Friss könyvek - Május

április 19, 2024




Cesca Major - Talán ​majd legközelebb
Megjelenik: 2024. május 2., Central, ? Ft
A ​londoni irodalmi ügynök Emma nehezen tud egyensúlyt teremteni a munkája és a magánélete között. Nem is veszi észre, hogy a férje egyre boldogtalanabb, és a gyerekei elkerülik. Amikor egy átlagosnak induló hétfőn csak vacsora után döbben rá, hogy megint elfelejtette az évfordulójukat Dannel, csúnyán összevesznek. A férfi elrohan, hogy kiszellőztesse a fejét, és pár perc múlva Emma rettentő fékcsikorgást hall az utcáról. Dan pedig nem jön haza többé. Az átzokogott éjszaka után Emma felébred, és még nagyobb sokk éri: a férje él, és ott van mellette! Sőt megint hétfő van. Emma megrendülten és összezavarodva indul dolgozni, és egész nap a saját mentális épségében kételkedik. Rettegve várja az estét, de hiába próbálja megakadályozni a balesetet, Dan ismét meghal. A következő néhány reggelen Emma a csodában reménykedve ébred, csakhogy a szörnyű nap újra és újra megismétlődik, és a férfi halála elkerülhetetlennek tűnik.
Miután a Dan megmentésére tett kétségbeesett kísérletei sorra kudarcba fulladnak, Emma rájön, hogy nem tehet mást, mint megpróbál változtatni rohanó életmódján, és az ismétlődő napok körforgásában kifejezni a családja iránti szeretetét. Felmond a munkahelyén, megünnepli az évfordulót a férjével, több időt tölt a gyerekeivel. De vajon képes lesz megtalálni önmagát, és ezáltal megváltoztatni mindannyiuk sorsát?

Rebecca Makkai - Lenne ​pár kérdésem

Megjelenik: 2024. május 7., Agave, 6480 Ft
A ​sikeres egyetemi tanár és podcaster Bodie Kane készen áll maga mögött hagyni múltját: a családi tragédiát, amely rányomta bélyegét egész kamaszkorára; a New Hampshire-i bentlakásos iskolában eltöltött, javarészt nyomorúságos négy évet; és a negyedik év végén történt gyilkosságot, amelynek áldozata korábbi szobatársa, Thalia Keith volt. Bár az interneten heves vita zajlik Thalia halálának körülményeiről és az elítélt, Omar Evans segédedző bűnösségéről, Bodie jobbnak látja nem feszegetni a dolgokat. De amikor egy kurzus erejéig visszahívják tanítani a Granby Gimnáziumba, Bodie ellenállhatatlan késztetést érez az ügy feltárására és a hibák leleplezésére. Lehet, hogy az iskola vezetői és a rendőrök, akik kapkodva igyekeztek rács mögé juttatni Omart, más gyanúsítottakat figyelmen kívül hagytak? Elképzelhető, hogy az igazi gyilkos még szabadon van? Bodie végül fejest ugrik abba a nyúlüregbe, amelyet addig elszántan került, és kénytelen átértékelni, tényleg annyira kívülálló volt-e a Granbyben, mint hitte, vagy már 1995-ben is tudott valamit, ami a megoldás kulcsát jelentette volna a perben?

Susannah Nix - A ​szerelem kódja
Megjelenik: 2024. május 8., General Press, 3990 Ft
Melody, a szuperintelligens kocka lány megpályázza álmai állását egy Los Angeles-i óriásvállalatnál. Ám az állásinterjú után döbben csak rá, hogy egy egyetemi egyéjszakás kalandja, név szerint a szívdöglesztő Jeremy Sauer is ugyanannál a cégnél dolgozik. És nemcsak ott dolgozik, de ő a vezérigazgató fia.
Jeremynek barátnője van, és amúgy is rosszfiú hírében áll, így Melody elhatározza, hogy távol tartja magát tőle, és az új életére koncentrál. Azonban minden igyekezete ellenére sem tudja teljesen kivonni magát a zűrös ügyeiről ismert, luxusautókkal járó milliárdoscsemete életéből.
Miközben különös barátság szövődik kettejük között, Melody magának sem meri bevallani, hogy az érzései talán mélyebbek Jeremy iránt. Vajon az a lány, aki a matematikai törvényszerűségek híve, meri-e vállalni a kockázatot egy olyan fiúért, aki ennyire kiszámíthatatlannak bizonyul?

Janice Hadlow - A ​másik Bennet lány
Megjelenik: 2024. május 14., Könyvmolyképző, 4999 Ft
Jane Austen is büszke lenne rá – Mary Bennet története.
Mary, a Büszkeség és balítélet öt Bennet nővérének rút kiskacsája előbújik az árnyékból.
Janice Hadlow brit szerző újragondolta Mary Bennet sorsát: mi lenne, ha Mary élete másképp alakulna, mint ami az eddigi történetéből következik? Mi van, ha a könyvekbe menekülő középső lány végre rátalál önmagára, és megvalósítja azt, amit csinosabb, magabiztosabb testvérei már elértek?
Mary útja olyan, mint minden Austen-hősnőé. Meg kell tanulnia, hogy akkor számíthat a vágyott életre, ha képes elfogadni magát olyannak, amilyen. Le kell bontania magáról az elvárásokat, hogy kibontakozzon valódi énje – csak akkor van esélye a boldogságra és látja tisztán, hogyan válhat méltóvá a szerelemre.
Elsöprő erejű első regény, amely minden Austen-rajongónak szívből ajánlott!

