Theodora Goss - Különleges hölgyek európai utazása I-II.

Az ​alkimista lányának különleges esete az Athéné Klub sorozat első része, amelyben olyan klasszikus figurákat és női megfelelőjüket ismerhetünk meg, mint Jekyll/Hyde, Moreau, Frankenstein. A történet szerint egy titkos társaság áll az ember- és állatkísérletek mögött, akik nem átallnak saját családtagjaikból szörnyet kreálni. Felbukkan még a történetben Sherlock Holmes és dr. Watson, és a whitechapeli gyilkosságok.

Theodora Goss magyar származású, amerikai írónő könyve a tavalyi év kellemes meglepetése volt, ezért is nagyon vártam a folytatást, ami meglepő hosszúságú kötetekben érkezett :D

A második részben megalakult az Athéné Klub, ami az első kötetben megismert 'szörnylányokat' tömöríti. Három hónap telt el megismerkedésük és első kalandjaik óta. A klub célja, hogy segítség egymást: szépen berendezkedtek a Jekyll-házban, ahol mindenkinek megvan a maga feladata, amivel lehetőleg pénzt is hoz a konyhára. Kimondottan tetszett a regény gyakorlatias vetülete, ahol a szereplőink hétköznapjaiba is bele tudunk pillantani, a pénzügyektől kezdve a szereplők aktuális lelkiállapotáig.

Egy nap Mary Jekyll levelet kap régi nevelőnőjétől... Mina Murray-től, aki segítségét kéri, hogy Lucinda van Helsinget szabadítsák ki egy bécsi elmegyógyintézetből. A fiatal lány az Alkimista Társaság karmai közé jutott - saját apja közbenjárásának köszönhetően. A nevekből már sejthető, hogy milyen újfajta szörny kapcsolódik be a történetbe - kimondottan élveztem, hogy egy újabb klasszikus rémalakkal színesedik a történet.

Mary több napos tanácskozást és szervezést sutba vágva Sherlock Holmes segítségével az Orient Expressz segítségével jut el Bécsbe. Természetesen nem egyedül utazik, elkíséri Justine Frankenstein és egy nem tervezett útitárs.

Eközben otthon, Londonban is zajlanak az események: Catherine Moreau is az Alkimista Társaság után nyomoz, ill. fontos szerephez jut múltjának szereplői a cirkuszból. 


Az Athéné Klub tagjainak kalandjait két szálon követhetjük, amik végül Budapesten érnek össze. Bécs, és némi kitérő után főszereplőink eljutnak az Alkimista Társaság éves gyűlésére, ahol fontos kérdések dőlnek el. Eközben izgalmas szereplők kapcsolódnak be a történetbe, ill. korábban megismert alakok is felbukkannak. 

Közel 900 oldalas lett a második rész, ami egyrészt a cselekmény sűrűsége, az utazás és a fordulatok miatt van így; másrészt a lányok múltjával is jobban megismerkedhetünk ill. gondolataikkal, egymáshoz fűződő viszonyukkal - igényeikkel, nehézségeikkel. Bevallom voltak ismétlődések, amiket egy bizonyos ponton már untam (oké, Mary hazavágyik, hogy otthon megigyon egy tisztességes teát és a saját szobájában aludjon; Diana pedig mindig hajmeresztő kijelentéseket tesz és mindig tudna mit enni). 

Ettől függetlenül örömmel vettem kézbe a köteteket, bár kicsit most lassabban haladtam magamhoz képest - sűrűek voltak a hétköznapok. 

Különösen tetszett, hogy a lányok Budapestre is eljutottak - magyar édességeket, ételeket kóstoltak, olyan utcákon jártak ahol én is megfordultam már. A cselekmény másik erőssége volt számomra az új szörnyek és Bram Stoker világának és szereplőinek feldolgozása adta. 

Összességében nagyon tetszett ez a rész is és kíváncsian várom a harmadikat (The Sinister Mystery of the Mesmerizing Girl), amiben egy olyan szereplő jut főszerephez, akiről eddig nem is gondolhattuk volna, hogy fontos szerephez jut ;)

Azoknak ajánlom ezt a könyvsorozatot, akik szeretik a talpraesett női karakterekről szóló regényeket, a klasszikus rémregények újfajta feldolgozását. Gondolok itt egyrészt arra, ahogyan Theodora Goss feldolgozta a korábbi műveket ill. ahogy megírta a cselekményt, a szereplők többször kiszólnak egy-egy bekezdés erejéig az aktuális események leírásából.

Az első rész most nagyon olcsó a kiadó honlapján, jó karácsonyi ajándék is lehet a fantasy-történelmi regények kedvelőinek ;)

5/5

Kiadó: Metropolis Media
Kiadás éve: 2021
Eredeti cím: European Travel for the Monstrous Gentlewoman
Fordító: Szente Mihály
Sorozat: Athéné Klub 2.
Oldalszám: 894
Ár: 6890 Ft (Vedd meg akciósan a kiadótól!)
Borító: 5/5*

Fülszöveg:

Az alkimista lányának különleges esete folytatásában Mary Jekyll, Beatrice Rappaccini, Catherine Moreau, Justine Frankenstein és Diana Hyde, miután segítettek Sherlock Holmesnak és dr. Watsonnak a Whitechapel-gyilkosságok megoldásában, békésen éldegélnek a londoni Jekyll-házban. Ám amikor Mary táviratot kap arról, hogy Lucinda van Helsinget elrabolták, az Athéné Klubnak az Osztrák–Magyar Monarchiába kell utaznia, hogy megmentsenek egy újabb, rettenetes kísérlet alatt álló fiatal nőt. Hol van Lucinda, és mit csinált Van Helsing professzor a lányával? Meg lehet még menteni őt időben? Marynek és barátainak új szövetségeseket kell találniuk, szembe kell nézniük régi ellenségeikkel, és meg kell akadályozniuk, hogy a titkos Alkimista Társaság megvalósíthassa terveit. Itt az ideje, hogy a szörny-leányok legyőzzék a múltat, és kezükbe vegyék saját sorsukat.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.