szinte azonnal folytattam a második résszel, ami ott veszi fel a történet fonalát, ahol az előző véget ért. 

Karácsony apó első évében a legnagyobb reményforrás egy londoni kislány, Amelia volt. A kislány édesanyja megbetegedett, ezért Amelia a következő karácsonykor azt kéri levélben Karácsony apótól, hogy gyógyítsa meg. Sajnos azonban ebben az évben elmarad a karácsony egy trolltámadás miatt... Karácsony apóhoz nem jutnak el a levelek, nem készülnek el az ajándékok, sőt még a szánja is széttörik a támadáskor. 

Amelia egyedül marad és a dologház vezetője, Ádáz úr csap le rá, bezsuppolja az árva gyerekek közé. Sanyarú élet vár rá, szerencséje macskája jó helyre kerül - magához Charles Dickenshez.

A következő évben már helyreáll Koboldfalva működése, készülnek az ajándékok, Karácsony apót egy hiperszuper új szánnal lepik meg barátai. Minden készen áll az ünnepre, ám egyre fogy a remény és a csoda a világból. Karácsony apónak ki kell derítenie mi történt, első útja Ameliához vezet. 

Három szálon is fut már a cselekmény: Karácsony apón kívül egyrészt Amelia sorsát követhetjük, ami tényleg Dickens regényekbe kívánkozik, másrészt az otthon maradt koboldok között is valami galiba készül, amiben a glimpiknek is része van. 

"– A szeretet sosem tűnik el. Még ha úgy is látszik néha. De tudod, Amélia, ott vannak az emlékek. A szeretet örökké él. Ha szeretünk valakit, az viszontszeret és minket, és ez a szeretet elraktározódik, és megvéd minket egész életünkben. Túlnő az életen, nem ér véget vele. Mindig bennünk van. Akik meghaltak, mindig velünk vannak. A szívünkben."
Izgalmas történet lett a második rész is, ami szépen építi tovább a megismert világok és karaktereket. Karácsony apó már az a figura, akit 'ismerünk', bár még hiányzik mellőle egy szereplő - de a kötet végén erre is megoldást kapunk. 

"– Tudod, az élet is csak olyan, mint egy kémény. Néha át kell verekedned magad a sötéten, hogy aztán meglásd a fényt."
Amelia karakterén keresztül - ahogy az első részben - ismét egy gyászfeldolgozást ismerhetünk meg, ami talán még kegyetlenebb, mint amilyen Nikolasé volt. Egyedül maradva Londonban sok esélye nincs a kislánynak, ráadásul Ádáz úr bosszút akar állni rajta - a dologházban kegyetlen körülmények közé kerül. Dühe időnként fellángol, de a kötet végén jobb sors vár rá.

Ez a rész nem fogott olyan nagyon (a trolltámadás hátterét elég hamar kitaláltam), mint az első, ettől függetlenül szórakoztató volt. El fogom olvasni a befejező részt is, ill. szeretnék tovább ismerkedni Matt Haig könyveivel.

4/5

Kiadó: Kolibri
Kiadás éve: 2017
Eredeti cím: The Girl Who Saved Christmas
Fordító: Magyari Andrea
Sorozat: A fiú, akit Karácsonynak hívnak 2.
Oldalszám: 340
Ár: -
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Ahol ​A fiú, akit karácsonynak hívnak véget ért, ott kezdődik ez a könyv.
Szenteste van, ám minden a lehető legrosszabbul alakul. Ádáz úr dologházba zárja Ameliát, a remény fénye egyre halványabban pislákol, Karácsony apó pedig tudja, hogy meg kell találnia a kislányt, különben veszélybe kerül az ünnep csodája.
A nehéznek ígérkező küldetésben azonban nem marad magára: nemcsak a koboldok, a rénszarvasok, hanem maga az angol királynő, sőt egy macskakedvelő, Charles Dickens nevű férfi és egy önzetlen, tiszta szívű konyhásasszony is a segítségére siet, hogy meg tudja menteni Ameliát.
Csakhogy mindeközben Koboldfalván a feje tetejére áll a világ. A meseglimpik ármányt szőnek, felbujtják a trollokat, Bohó pedig mit sem sejtve a vesztébe rohan…

Matt Haig (1975) angol író számtalan díjnyertes felnőtt- és ifjúsági regény szerzője. Amikor fia megkérdezte tőle, milyen gyerek volt Karácsony apó, tudta, hogy ebből a történetből sorozatot kell írnia. Az első, A fiú, akit Karácsonynak hívnak című kötetnek azóta már a filmváltozata készül.
Chris Mould (1969) tizenhat évesen kezdte a képzőművészeti iskolát. Illusztrációival már több rangos díjat nyert. Imádja a munkáját, és olyan könyveket szeret írni és rajzolni, amelyeket kisfiú korában maga is szívesen olvasott volna. Gyerekeivel és feleségével Angliában él.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.