Richard Osman - Az ​utolsó ördög

Az utóbbi évekből az egyik kedvenc sorozatom Richard Osman Csütörtöki nyomozóklubja - mindig izgatottan várom az új részt, amiből a szerzői utószó szerint még érkezik néhány!

Karácsony napjain indul a cselekmény: kedvenc nyugdíjasaink viszonylag nyugalmasan töltötték az ünnepeket, bár volt némi fennakadás az ajándékbontás megfelelő időpontja miatt. :D
A nyugdíjasfalu új lakóival is találkozhatunk: a kicsit teszetosza - vélhetően internetes csalásnak áldozatul esett Mervynnel, ill. Bobbal - akit csak Számítógépes Bobnak hívnak jelentős tudása miatt. 

Természetesen nem sokáig lesz békés Coopers Chase... Az előző részben megismert régiségboltost, Kuldesh Sharmát holtan találják autójában, egy félreeső útszakaszon. Hamar kiderül, hogy kábítószercsempészet van a dologban, eltűnt egy heroinszállítmány. Persze nem kell több a Csütörtöki nyomozóklub tagjainak: ki akarják deríteni ki a felelős barátjuk haláléért. Donna és Chris, a helyi rendőrség erői sokáig nem nyomozhatnak velük párhuzamosan, mert egy fejes érkezik Londonból, aki félreállítja őket. A rendőrpáros dönthet, hogy nekiáll lótolvajokat lenyomozni, vagy suttyomban besegít főszereplőinknek.

A nyomozás fő kérdése, hogy kit hívott Kuldesh a halála előtt és hova rejtette a heroint, egyáltalán miért kezdett magánakcióba? Ezekre a kérdésekre az alvilág néhány érintett tagja szintén nagyon kíváncsi, már csak amiatt is, mert az életük függ tőle.

A kutatás során betekinthetünk a régiségkereskedés világába, de a már emlegetett Mervyn szála miatt a szerelmi - internetes csalások is terítékre kerülnek.

A regény fontos témája az Alzheimer-kór és a demencia. Az egyik szereplő sorsán keresztül nagy hangsúlyt kap ez a kérdés, emiatt sokkal komolyabb és mélyebb lett ez a rész, mint az előzőek. Az olvasás egy pontján elsírtam magam, pedig nem szokásom, de letaglózó volt, ami történt. De a komoly részeket - ahogy eddig - szépen oldották Joyce naplóbejegyzései, ill. néhány mellékszereplő. Joyce komoly fejlődésen megy át, a történet több pontján magához ragadja a vezető szerepet és egyre ügyesebben old meg helyzeteket - sőt, van ahol lepipálja Elizabeth-et! Ebben a részben Ibrahim életének egy fontos titkát ismerhetjük meg - remélem ezt tovább bontja majd a szerző a későbbiekben! A kedvenc - gonosz - mellékszereplőm Garth volt, aki ellentmondásos karakter - nagyon egyenes, és nem mindennapi módon kezel helyzeteket.

Ismét egy remek részt kaptam, ahol egyensúlyban volt a csavaros krimiszál és főszereplőink magánéletének alakulása, tovább mélyültek a barátságok és szerelmi kapcsolatok. Annyira szeretem a sorozat hangulatát, hogy a hétköznapi jelenetekről is szívesen olvastam: Joyce milyen ajándékot kapott, Gerry milyen csokit szeretett, vagy hogy Ron képes egy nagy leleplezés közben arra gondolni, hogy lesz-e ideje jól bereggelizni :D

A borítón szerepló róka - aki megtalálható az előző részeken is - most szerepet kapott a cselekményben, kedves és szomorú színfoltja volt a regénynek. <3 Hópihe

5/5

Kiadó: Agave
Kiadás éve: 2023
Eredeti cím: The Last Devil to Die
Sorozat: A csütörtöki nyomozóklub 4.
Fordító: Orosz Anna
Oldalszám: 368
Ár: 4980 Ft - Vedd meg akciósan a kiadótól - puhatáblás vagy keménytáblás kivitelben!
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Karácsony napján veszélyes szállítmány érkezik Angliába, és amikor köddé válik, a csütörtöki nyomozóklub sokkoló hírt kap: valaki megölte egy barátjukat.

A banda a gyilkos nyomába ered. Műkincshamisítók, internetes csalók és drogdílerek keresztezik útjukat, ráadásul a halottak száma is egyre nő, de az eltűnt csomagnak továbbra is hűlt helye.

Vészesen fogy az idő, egy gyilkos tart Coopers Chase felé, a csütörtöki nyomozóklubnak pedig fel kell tennie a kérdést: végül mégiscsak kifogytak a szerencséből?

És vajon ki lesz az, aki utoljára marad?

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.