Szentesi Éva - A ​mai naphoz nincsenek emlékeim

Szentesi Évától utoljára 2019-ben olvastam, de akkor három kötetét kerítettem sorra szinte egymás után. Azóta nem kerestem a könyveit, témái súlyossága, néhány negatív értékelés elbátortalanított. Új regényét egyik munkatársam ajánlására vettem kézbe, gondoltam érdemes lenne újra tágítanom a komfortzónámat vele. 

Egy nap/délután alatt a végére értem új könyvének, amit nehezen tudok műfajilag besorolni: a Hamvaimból kötethez hasonlóan gyógyulástörténet, társadalomkritikával, önéletrajzi adalékokkal. Hangsúlyos benne az internet hatása, amire már a cím is utal: mennyire átszövi az életünket a közösségi média, ill. az internetnek, streamingnek köszönhetően gyorsan terjedő hírek, a mindennapjainkat vezérlő okoseszközök. Ezen túl szól a bulvársajtóról, a nőkről való közbeszédről, bugyuta tévéműsorokról és némi kitekintést ad a jövőre is, ahol nagyobb gondunk lesz mint influenszerek kicsomagolós videóit nézni.

Szentesi Éva elmúlt éveinek fontos eseményeit mozaikszerűen villantja fel - mint például édesanyja elveszítését, a szüleivel való kapcsolatát, a szerelem megérkezését és követői reakcióit életének eseményeire. 

Kendőzetlenül beszél méhnyakrákja hatásairól 10 év távlatából - sajnos az akkori drasztikus műtét és kezelések nem maradtak negatív hatás nélkül. Több beavatkozás várt még rá azóta, de mindegyikből felállt - saját erejéből, és/vagy környezete támogatásával. Hiánypótló az írói munkássága amiatt, ahogy bemutatja a betegséget és hatásait - nem 'csak' azt, hogy nem lehet gyereke, hanem a műtét hatásait többi szervére az emésztésétől kezve a keringéséig, vagy a testi/lelki sebhelyekig. 

Gyomorszorító olvasmány volt sok részlete - nem csak a betegség, műtétek leírása, hanem a nőket érintő kérdések, hírek, a férfiak uralta világ visszásságai miatt egyaránt. Ezeken a nehéz témákon oldott a szerelem és életének új szakaszának bemutatásával.

Vitt magával - néhány döccenő után - a kötet, nem volt könnyű olvasmány, nem is ajánlom mindenkinek, de ha szeretnétek megismerkedni egy erős nővel, akkor vegyétek kézbe. Nekem segített elgondolkodni a saját életemen, súlyozni a dolgokon - hálásnak lenni és megbecsülni minden jót, amim van.

4/5

Kiadó: Open Books
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 224
Ár: 4999 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:
Szentesi Éva új kötetének főhőse képzeletben repülőre száll, hogy fentről vizsgálhassa önmagát, a testét, az életét. A testi és a lelki traumák utáni létezést, az őt körülvevő világot, a véletlenek összefüggéseit (amelyek csak messziről tűnnek véletlennek). Hogy milyen a viszonya a férfival, akivel él abban a sokféle vonatkozásban, ami az újrakezdést jelenti.
Ahogy a mozaikszerű gondolatok összeállnak, kirajzolódnak egy olyan nő körvonalai, akin a közösségi média, a közvélemény elvárásai ejtenek sebet, sokkal nagyobbat, mint az egykori drasztikus műtéti beavatkozások. Mert mi marad nekünk, ha mindent megosztunk magunkról? Felsejlik ezzel párhuzamosan korunk is, amelyben szinte minden pusztulásra ítéltetett, de ezt nem veszi észre senki – még főszereplőnk is csak az új niacinamidos krémet reklámozza, miközben darabokra hullik a civilizáció.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.