Carla Valentine - 
Gyilkolni ​nem könnyű
Megjelenik: 2024. május 15., Helikon, 5499 Ft
Agatha ​Christie minden könyvében van legalább egy, de inkább több hulla. És amit ezekről és a tetthelyekről leír, az helytálló a kor tudományos ismeretei szerint. Természetesen a regényekben és novellákban nem a mai tudásunknak megfelelő igazságügyi vizsgálatok szerepelnek, de Poirot-nál például megelőlegezte a helyszínelőkészletet: A titokzatos stylesi eset lapjain fiolákba és kis borítékokba gyűjti a nyomokat (kesztyűben, csipesszel!) évekkel azelőtt, hogy a rendőrségnél ezt bevezették volna. Történeteibe beemelte az akkor egészen új helyszínelői módszereket, mint a luminol használatát, mellyel a látens vér jelenlétét lehet kimutatni, és bemutatta az ujjlenyomat rögzítésének ügyes módszereit. Christie lépést tartott a tudomány fejlődésével: olvasta a tudományos lapokat és a bulvárlapokat is, és mindkettőből kimazsolázta, amire szüksége volt.
Carla Valentine pedig nagy élvezettel vezet végig minket az életművön egy tudós és gyakorlati szakember nézőpontjából.
Teljesen véletlenül Agathának van egy pontosan olyan szereplője, mint én voltam gyerekkoromban: a tizenkét éves Pippa a Pókhálóban. Amikor a darabban a Clarissa Hailsham-Brownnál vendégeskedő Jeremy Warrender felteszi a kérdést Clarissa nevelt lányának, Pippának, hogy mi a kedvenc tantárgya az iskolában, a lány lelkesen és azonnal rávágja: „A biológia. Az a legklasszabb. Tegnap egy békalábat boncoltunk.”
„Ha Agatha Christie a krimi királynője, akkor Carla Valentine az igazságügyi patológia királynője. Könyve kötelező olvasmány minden Christie-rajongónak.”
Deanna Raybourn

Mocsidzuki Mai - A ​Telihold kávézó

Megjelenik: 2024. május 22., Athenaeum, 4499 Ft
A japánok úgy tartják, hogy ha gondoskodsz egy macskáról, az egy napon meghálálja. Ha pedig a megfelelő macskának viseled gondját, akkor még az is megtörténhet, hogy meghívást kapsz egy titokzatos kávézóba.
Ez a bizonyos kávézó semmihez nem fogható: nincs állandó helye, sem nyitvatartási ideje – ráadásul beszélő macskák vezetik. Miközben a macskák süteményt, kávét és teát szolgálnak fel a vendégeknek, asztrológiai tanácsadást nyújtanak számukra, és elmondják, hol zökkent ki az életük a megfelelő kerékvágásból.
A kávézóba betérő szerencsétlen forgatókönyvíró, a válságba került filmrendező, a reménykedő fodrász és a technológiai kihívásokkal küszködő weboldaltervező mind kicsit elveszettnek érzi magát. Nem véletlenül kerültek a Telihold kávézóba…


Dorothy L. Sayers - Holttest ​a fürdőkádban
Megjelenik: 2024. május 27., General Press, 4990 Ft
Egy londoni kispolgár lakásában különös dologra ébrednek: a fürdőkádban egy teljesen meztelen holttest fekszik, orrán aranykeretes cvikkerrel. Az illető kilétét homály fedi, ám a nyomozásba hamar bekapcsolódik a detektívvé avanzsált Lord Peter Wimsey, aki elhatározza, hogy a kezébe veszi a rejtélyes ügyet.
A rendőrség azt feltételezi, hogy a holttest az előző este eltűnt bankáré, Sir Reuben Levyé lehet. A londoni pénzember ügyében szerencsére Lord Peter barátja nyomoz, így Wimsey csatlakozik hozzá, és arra a következtetésre jutnak, hogy a két eset valószínűleg nem függ össze egymással.
De akkor vajon ki lehetett a kádban talált ismeretlen, és mi történhetett egy jómódú, köztiszteletnek örvendő bankárral, akinek, úgy tudni, nem voltak ellenségei? A megválaszolatlan kérdések látszólag Lord Wimsey csavaros észjárásán is kifognak, ám pár lépéssel így is a rendőrök előtt jár…

Kai Bird · Martin J. Sherwin - Amerikai ​Prométheusz
Megjelenik: 2024. május 31., Maxim, 8499 Ft
Az Oppenheimer című film alapjául szolgáló könyv.
J. Robert Oppenheimer, a 20. század egyik legikonikusabb alakjának életrajza. A briliáns fizikus vezette az atombombát megépítő csapatot a második világháború idején, később pedig kénytelen volt szembenézni tetteinek morális következményeivel.
Ebben az elképesztő, hiteles életrajzban, melyen 25 éven keresztül dolgoztak, Kai Bird és Martin Sherwin megragadja Oppenheimer életét és az őt körülvevő korszakot, egészen gyerekkorától mígnem a hidegháború központi figurájává vált. Ez az életrajz maga a történelem: lenyűgöző és rendkívül részletes bemutatása a 20. század egyik legfontosabb alakjának.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.