Friss könyvek - Szeptember

július 09, 2024

 

Sangu Mandanna - Rendkívüli ​Boszorkák Igen Titkos Társasága

Megjelenik: 2024. szeptember 3., Kossuth, 5800 Ft
Mika ​Moon, a kevés britanniai boszorkák egyike pontosan tudja, hogy titkolnia kell a varázserejét, fejét leszegve kell élnie, távol tartva magát boszorkánytársaitól, nehogy keveredjen az erejük, és ne vonják magukra a figyelmet. Mivel árva, akit idegenek neveltek föl, hozzászokott az egyedülléthez, és hajlandó követni a szabályokat, egy kivétellel: online-fiókot nyit, és videókat posztol, amelyeken „úgy tesz”, mintha boszorkány lenne. Úgy gondolja, senki nem veszi komolyan.
De aztán valaki mégis. Egyszer csak üzenetet kap, amelyben kérve kérik, utazzon el a távoli és rejtélyes Sehol-házba, hogy megtanítson három ifjú boszorkányt varázserejük féken tartására. Noha ezzel minden szabályt áthág, Mika mégis eleget tesz a kérésnek, és megérkezve nyomban belebonyolódik nemcsak három gyámolítottja, hanem egy távollévő régész, egy nyugalmazott színész, két sokat szenvedett gondnok és… Jamie életébe és titkaiba is. A Sehol-ház jóképű és mogorva könytárosa, Jamie bármit megtenne, hogy megvédje a gyermekeket, és a maga részéről egy idegent, mint Mika, veszélynek tart. Bosszantóan vonzó veszélynek.
Ahogy Mika kezdi megtalálni a helyét a Sehol-házban, lassan megismeri a valahová tartozás érzését. Ám a varázserő nem az egyetlen fenyegető dolog a világon, és a vész közeledtével Mikának döntenie kell, hogy mindent kockára tesz-e újonnan talált családjáért, amelyről korábban azt se tudta, hogy keresi egyáltalán…

Susan Sontag - A ​nőkről
Megjelenik: 2024. szeptember 4., Helikon, 2999 Ft
A 2004-ben elhunyt Susan Sontag a múlt század egyik legeredetibb és legizgalmasabb gondolkodója volt. Esszékötetei (mint A fényképezésről vagy A betegség mint metafora) immár klasszikusnak számítanak. Ebben a kötetben a nőkkel, a női problémákkal vagy egyszóval a feminizmussal kapcsolatos változatos írásai szerepelnek. Szó esik az öregedésről mint ami a nőknek különleges kihívásokkal és megaláztatásokkal járó folyamat; az „igazi” női emancipáció lehetőségeiről; a szépségről, melynek bálványozása megerősíti a nők függő helyzetét; egy hosszú esszé pedig a Leni Riefenstahlról, a náci rezsim híres filmrendezőjéről kialakult mítosz bravúros dekonstruálása.
Sontag mindig elgondolkodtató, gyakran provokatív; s amikor a nők helyzetéről ír, hol harcos feministának, hol a lelki mélységek elragadó feltárójának mutatkozik.
„A szépség – a nők feladata társadalmunkban – valójában a leigázásuk színtere.”

Raquel Vasquez Gilliland - A ​növénybűvölő

Megjelenik: 2024. szeptember ?., Anassa, -Ft
A ​legenda szerint a Flores család megsértette a régi isteneket, ezért megátkozták őket, és azóta a család nőtagjai egy csipetnyi varázserővel rendelkeznek.
Sage Flores attól a pillanattól fogva menekül a családja és az „adottsága” elől, hogy a kisebbik húga, Sky meghalt. Ám nyolc évvel később kénytelen visszatérni a szülővárosába. Úgy megy vissza dolgozni a korábbi munkahelyére, mintha belebújna egy régi, kényelmes pulóverbe, és arra használja a képességét a Cranberryi Rózsa Vállalatnál, hogy beszélgessen a növényekkel, és felfedezze a környéken élő különleges példányokat.
A növényvadászat meglehetősen egyszerű munka, de Sage kap egy társat Tennessee Reyes személyében, ami meglehetősen bonyolulttá teszi a helyzetet: ugyanis gimnazista korukban a férfi összetörte Sage szívét, aki a mai napig nem heverte ki a csalódást. A közös munka a felszínre hozza a különleges és kellemes emlékeket, és Sage fokozatosan újra beleszeret az érett és vonzó férfiba.
Sage-nek nincs ideje a romantikára, mert ritka növényeket kell felkutatnia, a halott húga kísértete állandóan meglepi egy bögre kávéval, az idősebbik húga pedig villámokat varázsol az égboltra, amikor dühös. De amikor együtt van Tenn-nel, olyan érzés fogja el, mintha egy réten állna egy nyári zivatar előtt: állandóan szikrázik körülöttük a levegő, így aztán elkerülhetetlen a végkifejlet.

