Agatha Christie - Gyöngyöző ​cián

Ismét egy új Helikonos kiadásra kerítettem sort és csak később vettem észre, hogy épp ez a közös könyv a molyon futó Agatha Christie kihíváson is :)

A Gyöngyöző cián 1945-ben jelent meg először (magyarul már két évvel ezután Valaki hiányzik címmel) és a Race ezredes regények közé tartozik, bár a nyomozásban csak kisebb részben szerepel ez a karakter. 

A regény izgalmas szerkezettel játszik: különböző szereplők emlékeznek vissza a szép Rosemary-re, aki épp egy éve a születésnapi estélyén halt meg. A pezsgőspoharában ciánt találtak, előtte pedig nagyon levert volt... Férje, George viszont egy évvel később elkezd furcsán viselkedni, majd egykori felesége húgát, Irist is beavatja gondolataiba: mi van ha mégsem öngyilkosság történt? A maga módján elkezd nyomozni, tapogatózni a baráti társaság tagjai között és szépen lassan kibomlik előttünk, hogy szinte mindenkinek oka lett volna megmérgezni a szépséges, ám butuska fiatal nőt. 

George a nagy szembesítést épp egy évvel az eset után, halottak napján kívánja megrendezni. Újra összehívja a baráti társaságot ugyanabba az étterembe, ám innen egyikük nem távozik élve...

A nyomozásban Race ezredesen kívül Kemp főfelügyelő és a baráti társaság egyik tagja vesz részt, aki az összegyűjtött információkból bravúrosan megoldja az eseteket.

Tetszett a regény felépítése: az első száz oldalon megismerhetjük a hat szereplő gondolatait Rosemaryről és már itt vadászhatunk nyomokra. A második nagy részben a vacsora, a leleplezés szervezését követhetjük majd az utolsó fejezetben a feloldást. 

Érdekes karaktereket mutat be ismét Agatha Christie - a butuska feleség értelmes húgát, az ügybuzgó titkárnőt, a fárasztó nagynénit, a törekvő politikust és a nemesi családból származó feleségét, egy rejtélyes amerikait és magát az idősebb férjet, aki beletörődik abba, hogy fiatal és szép felesége néha a bolondját járatta vele... 

Jó kikapcsolódást nyújtott ez a regény is és ezzel a végére értem Race ezredes 'sorozatának' (csak 4 részből áll). Felkészülnek a Poirot kötetek - jó néhányát kivettem a könyvtárból! :)

5/5

Kiadó: Helikon
Kiadás éve: 2022
Eredeti cím: Sparkling Cyanide 
Sorozat: Race ezredes 4.
Fordító: Köves Erzsébet
Oldalszám: 312
Ár: 2999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

A szép, fiatal és gazdag Rosemary Barton a saját születésnapi partiján öngyilkos lesz; halálát a pezsgőjébe tett cián okozza. Családtagjai és barátai megdöbbennek az érthetetlen esemény láttán – egy múló influenza utáni kisebb depresszió nem ok egy ilyen végzetes tettre. Egy év elteltével George Barton, aki azóta sem tudja megemészteni szeretett felesége halálát, és az öngyilkosságában sem hisz, vacsorát rendez Rosemary húgának születésnapján: ugyanazokat a vendégeket hívja meg, mint akik ott voltak felesége utolsó estéjén. Vajon kinek lehetett oka a gyilkosságra? Rosemary kihívó és csalfa természetéből adódó tettei miatt sokan váltak az ellenségévé. Az ügy azonban tovább bonyolódik: a vacsorán újabb haláleset történik…

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.