Lauren Graham - Meséltem ​már?

2017-ben olvastam el Lauren Graham (Szívek Szállodája Lorelai-a) első esszékötetét, először angolul - majd még azon a nyáron magyarul is; ill. első regényét. Nagyon szeretem a karaktereket akiket megjelenít - főként az előbb említett sorozatban, ill. a Parenthoodban. A könyvein jól szórakoztam, tele van humorral és érdekes adalékokkal a színészi szakmáról, az életéről. Nem volt kérdés, hogy elolvasom az újabb esszékötetét - már angolul felraktam a várólistámra, amikor megláttam a GABO-nál az év elején, hogy érkezik a fordítás. 

Tavaly jött ki a kötet, így friss élményekről is olvashatunk - mint például az aktuális szerepéről a Disney+-os Kerge Kacsák sorozatban, vagy 2020-as Zoey's Extraordinary Playlist-ben (utóbbiba mindenképp szeretnék belenézni). De korábbi élményeiről is ír, nem hagyományos memoárként, hanem esszészerűen, egy-egy témát körbejárva a tőle megszokott humorral. 

Olvashatunk feledékenységéről, ami egy családkutatás szerint már legendás náluk; első megmérettetéseiről a színészvilágban - érintve a főiskolás éveket, a Los Angeles-i küzdelmeket, a 90-es évek divattrendjeit. Több kulisszatitkot is megoszt az írásaiban, amiből képet kaphatunk egy-egy sorozat készítéséről, a pilotszezonokról, a hírességeknek járó kiváltságokról és hierarchiáról. Az esti beszélgetős műsorok felépítéséről, vendégszereplésekről és sok-sok alkalmi munkáról, ami a mindennapi megélhetését biztosította.

Érintőlegesen mesél gyerekkoráról, arról hogy négy éves korában édesanyja elhagyta őt és apját. A kapcsolatuk megoldatlanságáról, amire egy örökbefogadott kölyökkutya ébresztette rá. 

Több esszében említ olyan érzékeny / női témákat is, mint az öregedés, a testkép megítélése, az anyaság fogalma, amit ő saját gyerek ellenére is meg tud élni családja és barátai körében. 

Humoros, könnyed olvasmány volt - ami főként a színésznő kedvelőinek fog sokat adni. Jól szórakoztam rajta, kicsit rövidnek éreztem, szívesen olvastam volna még!

4/5

Kiadó: GABO
Kiadás éve: 2023
Eredeti cím: Have I Told You This Already?
Fordította: Roboz Gábor
Oldalszám: 224
Ár: 4490 Ft
Borító: 3/5

Fülszöveg:
Lauren ​Graham kivételes szellemességével és személyiségével számtalan tévénéző szívébe lopta már be magát, és az évek során a popkultúra olyan ikonikus alakja lett belőle, akinek mindig van mit mondania, és mindig gyorsan hadarja. Ezúttal mélyen személyes történeteket oszt meg velünk szórakoztatóipari karrierjéről: hogyan próbált kezdő színésznőként befutni Los Angelesben a piros Volkswagenjében, milyen volt először szerepelni késő esti tévéműsorokban, miféle kihívásokkal jár a méltóságteljes öregedés Hollywoodban. Graham jellegzetesen humoros stílusában mindent elmond, és semmilyen apróságot nem hagy ki (kivéve, ha esetleg elfelejtett valamit).
Ez a meglepő anekdotákkal, bölcs tanácsokkal és vicces megfigyelésekkel teli könyv a napnál is világosabban megmutatja, miért rajonganak a színésznőért milliók világszerte.

Lauren Graham színész, író és producer, akivel legtöbben a Szívek szállodája és a Vásott szülők című sorozatokban találkozhattunk. A Gyorsan elhadarom és az Egy nap talán című, New York Times-bestsellerlistás kötetek szerzője. Számos alkalommal fellépett már a Broadwayen, és olyan filmekben szerepelt, mint a Tapló télapó, a Férjhez mész, mert azt mondtam és a Max. Irodalomból a Barnard College-on szerzett diplomát, színészetből pedig a Southern Methodist Universityn. New Yorkban és Los Angelesben él.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.