Claire Keegan - Már ​későn
Megjelenik: 2024. szeptember 10., 21. Század Kiadó, 3690 Ft
Cathal Dublinban él, irodában dolgozik. Egy eseménytelen péntek délután nyugtalanság fogja el. Arra gondol, ha másként bánt volna Sabine-nel, egy egész életet leélhettek volna együtt. Hazamegy, csak a tévé van ott neki időtöltésül, és egy üveg pezsgő.
Első pillantásra úgy tűnik, Cathal estéje semmiben nem tér el a megelőzőektől és a rákövetkezőktől – de aztán kiderül, miért különleges ez a nap.
Claire Keegan egészen mívesen mutatja be, hová vezet az empátia hiánya, a kicsinyesség, az önzés.

Lucy Foley - Éjféli ​lakoma
Megjelenik: 2024. szeptember 16., 21. Század Kiadó, 5990 Ft
Titkok.
Hazugságok.
Gyilkosság.
Kezdődjön az ünneplés…
Foglalj te is asztalt…
A nyárközép ünnepe, Dorset, Anglia
Egy évezredes erdő szélén gyülekezik a vendégsereg egy gyönyörű tengerparti búvóhely, A Kúria megnyitóján.
A nyárközépi forróságban hamar elszabadulnak az indulatok. Valami sötét erő mozgolódik.
A vendégek között régi barátok és ellenségek is felbukkannak.
Alig gyújtják meg a gyertyákat a vacsoraasztalon, máris előkerül az első holttest.
Tizenöt évvel ezelőtt kezdődött minden, egy titokkal.
Van egy hívatlan vendég a buliban: a múlt.
És a vége gyilkosság lesz.


Annie Zaleski - Taylor ​Swift – Dalról dalra

Megjelenik: 2024. szeptember 18., Kossuth Kiadó, 11999 Ft
ISMERD MEG A TÖRTÉNETET MINDEN ÉRA MINDEN ALBUMÁNAK MINDEN DALA MÖGÖTT.
A legnagyobb slágerektől a rejtett kincseken és a fiók mélyén sokáig megbúvó, utólag közönség elé tárt szerzeményeken át a feldolgozásokig Taylor Swift egész repertoárja lenyűgöző titkokat rejt. Tudd meg, mi inspirálta a dalait, ismerd meg méltán híres dalszerzői és szövegírói folyamatát, és nyerj betekintést a modernkori popzene és napjaink popkultúrájának egyik legérdekfeszítőbb jelenségébe: Taylor Swift karrierjébe.

