Kabátkönyvek

április 19, 2020
pixabay
A Témázunk bejegyzéssorozat legújabb részében Amadea fogalmát mutatjuk be nektek, vagyis a kabátkönyveket. Mik ezek? Olyan olvasmányok, amik otthonosak, kényelmesen bele tudunk bújni a világukba - biztonságot adnak és örömöt. Persze mindegyikünknek más mitől válik be egy könyv: megnyugtat, inspirál vagy épp megnevettet? Közös jellemzőjük, hogy felüdülés visszatérni hozzájuk, főleg az ehhez hasonló krízis helyzetekben. 

Ezért most összegyűjtjük számunkra milyen műfajok, írók tudnak menedéket nyújtani és arra biztatunk titeket is, hogy gondoljátok át nektek mik ezek a könyvek. A gondolataitokat írjátok meg kommentben vagy akár külön bejegyzésben - szóljatok és be is linkeljük a posztotokat.

Közös pont lesz szerintem sokunknál a Harry Potter sorozat. Többször említettem már és nem is akarom ragozni: nálam ez a bevált sorozat, ha lehangolt vagyok, bátorításra vágyom, vagy épp arra hogy teljesen kikapcsoljak és visszatérjek ehhez a biztonságos burokhoz. Rowling krimi sorozatát is itt említhetném, annak ellenére, hogy még mindig nem olvastam újra egy részét sem.

Az ifjúsági könyvek vonalán maradva tavaly őszi felfedezésem, L. M. Montgomery Anne sorozata is már kabátkönyvnek minősül. Az első három részét olvastam eddig, hamarosan tervezem folytatni ill. megszereztem ilyen-olyan akciókból már több részét. Az újabb, Netflixes feldolgozást is jó szívvel ajánlom, gyönyörű, megnyugtató, kedves és életvidám - mint a könyvek.

Az utóbbi években Agatha Christie krimi könyvei is elkezdtek számomra kabátkönyvekké válni, amikor is mindig tudom mire számíthatok. Nem baj, hogy sok könyve hasonló, akkor is szórakoztat, leköt, meglep és imádom a hangulatát. Ezért is vettem tervbe, hogy idén havonta minimum egy könyvét elolvasom, és szerencsére még bőven van mit fogyasztanom tőle. 

A cozy mystery zsánerbe (ha nem tudod mi ez, kattints ide) tartozik - Agatha krimijein kívül - a skót M. C. Beaton Agatha Raisin sorozata. Szintén nyomozós, jóval könnyedebb, sokszor bugyutább és szétszórtabb - de annyira szerethető a világa. Szeretek újra meg újra elmenekülni vele a cotswoldsi vidékre, a néha butácska Aggievel nyomozni. Ajánlom a tv sorozatot is belőle, kicsit más megvalósítás, de szintén szerethető.

Ilyen kabátkönyv sorozat Jodi Taylor humoros, időutazós regényfolyama, a St. Mary krónikák, aminek magyarul már négy része megjelent, angolul pedig 11 résznél (plusz jó néhány kiegészítő történetnél) tart. 

Szintén humoros angol kalandoknál maradva a Bridget Jones könyvek (és filmek) is abszolút kabátkönyvek, amiket szívesen újraolvasok. Eddig még csak a 3. részről írtam blogbejegyzést, de lehet hogy újraolvasom a sorozatot és írok róla egyben :)

A konkrét szerzőkön és címeken kívül ilyen élményt nyújtanak nekem általában a cozy mystery sorozatok, regényes életrajzok, több fantasy, ill. amiben van kaland és humor. 

Ezek azok a könyves univerzumok, amik fontosak számomra, amikhez bátran nyúlok, ha szükségem van az otthonosságra.

A többiek kabátkönyvei:

11 megjegyzés:

  1. Agatha Raisin nagy kedvenc. Nem rég kezdtem folytatni a sorozatot.Talán az megér egy misét... :) Köszönöm! :*

    VálaszTörlés
  2. Jodi Taylort már nagyon el kellene kezdenem olvasni, mert aztán nem győzöm majd utolérni a megjelenéseket.

