Michael Bond - Paddington ​megérkezik

2015 első napján olvastam először, angolul Michael Bond már klasszikussá vált meseregényét, a 2014-es filmet is megnéztem, de tervezem újranézni ill. folytatni. A londoni látogatásunk alatt elhatároztam, hogy újra fogom olvasni magyarul - ha már az első napot a névadó pályaudvaron, a szobra megtekintésével kezdtük. 

Pont idén jelent meg új fordításban - kiadásban a kötet, beleolvastam mindkettőbe, de Tandori adaptálásánál jobban tetszett Kövesdi Miklósé. Tervezem a sorozat többi részét is elolvasni, mert humoros, könnyed kikapcsolódást adott, igazi londoni környezetben. 

Mr. és Mrs. Brown a Paddington pályaudvaron épp nagylányukat várják a szünidő első napján, amikor figyelmesek lesznek egy kis mackóra, aki a bőröndjén ül egy sarokban. Beszélgetésbe elegyednek vele, majd együtt térnek haza és ezzel megváltozik a család és a kis medve élete. 

A vasútállomásról nevezik el a Peruból érkezett medvét, aki mindig valamilyen kalamajkába keveredik. Szerencsére a család roppant türelmes és kedves vele már az első pillanattól, de nem mondhatják, hogy haszontalan tagja lenne a családnak. Paddington például jeleskedik a vásárlásban*, néha ingyenreklámot csinál a bevásárlóközpontnak, vagy épp egy festészeti versenyt nyer meg Mr. Brown-nak.

Bájos, 20. század közepi környezet jelenik meg a szemünk előtt - Micimackóhoz hasonló szeretetreméltó főszereplővel, aki igyekszik megérteni a körülötte lévő világot, jelenségeket, de sokszor sajátos logika szerint teszi ezt.

A kötet végén kapunk egy szerzői utószót, amiben röviden olvashatunk a maci karakterének születéséről - akit egy plüssmedve alapján mintázott a szerző. Az első kötet 10 nap alatt született meg. A főszereplő sorsában Michael Bond a második világháború alatt Angliába érkezett menekült gyerekekről is megemlékezett.

* Portobello Road piacán

5/5

Kiadó: Mojzer
Kiadás éve: 2024
Eredeti cím: A Bear Called Paddington
Sorozat: Paddington 1.
Fordító: Kövesdi Miklós
Oldalszám: 148
Ár: 3990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

A Brown család egy nap különleges családtaggal bővül. Paddington mackóval az azonos nevű pályaudvaron ismerkednek össze. A legsötétebb Peruból érkezett medvét hamar megszereti mindenki, annak ellenére, hogy ahol ő megjelenik, két dolog garantált: a nevetés és a felfordulás.

A Paddington sorozat első kötete új fordításban, Kövesdi Miklós tolmácsolásában született újjá.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.