Kaliane Bradley - Időminisztérium
Megjelenik: 2024. szeptember 19., General Press, 5490 Ft
Egy ​viktoriánus felfedező, egy modern kori nő: múlt és jövő találkozása.
A közeljövő Londonjában egy rejtélyes új minisztérium működik: feladata, hogy a múltból kivételes személyiségeket hozzanak a jelenbe. Itt ajánlanak remekül fizető állást egy fiatal köztisztviselőnőnek, ám a munkája meglehetősen szokatlannak bizonyul: „hídként” kell szolgálnia, vagyis az a dolga, hogy együttélve segítse és felügyelje Graham Gore-nak, a Brit Birodalom haditengerészeti alezredesének a mindennapjait. A történelemkönyvek szerint a férfi egy 1847-es északi-sarki expedíción vesztette életét, így kissé meglepve tapasztalja, hogy nemcsak életben van, de olyan furcsa dolgok veszik körül, mint a mosógép, az internet és a bokájukat igencsak kivillantó nők. Akik közül pont az ő segítője lesz az, akivel egy hosszú nyár alatt egymást kerülgető lakótársakból igaz barátokká válnak – sőt minden különbözőségük ellenére egymásba szeretnek.
Ám ahogy kezd kikristályosodni az időutazás valódi célja, Grahamék kénytelenek szembenézni a múltbeli döntéseikkel és az elképzelt jövőjükkel is. Győzedelmeskedhet-e a szerelem a történelem előítéletein? És hogyan dacoljon az ember a múlttal, ha az a kedvese képében ott áll előtte?

Rosie Andrews - Az ​erdő

Megjelenik: 2024. szeptember 19., 21. Század Kiadó, 6490 Ft
Az erdő mélyén valami éledezik.
Catherine színleg azért érkezik a birtokra, hogy betöltse a megüresedett nevelőnői állást, valójában azonban az előző nevelőnő eltűnése után nyomoz.
Az isten háta mögötti birtokon áldatlan állapotok uralkodnak.
A nyomok a kúriát körülfogó erdő mélyére vezetnek, ahol emlékezet, gyilkosság és mítosz kibogozhatatlanul fonódik egybe. Sikerül-e kiderítenie Catherine-nek, mi történt az elődjével?

Edith Eva Eger - A ​balerina 

Megjelenik: 2024. szeptember 20., Open Books, 4999 Ft
A ​második világháború idején a tizenhat éves Edit, a tehetséges balettnövendék bekerül a kassai elit leánygimnáziumba és egy olimpiára esélyes tornászcsapatba. Ráköszönt a szerelem is: megismeri Eriket, a mély érzésű, művelt és sportos fiút, akihez azonnal vonzódni kezd. Elkezd tisztába jönni saját értékeivel, nőiségével, érzelmeivel – éli a kamasz lányok egyszerre csodálatos és szorongást keltő mindennapjait, mígnem…a történelem mindent megváltoztat. Egy éjjel két katona elhurcolja őt és családját. Semelyikük sem sejti, hogy útjuk egészen Auschwitzig vezet, és hogy Edit hosszú éveken át tartó, napi öt-hat órás edzései, a kitartása és balett-tehetsége az életét mentik majd meg.Vajon min múlik, hogy ki kerül az életre ítéltek közé, és ki a halálsorra? Van-e döntési lehetőségünk akkor, amikor az egyetlen tét a túlélés? És mit tegyünk, ha túléljük, de körülöttünk minden és mindenki elpusztult? Edith Eva Eger, A döntés és Az ajándék című nagy sikerű kötetek világhírű szerzője új könyvében az újrakezdés egyszerre felemelő és embert próbáló útját ábrázolja egy kamasz lány életében. Editet a legsebezhetőbb korban taszítják a történelem poklába, de szüntelen bizakodása, felelősségtudata, nem utolsósorban pedig a szerelembe és a szeretetbe vetett hite megnyitják előtte a túlélés kapuját. Története mindannyiunknak erőt adhat, mert arra tanít, hogy egy élhető jövő lehetősége még a legreménytelenebb helyzetekben is megcsillanhat.