    VálaszTörlés
  3. HP, vagyis inkább úgy zusammen Rowling egész életműve, hát igen, valamit tud ez a nőci! :D
    Érdekes, nekem a könyv és a Netflixes Anne-élményem nagyon eltér, előbbi nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, idegesített, utóbbi viszont tetszik, jól átdolgozták, kedvelem benne Anne-t.

    Örülök, hogy Agatha Christie-vel így egymásra találtatok, rengeteg szuper élmény vár még rád tőle!! :) Hú a cosy misteryt és Agatha Raisint én is meg akartam említeni, de kimaradt, na sebaj mondjuk Agatha Raisint sajnos csak egyet olvastam, de azt nagyon kedveltem, imádtam Cotswolds hangulatát!

    VálaszTörlés
  4. Érdekes, én is szeretem az AC-féle krimiket, de szívesebben nézek újra egy-két kedvenc Poirot epizódot - számomra az a non-plus ultra kabát kategória. ♡ Épp a múltkor láttam, hogy a Dunán időnként játsszák az Agatha Raisin eseteket, és egészen kíváncsi lettem - ezek szerint megéri tenni vele egy próbát! :)

    VálaszTörlés
  5. Úh, tényleg a Rowling krimik is simán kabátkönyvek, imádom Cormorant és Robint úgyhogy már kicsit bánom is, hogy kihagytam a listámból, igaz én most ismerkedtem meg velük először, de tuti, hogy nem utoljára olvastam őket. Jodi Taylort már több embernél láttam, hogy méltatta, ideje lesz elolvassam az első könyvet, hátha tetszik :) Anne-ből én láttam pár részt anno (volt régen is sorozat belőle nem?) sorozatban vagy csak keverem valami mással? Kedves volt, és igazi családi hangulat. Ez is nagyon jó ilyenkor, amikor az embernek semmit sincs kedve olvasni.

    VálaszTörlés
  6. Reea - Agatha Raisint csak ajánlom, néha hullámzó a minősége, de olyan kis cuki :)
    Nima - igen-igen ;) Szuper kalandos sorozat, és ad gondolkodni valót is az időbeli ugrások miatt.
    Pupi - Rowling anyánk <3 Anne könyvverziójától féltem én is, de a cukiságfaktor elnyomta az ellenérzéseimet. Ajánlom neked is Agatha Raisint!
    Sister - ohh a Poirot epizódok engem is a tévé elé szögeznek, ha nagy ritkán odatévedek. Lehet majd elkezdem szép sorban nézni. Másik Agathát neked is ajánlom :)
    Anett - Anne, igen van egy régi feldolgozása, sőt asszem rajzfilm is, nekem azok kimaradtak. Jodi Taylor szerintem neked is tetszene, néhol eszement, de szórakoztató :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rowling anyánk ♥ :D

      A Blikkhez járt egy időben Agatha Christie Poirot soroztat DVD!!! :D Nekem megvannak valahol anyukáméknál (más kérdés, hogy ugyan hova dugjam?!)

      Törlés
  7. Ah, szóval ti is szeretitek az Agatha Raisin sorozatot? Annyira jó, nekem olyan nagy pozitív csalódás volt! De mondd, miben másabb a regény? Fogom szeretni a film után?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A regényben Agatha kicsit idősebb - szerintem, barna és több keményebb beszólása van :D Meg a csapat később áll össze, mint a sorozatban ;)

      Törlés
    2. Oké, mindenképp olvasni fogom!

      Törlés
  8. Nem lepődöm meg, hogy mennyi közös pontunk van ismét :D <3 az Agatha Raisinen kívül, minden, amit én is olvastam és a listádon van, simán rákerül az én listámra is. Jodi Taylor sorozata nagyon izgat miattad, ha újra lesz könyvtár, mindenképp ki fogom venni majd!

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.