Travis Baldree - Legendás ​latték

Travis Baldree regényéről Fruzsi csatornáján hallottam először tavaly, egyből felkeltette a kíváncsiságom a kávé és a fantasy környezet miatt. 

A szerző hangoskönyvek narrátora, ill. videójátékokat fejlesztett korábban - ez az első könyve, amely egy NaNoWriMo projekt keretében íródott. A magán e-könyv után hamar kiadóra talált; az eredeti megjelenés után egészen gyorsan olvashattuk magyarul a Fumaxnak köszönhetően.

Főszereplőnk Viv, egy ork, aki utolsó küldetése után faképnél hagyja csapatát és egy nagyvárosba, Fövenypartba utazik, hogy új életet kezdjen. Viv eddigi életét kitöltötték a küldetések, a véres harcok, megbízások - ám húsz év után kezd ebbe belefáradni. Nagy álma, hogy a goblin nagyvárosban megismert ízletes italt, a kávét forgalmazó üzletet nyisson. A projekthez alaposan felkészült, tanulmányokat folytatott, ill. az utolsó küldetésen megszerezte azt a varázseszközt, amire szüksége volt a sikeres üzlet alapjainak megteremtéséhez. 

Fövenypartban egy varázsvessző segítségével megtalálja az ideális helyet, egy volt istálló épületét. Hamar megveszi és kis terepmunka után segítőt is szerez maga mellé, hogy kipofozzák a helyet. Kal (Kalamajka) egy halkszavú hob, aki minden döntését alaposan mérlegeli, de hamar a projekt mellé áll. Viv ereje és Kal tervezőkészsége, szakértelme szépen kiegészíti egymást, így néhány hét alatt elkészül a kávézó. Már csak egy felszolgáló hiányzik ill. a reklámozás. A dolgot nehezíti, hogy a fövenypartiaknak fogalmuk sincs mi az a kávé, de Viv lelkesedése töretlen. A felszolgálói hirdetésre egy szukkubusz, Tandri jelentkezik, aki hamar nélkülözhetetlen lesz a Legendás Latték működtetésében. Fokozatosan indul be az üzlet, a kezdeti itallap hamarosan ínycsiklandozó péksüteményekkel bővül egy egerentyű zsenialitásának köszönhetően.

Nem lenne az igazi a cselekmény egy veszélyforrás nélkül: a város helyi maffiája időnként látogatást tesz az új helyen, hogy emlékeztessék Vivet - várják a hónap végi 'hozzájárulását'. Persze egy igazi harcosnak, amilyen az ork nő - nem igazán fűlik a foga megfizetni ezt a védelmi díjat, így egy ponton régi csapata tanácsát kéri.

Ezt a regényt T. J. Klune történeteihez tudnám hasonlítani: adott egy új élethelyzet, amit nehezítenek a régi beidegződések, a főszereplőknek nagy változásokat kell átélniük és barátságok kialakulásának lehetünk tanúi. Viv körül is szép lassan alakul ki egy támogató csoport, akik hálásak azért az előítéletmentes figyelemért, amit az orktól kapnak - cserébe támogatják nagy álma megvalósításában. Többféle karakternek ad otthont és menedéket a Legendás latték, ami napjaink menő kávézóinak egyfajta középkori - fantasy verziója lantszóval, elvihető cserépbögrékkel és házi süteményekkel.

Több kedvenc mellékszereplőt is találtam a kötetben (Pajtás, a titokzatos öreg goblin - a jövőbe lát?, Kal és Gyűszű). Léleksimogató volt ez a könyv, lekötött a kávézó építése és az új szereplők bekapcsolódása, természetesen megkívántam én is a fahéjas csigát - egyszóval tökéletes kikapcsolódást nyújtott!

A sok lelkes értékelés alapján tudtam mire számíthatok, egy szívmelengető, kedves történetet kaptam, amiben jó volt elmerülni. A fantasy szál egy gyengébb keret, néhány apróságot tudunk meg erről a világról, a mágiájáról, a hangsúly az újrakezdésen, a barátságokon és a kávé szeretetén van. 

Kíváncsian várom a szerző novemberben érkező új könyvét, ami ennek az előzménye lesz. 

A magyar kiadás tartalmaz egy bónusz előzménynovellát, amelyben Viv egy kalandjába kapcsolódhatunk be, amely szépen bemutatja csapatának tagjait ill. az ő viszonyát más karakterekhez, személyiségének romantikus oldalát is érzékelteti a szerző; a kávéval való első találkozásán kívül.

5/5

Kiadó: Fumax
Kiadás éve: 2022
Eredeti cím: Legends & Lattes
Fordította: Dobószéli Eszter
Oldalszám: 326
Ár: 4495 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Egy ​csésze kiváló, habkönnyű fantasy

Miután belefáradt az évtizedes hadakozásba, Viv, az ork barbár egy utolsó nagy balhé után maga mögött hagyja a harcosok életét, és szögre akasztja hű fegyvereit. Egy elfeledett legenda, egy mesés varázstárgy és vérmes reményei Fövenypart városába szólítják, terve pedig nem kevesebb, mint megnyitni ott a környék első kávézóját.

Ám egyáltalán nem biztos, hogy képes lesz megvalósítani álmát, hogy a kardját kávéfőzőre cserélje, ugyanis nem csupán egy néhai barátból lett ellenség, hanem a város bűnöző alvilága is egyaránt kész keresztbe tenni az egykori harcosnőnek. Ahhoz, hogy végre valami maradandót építhessen nyugalomból és fincsi tejhabból, Vivnek új társakra, új megoldásokra, de legfőképpen új gondolkodásmódra lesz szüksége…

Travis Baldree a videójátékok világából érkezett, olyan játékok fűződnek a nevéhez, mint a Torchlight. Első regénye, a Legendás latték klasszikus sikertörténet: először magánkiadásban jelent meg, és olyan népszerű lett, hogy azonnal lecsapott rá egy nagy kiadó. A magyar kiadás tartalmazza a bónusz eredettörténetet is.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.