Agatha Christie - Az ​órák

A Poirot sorozat 34. kötete volt a következő olvasmányom, amit idén ősszel mindenképp sorra szerettem volna keríteni, mert szeptemberben játszódik - őszi hangulatot reméltem tőle, ez annyira nem jött meg, de sebaj. 

Ez is egy olyan regény, amelyben kedvenc nyomozónk csak egészen későn bukkan fel. Egy angol kisvárosban játszódik a cselekmény, ahol egy gépírónő a megbízója lakásán egy hullába botlik. A tulajdonos csak később tér haza, kiderül, hogy ő nem is kért gépírónőt és a halott férfi teljesen ismeretlen számára. Az ügybe belebonyolódik egy Colin Lamb nevezetű fiatalember, aki egészen más küldetésben jár a környéken amikor a sikító Sheila Webb a karjaiba szalad a holttest felfedezése után. Ezután bekapcsolódik a nyomozásba Hardcastle felügyelő mellett, akivel furcsább nyomokra akadnak. A nappaliban három plusz óra található, a tulajdonos óráin kívül. Mire utalhatnak a 4:13-ra beállított órák? Végigkérdezik a lakónegyedben élőket, akik között több gyanús szomszéd is felbukkan.

Megismerkedünk több gépírónővel, a Wilbraham Crescent lakónegyed szomszédaival, ahol akad őrült macskás nő, kifáradt anyuka két gézengúzzal, furcsa idős házaspár és egy felvágós vállalkozó a feleségével.

Colin a nyomozás egy pontján kéri Poirot segítségét, aki éppen elmerült a bűnügyi irodalomban, hogy tornáztassa elméjét. Nagyon humoros volt külső szemmel látni a könyvkupacai, gyógyteái és forró csokoládéja mellett, ahogy a krimi klasszikusairól diskurál (imádtam :D). Colin viszont nyughatatlan lélek és nem sokáig tűri a társaságát, ismét beleveti magát a saját nyomozásába. 

A történet nagyon csavaros volt, mert nem csak a nappaliban hagyott férfi sorsát ismerjük meg, hanem Sheila családtörténetét ill. Colin Lamb titkos nyomozását is.

A végére bele is fáradtam a sok csavarba, mellékvágányba, de összességében egy hangulatos regény, amelyben az 1960-as évek Angliájának hétköznapjai is felvillannak.

A molyos Agatha Christie kitüntetéstől már csak 11 könyv választ el :O :D

4/5

Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2010
Eredeti cím: The Clocks
Sorozat: Poirot 34.
Fordító: Molnár Katalin
Oldalszám: 342
Ár: - Ft
Borító: 3/5

Fülszöveg:

Sheila Webb hivatásos gyors- és gépírónő. A Wilbraham Crescenten lakó Miss Pebmarsh személyesen őt kérte telefonon az irodától, így Sheila elindul. „Nyisson csak be”, szólt az utasítás. Be is nyit, bemegy a nappaliba, ahol egy csomó órát talál – meg egy hullát. Ekkor ér haza Miss Pebmarsh, aki majdnem rálép a halottra, mert… vak. És esküszik rá, hogy ő nem rendelt gépírónőt.

Colin Lamb óceánkutató biológus, de most éppen nem eredeti szakmájában dolgozik. A kémelhárítás ifjú csillaga egy papírdarab nyomán jut el a Wilbraham Crescentre – ahol a sikoltozó Sheila zuhan a karjába. Szerencsére Colinnak sok jó barátja van: Hardcastle felügyelő, akit megbíznak az üggyel, és egy idős, bajszos belga úriember, bizonyos Hercule Poirot.
Szerepel még a bonyodalmak között egy építési vállalkozó, egy kém, két kíváncsi kiskamasz, egy öregasszony és negyven macska. Azért a végére szokás szerint minden kiderül!
A regényt új fordításban jelentetjük meg.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.