További Paddington-kalandok

Április végén olvastam újra a Paddington sorozat első részét, ami annyira megfogott, hogy elhatároztam a közeljövőben folytatni fogom a sorozatot. Ezt inspirálta egy május végén lejáró molyos kihívás, ill. a Mojzer kiadó gyerekkönyvtárunkban elérhető 4 további folytatása.

Michael Bond: Paddington külföldön (Paddington 4.)

Kicsit ugrottam a sorozatban: az első után a 4. részt kezdtem el, mert ez jelent meg a Mojzer kiadásában. (Szerintem az 1. rész után bármelyiket kézbe lehet venni - nincsenek akkora fordulatok, hogy ne legyenek érthetők -  szórakoztatóak önmagunkban a kötetek).
A Paddington külföldön egy franciaországi nyaralás története. Nagyon tetszett, hogy az utazást több előkészület megelőzte - útvonaltervek, pakolás - én is hasonlóan buzgón szoktam felkészülni :D Természetesen mivel Paddingtonról van szó, ezért egyik lépés sem telhet el egy kis galiba nélkül: jót nevettem, amikor hagymaárusnak nézik; vagy a frászt hozza mindenkire az útlevél ellenőrzéskor.
Egy francia kisvárosban száll meg a Brown család, Paddington hamar megtalálja a helyét, a francia hétköznapokban - sőt még egy bicikliversenyben is részt vesz. Sok kaland, de érdekes és hasznos momentum bekerült ebbe a kötetbe, amiből a mai gyerekek is tanulhatnak pl.: bank működése, utazás tervezése.

Paddington megoldja (Paddington 6.)

Ebben a kötetben januártól nyárig követhetjünk Paddington kalandjait, amelyek bővelkednek izgalmakban, még akkor is, ha csak 'besegít' a szomszéd elfagyott vízvezetékénél, a tavaszi nagytakarításban, vagy beáll az iskolai krikettcsapatba, hogy meglegyen a létszám.
Nagyon tetszett, hogy a Brown családon kívül vannak barátai: Gruber úr (aki magyar származású?) állandó társasága, sőt egy buszos útra is elmennek ebben a kötetben, de már közös hagyományuk a puffancs és kakaófogyasztás a Portobello Road-i üzlet teraszán.
Aranyos történeteket kaptam, amelyek akár önállóan is megállták a helyüket a kötetben. Most már mondhatom, hogy a megszokott színvonalat, humort, csetlés-botlást hozta Paddington ebben a részben.

Paddington ​munkába áll (Paddington 7.)

Paddington, miután hazatért egy óceánjárón - ahol persze kalandokba keveredett - többféle helyzetben kipróbálja magát. Részvényes lesz, kőműves, fodrász(segéd) sőt balett-táncos! Persze mindegyik munkakörbe akaratlanul téved bele, vét valami nagy galibát, de végül mindig jóra fordulnak a dolgok.

Paddington ​a belvárosban (Paddington 8.)

A májusi Paddington 'maratonom' utolsó kötetéhez értem.
A kedves medve ismét aranyos kalandokba bonyolódik: részt vesz egy esküvőn, golfozik, meglátogatja Mr. Curry-t a kórházban (persze van része abban, hogy a zsörtölődő szomszéd ott kötött ki :D). Szívmelengető volt ahogy Mr. Grubernek segített kertet építeni, a kötet végén pedig két karácsonyi történet is helyet kapott.

Összességében:

Megszerettem ezekben a mesékben, hogy Paddington nyitott a világra; állandó humorforrás, hogy néha nem pontosan úgy értelmezi a dolgokat, ahogy az átlag és végül mindig jó dolgok keverednek ki a jelenlétéből.

Ami különösen megfogott a kedves és humoros világánál kívül, hogy több 'felnőtt dolog, fogalom' magyarázatot nyer, miközben Paddington felfedezi a világot. Szerintem ma is aktuális tud lenni, hasznos és kedves olvasmány.

Igazi kuckós világot teremt, amibe jó elmerülni - a kedvencem az állandó sütizés-kakaózás volt Mr. Gruberrel :) Na és persze az sem utolsó szempont, hogy az egyik kedvenc városomban játszódik!

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.