Edward Rutherfurd - London

Az angol szerzőtől 2017-ben olvastam először, a New York c. nagyregényét. Ezt a kötetet 2019-ben megvettem, azóta tologattam a különféle várólistákra, na de most - annak alkalmából, hogy a címadó álomvárosomba látogattunk - nem halogattam tovább. Az indulás előtti éjszakán kezdtem el és majdnem az egész hónapomat végigkísérte ez a közel 1000 oldalas monstrum.

Ahogy a New Yorkban, itt is kronologikusan, az alapítástól több család történetén keresztül mutatja be a szerző a város fejlődését.

Az őskortól, ókortól kezdve kapcsolódunk be London (Londinium, Lundenwic) történetébe. Először egy különös család tagjait ismerjük meg, akiknek hajában fehér csík, ujjaik között hártya jelent meg. Ez a genetikai sajátosság egészen az 1990-es évekig megjelenik a leszármazottak között.

Kelta, szász, római, viking, stb-stb nemzetségek keverednek a városban és környékén - tanúi lehetünk Londinium virágzásának, majd a rómaiak eltűnése után a hanyatlásnak, az ismételt fellendülésnek.

A szerző párhuzamosan több családdal ismertet meg minket, az évszázadok alatt végigkövethetjük felemelkedésüket és bukásukat, néha ez generáció alatt megtörtént. A Bullok, Ducketek, Doggetek és Silversleevesek tagjai mindenféle társadalmi réteget képviselnek. A kötet elején több térképen kívül egy családfát találunk, mellette azt is jelölte a szerző/szerkesztő, hogy melyik fejezetben ki bukkan fel. Ettől függetlenül bőven bele lehet zavarodni, hiszen annyi más információt kapunk a történelemből, politikából, vallásról, építészetről, társadalomtudományból, hogy csak bírjuk követni. 

Mindig szerettem az ehhez hasonló sokrétű regényeket, amelyekből tanulhatok - itt aztán erre bőven van lehetőség. A szerző nagyon ügyesen bonyolította a cselekményt – az egyes fejezetek akár, mint kisregények megállják a helyüket, de a későbbi időszakokban szépen összekapcsolja az utódok sorsát a korábban megismert szereplőkkel.

Nem csak London fejlődését követhetjük, ami az évszázadok alatt egyre több települést, kisvárost kebelezett be, hanem a történelem főbb eseményeit egyaránt, amelynek egyik központja természetesen az egyre gazdagabb város. Lakosai tudatos kereskedők, vállalkozók, többféle vallás képviselői és persze a nemesek.

A rengeteg információ ellenére olvasmányos, több szórakoztató szálat tartalmazó regényről van szó, amit jó szívvel ajánlok, ha szeretnétek elmerülni London történelmében! 

Számomra az elolvasása szép lezárása, megünneplése volt az utunknak (természetesen még több helyszín, érdekesség került fel a jövőbeli utazási listámra a városhoz kapcsolódóan :D).

5/5

Kiadó: Alexandra
Kiadás éve: 2019
Eredeti cím: London
Fordította: Nemes László
Oldalszám: 990
Ár: 5999 Ft (Vedd meg tőlemVedd meg tőlem, vigyáztam rá :))
Borító: 5/5

Fülszöveg:
A ​világ összes városa közül London történelme az egyik legérdekesebb. A történelmi fikciók nagymestere, Edward Rutherfurd harmadik regényében Anglia fővárosára szegezi a tekintetét, és a rá jellemző magával ragadó módon úgy vázolja fel a metropolisz kétezer éves történelmét, hogy az egy fordulatos családregény háttereként, kereteként szolgál. Az időutazás a város római kori alapításától indul, hogy aztán a pestisjárványokon, a Tower kalandos építésén, a nagy tűzvészen, Hitler légitámadásain át egészen napjainkig repítsen bennünket. Mindeközben a könyv lapjain sorra elevenednek meg olyan történelmi alakok, mint Thomas Becket, VIII. Henrik, I. Erzsébet, Cromwell, Chauser vagy Shakespeare. Monumentális mű egy monumen­tális városról.

Edward Rutherfurd bravúrosan kezeli azt a bőséges és csodálatos anyagot, amit London kínál számára. Mikrotörténészi szemmel közelít rá az emberi sorsokra, hogy a szenvedély, a küzdelem, a felemelkedés és bukás meséin keresztül megrajzolja a világ egyik legcsodálatosabb városának igazi portréját.

„A Londonnak köszönhetően egy életre a történelmi könyvek rabjává válhatunk.” The Times

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.