Shannon Chakraborty - Amína asz-Sziráfi kalandjai

S. A. Chakraborty-tól évek óta nézegettem a Bronzváros sorozatot, főleg miután Andi olyan lelkesen ajánlotta több videójában. A Közel-Kelet világa nem vonzott annyira, ezért nem vágtam még bele, de szerettem volna olvasni a szerzőtől. Az Amína ezért tűnt jó választásnak, mert hozza azt a mágikus - arab - közel-keleti világot, de (elsőre) kisebb adagban.

Amína asz-Sziráfi, röviden Amína egy 40-es éveiben járó nő, aki háza karbantartásán, egyszem kislánya, Mardzsána nevelésén és családja támogatásán kívül mással nem foglalkozik. Ám egy nap beállít hozzá egy idős nemes asszony, aki unokája megkeresésével bízza meg. Amína ezzel a nagy vagyont ígérő kalanddal - amiből egy idő után esélye sincs kihátrálni - visszatér abba a világba, amit maga mögött hagyott: a kalózkodáshoz. 

Főszereplőnk családjának már híre van az Arab-tenger partvidékén, ő maga kamaszkorától hajózik, kalózkodik, sőt saját hajójával, a Marávatival rengeteg kalandot megélt, amiről mesék, már-már legendák szólnak. Nem egy hétköznapi nő, magasságával, erejével és bátorságával rátermett hajóskapitány (nákudzá) egy nem éppen nőies 'szakmában'.

A könyv első fejezeteiben az írónő felvázolja a világot, amit Amína elbeszéléséből ismerünk meg. Néhány kiszólásban utal rá, hogy egy írnoknak meséli el a történetét - a kötet végére fény derül az ő személyére is. Viszonylag lassan építkezik a történet: amíg Amína újraverbuválja a csapatát - visszaszerzi hajóját és legénységét, de utána - végre - beindul a cselekmény. 

A küldetés lényege Dunjá, a gazdag nemes unoka megtalálása, akinek sorsa egy mágikus tárgyhoz fűződik és egy vérszomjas frankhoz. Amínának nincs könnyű dolga, hogy megtalálja a fiatal lányt, de némi elhintett nyom és barátai tudása segítségével el tudnak indulni egy titokzatos sziget felé. Az események közben egyre jobban megismerjük ezt a mágikus világot, ami a szerző utószava alapján rengeteg történelmi tényt és forrásanyagot feldolgozva írt meg. A mesék, legendák és tények szépen keverednek, és egy teljesen egyedi hangulatvilágú - humort sem mellőző kalandregény bontakozik ki előttünk.

A szerző nagyon ügyesen csepegteti Amína és társai múltjának fontos eseményeit: szétválásuk okait, Mardzsána édesapjának sorsát, a legénység egy tagjának elvesztésének körülményeit. Érdekes volt, hogy a főszereplő egy kicsit idősebb karakter - a 40-es éveiben jár, annak minden bölcsességével, de már hétköznapi fájdalmakkal. Ugyanakkor él még benne a vágy a kalandok vagy épp a testi örömök iránt. Különösen tetszett, hogy Amína egyrészt anya, de a kb 10 év otthonlét után már szeretne valami mást megtapasztalni - vívódik a szerepei között, de igyekszik megélni a saját vágyait.

Olyan vagy, amilyennek Isten teremtett.Te vagy a nákúdzá. Anya vagy, és barát. Jelen pillanatban pedig szüksége van rád a barátaidnak, úgyhogy ne emészd magadat tovább, hanem törődj inkább ezzel! Mentsd meg őket… olyan eszközökkel, amilyenek a rendelkezésedre állnak.

A karakterek nagyon színesek voltak, tetszett a kis csapat működése: a méregkeverő - gyilkolni kész Dalílá, a megbízható - kedves Tinbu, a szintén kedves, de bátor navigátor Mádzsid. Illetve felbukkan egy természetfeletti lény is Amína múltjából, aki teljesen egyedi színt vitt a csapat működésébe. LMBTQ szál halványan érzékeltetve van, épp csak felvillantja két karakter irányultságát, életútjaiknak döntéseit.

Nagyon örülök, hogy belevágtam ebbe a regénybe, mert egy különleges hangulatú történetet kaptam. Igaz az első néhány fejezetet kicsit untam, nehezebben rázódtam bele, de a kötet második fele kárpótolt - teljesen elmerültem a fantasy világban, kincskeresésben - nyomozásban!

Elvileg jövőre érkezik a folytatás, aminek szépen felépítette az alaphelyzetét a szerző ebben a kötetben - mindenképp szeretném olvasni! Illetve ezek után a Bronzvárosban is szeretnék elmerülni, a szerző bizonyított hogy remek mesélő.

Külön szót kell ejtenem a kötet külsejéről - gyönyörű a fekete grafika, az aranyozással, aprólékos rajzokkal. A kötet belsejében grafikusan is elkülönül a néhány extra levél, mese, amely Amína elbeszélését szakítja meg - egészíti ki.

4/5

Kiadó: Agave
Kiadás éve: 2024
Eredeti cím: The Adventures of Amina Al-Sirafi
Sorozat: Amína asz-Sziráfi 1.
Fordító: Tamás Gábor
Oldalszám: 554
Ár: 6980 Ft (Vedd meg olcsóbban a kiadótól + Beleolvasó)
Borító: 5/5*

Fülszöveg:

Amína ​asz-Sziráfi az Indiai-óceán hírhedt kalózaként túlélt ármánykodó zsiványokat, bosszúszomjas kalmárhercegeket, számos férjet és még egy démont is, hogy most visszavonultan élhessen anyaként a családjával, mentesen mindentől, aminek akár a leghalványabb köze lehet a természetfölöttihez.

Amikor azonban egy olyan munkát ajánlanak neki, melyre egyetlen rabló sem mondhat nemet, Amína lelkesen tér vissza egykori életéhez régi legénységével. Egy eltűnt lányt kell megtalálniuk, cserébe pedig akkora gazdagságra tehet szert, hogy egyszer s mindenkorra biztosíthatja vele családja jövőjét. Ám minél mélyebbre ássa magát, annál világosabban látszik, hogy jóval több van ebben a munkában és a lány eltűnése mögött, mint amennyit elárultak neki.

Shannon Chakraborty, a Dévábád-trilógia szerzője tengereken játszódó, varázslatokkal és veszedelmekkel teli új regényében kalózokról és bűbájosokról, titkos és tiltott ereklyékről és ősi rejtélyekről szóló történetet mesél el, amelyben egy nő eltökélt célja, hogy megragadja az utolsó lehetőséget a dicsőségre… és saját maga írja meg a legendáját.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.