Török András - Budapest könyv

Török András Budapest könyve(i)* régóta a várólistámon voltak, idén tavasszal, amikor kijött a legújabb teljesen átdolgozott kiadás nem vártam tovább és megvettem. Októberben egy budapesti kirándulásra terveztem elolvasni, ami végül rövidebb formában valósult meg, egy időre a könyvet is félretettem emiatt. Viszont a halasztásnak köszönhetően épp november 17-én, Budapest 150. születésnapján kerülhet ki ez az ajánló! :))

Ahogy a könyv első oldalain olvashatjuk a lokálpatrióták ismeréveit, Török András ezeknek megfelel és ez jól látszik a könyv több részletéből. Itt született, ismeri a várost a hétköznapokból, de mint tanár, folyóiratszerkesztő, kulturálisminiszter-helyettes, fotóház-igazgató a város működésének több részletébe is belelátott élete során. Tapasztalatait, élményeit humorral és informatívan csempészte bele ebbe a nem hétköznapi városkalauzba. 

Rengeteg információt tartalmaz a kötet, de a szövegeket rengeteg fotó, rajz (térkép, illusztráció), lista, kvízkérdés, idézett irodalmi szöveg és QR kód töri meg. 
*A kötet elején olvashatunk a Budapest könyv kiadásainak születéséről - a változásokra néhol a fejezetek közben szintén utal, ezáltal is érzékelhetjük mennyi változás-fejlesztés zajlott Budapesten az elmúlt 10-20 évben.

A könyv nagy része öt sétát tartalmaz, amit egy kis várostörténet ill. különféle útmutatók előznek meg, amik az értő turistáskodást segítik. Olvashatunk Óbuda, Buda és Pest egyesülésének történetéről, a Fővárosi Közgyűlés működéséről, a közlekedés - eligazodás alapjairól. A szerző szállásokat - éttermeket is ajánl a pénztárcánkhoz szabva - mindezt humorosan, lazán és tapasztalatok alapján. Hamar megfogott a stílusa, a listák(!), a Fortepan gyűjteményéből származó fotók, amikhez külön magyarázó képaláírások tartoznak és plusz információkkal szolgálnak.

A séták a főváros legfontosabb negyedeit érintik, olvashatunk az itt található épületek történetéről, történelmi jelentőségéről, ma működő boltokról, helyekről - mindezeket több kis térképen követhetjük. Több része már ismert volt számomra az elmúlt évek kirándulásai miatt, de örömmel fedeztem fel például a múltkori minikiruccanás alkalmával sikerült a könyvben is említett Röser-udvaron átjönnünk, amikor csak vissza akartunk jutni az Astroriára :D Ezt szeretem a városban, hogy lépten-nyomon valami érdekesre helyre bukkanhatunk.

Az öt séta után Óbudával külön fejezetben foglalkozik, majd különféle szórakozási-"emberlesési" listákat olvashatunk - hol strandolhatunk, hol érdemes étkezni, de ajándéktippeket is megoszt a város rajongói számára, ill. különféle program/élményajánlókat.
A legjobban a könyvesbolt és könyvajánló részek fogtak meg, ill. a gazdag bibliográfia (témák szerint lebontva!) igazi kincsesbánya a hozzám hasonló Budapestfanok számára.

Nagyon élveztem ennek a könyvnek az olvasását! Török András tökéletesen vegyíti az információkat, humorral és személyes hangvétellel - így a könyv egy kicsit az ő élettörténete is. Rengeteget tanultam belőle, sok új hely és élmény került fel a bakancslistámra - többször fogom forgatni ezt a kötetet!

Jó szívvel ajánlom, ha szeretnétek elmélyedni Budapest sokszínűségében!

5/5

Kiadó: Park
Kiadás éve: 2023
Oldalszám: 512
Ár: 6990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Átdolgozott, új kiadás

A mára kultuszkönyvvé vált Budapest Könyv huszonöt éve jelent meg először. Alighanem része volt az azóta egyre népszerűbb városi sétamozgalom kialakulásában. Olyan útikönyvnek álcázott városportré és -kalauz, amely Budapest régi és új arcait egyaránt igyekszik bemutatni.

Kíváncsi, különböző mértékben tájékozott olvasóit bevezeti az építészettörténetbe, a vizuális és kulináris tudományokba és sok más dologba.

Az átdolgozott kiadást a már megszokott háromdimenziós térképek mellett számos alaprajz, rengeteg archív Fortepan-kép és a szerző saját fotói illusztrálják. Újdonsága a jó néhány QR-kód, melyek átjárók az internet és a mozgóképek világába.

Kedves olvasók, sose felejtsék: Budapest nem csak a budapestieké!
„Török András könyvének legnagyobb erénye, hogy most, amikor sokaknak kényszer, másoknak sikk elhagyni az országot, az 500 oldal végére kiderül, hogy mégiscsak Budapest a világ közepe.”
Gréczi Emőke, ArtPortal, 2012

Török András 1954-ben született, természetesen Budapesten. A budapesti bölcsészkaron folytatott tanulmányokat követően volt nyelvtanár, színházi tipográfus, a 2000 folyóirat egyik szerkesztője, kulturálisminiszter-helyettes, fotóház-igazgató, filantrópia-tanácsadó, a Budapest folyóirat szerzője és kiadója, a Fortepan önkéntes menedzsere. Első könyvei íróéletrajzok voltak. 1986-ban Bécsben határozta el, hogy útikönyvíró lesz. Olyan könyvet akart írni Budapestről (eredetileg külföldieknek), amelyből az igazi várost lehet megismerni, nem csak a kulisszákat. Zuglóban nőtt fel, aztán lakott a Józsefvárosban, Angyalföldön, sokáig az Újlipótvárosban, egy ideje Ólipótvárosban él. Ennek ellenére (újabban) Budát, Óbudát sem téveszti szem elől. „Egész Budapest a szűkebb pátriám, hasonlóan ahhoz, ahogy magyarként egész Európát tekintem hazámnak” – nyilatkozta egyszer.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.