Nicolas Mathieu - Rose ​Royal / Wagner bíró

Ez volt az első olvasásom a szerzőtől. A Gyermekeik is utánuk nagyregényét már nézegettem a könyvtárban, de ez a rövid kötet könnyebb választásnak tűnt elsőre. Másrészt terveztem olvasni a Typotex Kiadó könyvei közül, hogy kicsit tágítsam a szépirodalmi palettámat.

A kötetben két kisregény szerepel, amelyeket egy fegyver köt össze ill. főszereplőik sorsa.

Rose ötvenes éveiben járó vonzó nő, aki túl van már házasságon, gyerekek felnevelésén - dolgozik, és szeret esténként a Royal nevű bárban meginni pár pohárkával. Sokat csalódott élete során a férfiakban, ezért is tart magánál egy revolvert - ezzel próbál hatalmat szerezni sorsa és az agresszív férfiak felett. Nyugalmas hétköznapjai akkor változnak meg, amikor megismerkedik egy jóképű, magakorabeli, sikeres vállalkozóval. A kisregényben végigkövethetjük kapcsolatuk alakulását, a baljós jeleket, amiket sorra figyelmen kívül hagy főszereplőnk... Megdöbbentő a befejezés.

A Wagner bíró szintén egy olyan történet, amelyben sejthető a kellemetlen vég. A nyugalmazott bíró, nyomozó több ellenséget is szerzett élete során - egy karácsony estén az autópályán két fiatal kirabolja, revolverét elveszik tőle. Ekkor új erőre kap, kinyomozza kik voltak a tettesek és egy újabb szakasz kezdődik az életében. 

A csalódás embertársaikban mindkét szereplőnél megjelenik, ill. a korábbi minták ismétlődnek. Főként Rose sorsában, aki egyik bántalmazó kapcsolatból esik a másikba. 

Nyomasztó kötetről van szó, viszont érdekes bepillantást adott a francia hétköznapokban, felvillantotta, hogy milyen életek vannak.

Érdekes első találkozás volt a szerzőtől - még nem vagyok benne biztos, hogy kész vagyok tovább ismerkedni vele :)

4/5

Kiadó: Typotex
Kiadás éve: 2024
Eredeti cím: Rose Royale
Fordító: Király Katalin
Oldalszám: 136
Ár: 3700 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

A ​kötet két sötét tónusú elbeszélése két magányos lélek balladája, akiket látszatra nem sok minden köt össze azon kívül, hogy mindketten revolvert hordanak maguknál, ám valójában ugyannak a nyomasztóan levegőtlen világnak a lakói, és tudtukon kívül mindketten végzetszerű kényszerpályán sodródnak az erőszakos halál felé. A Rose Royal főhőse, Rose ötvenes, magányos nő, aki estéit egy levitézlett bárban tölti, italban és futó kalandokban keresve felejtést. Egyetlen állandó társa egy revolver, amelyet legutóbbi balul sikerült kapcsolata után azért vett, hogy meg tudja védeni magát „a szemétládáktól”. Egyik este azután megismerkedik a hozzá hasonlóan elhasznált és kiábrándult Luc-kel, és úgy dönt, hogy ad egy utolsó esélyt a szerelemnek. A Wagner bíró címszereplője a terrorelhárítás egykori magas rangú tisztje, aki teljes magányban, emlékein merengve tölti egyhangú napjait, mígnem egy karácsony estén két motoron száguldó suhanc kirabolja. A bíró egy utolsó kiruccanást téve a múltba saját szakállára kinyomozza az elkövetők személyét, és egyikükkel, a kettő közül a gyámoltalanabbnak és intelligensebbnek tűnő sráccal összeismerkedik, amiből különös kis barátság alakul ki: Johann, a jövőtlen lakótelepi huligán talán megkapja az esélyt a kikapaszkodásra.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.