Mohamed Mbougar Sarr - Ugyanolyan ​emberek

Megjelenik: 2024. szeptember 23., Park, 4499 Ft
Az ​emberek legtitkosabb emlékezete szerzőjétől
Mohamed Mbougar Sarr azt a kérdést járja körül lírai szépségű regényében, amely talán a legfontosabb kérdés mindannyiunk életében: Hogyan találjuk meg magunkban az erőt, hogy valódi önmagunkká váljunk, bármi legyen is az ára?
Ndéné Géjé, a fiatal irodalomprofesszor nem hisz a szemének az irodalomoktatókhoz intézett minisztériumi felhívást olvasva: hagyják ki a tananyagból Verlaine és más, bizonyíthatóan homoszexuális szerzők műveit, mert rossz hatással lehetnek a hallgatókra. Ostobaság, egy vers értékének semmi köze a szerző szexuális orientációjához! Ndéné fel van háborodva, még ha tisztában is van vele, hogy a felhívás csupán a fellobbanó homofóbia legújabb jele a muszlim többségű Szenegálban, ahol a homoszexualitás vallásgyalázásnak számít, olyan bűnnek, amelyet a fehérek hurcoltak be az országba. Miután ellenállására válaszul felfüggesztik oktatói posztjáról, Ndéné tanulmányozni kezdi országa hagyományait, hogy megértse a homoszexuálisnak kikiáltott emberekkel szemben táplált gyűlölet mozgatórugóit, és útja során olyan belső tájakra téved, amelyekről azelőtt mit sem tudott.

Orhan Pamuk - A ​naiv és szentimentális regényíró
Megjelenik: 2024. szeptember 23., Helikon, 2999 Ft
Mi történik a fejünkben regényolvasás közben? Miféle viszony van az élő személyek és a regényalakok között? Milyen kapcsolatban áll egymással a regény, a költészet, a festészet és a politika? Miként alakul ki az író saját hangja, saját világa? Hol szól a regényíró önmagáról és hol másokról? Mi a regény „titkos középpontja”, és hogyan tudunk rátalálni?
A Nobel-díjas török regényíró a 2009/2010-es tanévben kapott meghívást a Harvard Egyetemre, hogy megtartsa az intézmény híres Charles Eliot Norton-kurzusait. Ezekből az előadásokból született ez az esszékötet, amelyben Pamuk nem csupán saját irodalom- és művészetfelfogását, de harmincöt éves regényírói pályájának szakmai tapasztalatait is megosztja olvasóival.
„Fiatalkoromban komolyan vettem a regényeket – így tanultam meg az életet komolyan venni.”

Susanne Lieder - Agatha ​Christie
Megjelenik: 2024. szeptember 23., Kossuth, 5990 Ft
A szerelemben keresi a reményt, és krimijeivel meghódítja a világot.
„Kedves Poirot barátom, Ön tényleg kész sorscsapás volt számomra. De Önnek hála, drága Hercule, mostantól írónőnek nevezhetem magamat.”
Agatha kislányként arról álmodozik, hogy koncertzongorista lesz, de soha nem ért el nagy sikert. Ezért aztán, merő időtöltésből, elkezd történeteket írni. Amikor egy gyógyszertárban különféle mérgekkel dolgozik, felötlik benne egy mérgezésről szóló bűnügyi történet ötlete, amely addig nem hagyja nyugodni, amíg papírra nem veti.
A magándetektív Hercule Poirot ettől kezdve állandó kísérőjévé szegődik, és az éles eszű Miss Marple is csatlakozik hozzá – Agatha Christie pedig krimiíróként világhírre tesz szert.

Sally Rooney - Intermezzo
Megjelenik: 2024. szeptember 24., 21. Század Kiadó, 6490 Ft
Az Intermezzo középpontjában egy testvérpár áll, Peter és Ivan Koubek, akik nem is lehetnének egymástól elütőbb egyéniségek.
Peter túl van a harmincon, sikeres dublini ügyvéd. Magabiztos, kompetens, lehengerlő. De apjuk halála után csak gyógyszerrel tud aludni, és nem boldogul a párkapcsolati bonyodalommal, amibe belenavigálta magát. Napjai két nagyon eltérő nő vonzásában telnek: Sylvia Peter régi első szerelme, akivel máig meghitt a kapcsolatuk, Naomi pedig egyetemista, aki egyelőre mindent brahira vesz.
Peter öccse, Ivan huszonkét éves, és versenyszerűen sakkozik. Visszahúzódó, feszengő típus, nagyszájú bátyjának tökéletes ellenpárja. A gyász első heteiben ismerkedik meg Margarettel, egy idősebb nővel, aki problémákkal küszködik. Ivan és Margaret viszonya gyorsan komolyra fordul.
A két testvér élete – és szeretteiké is – új szakaszba ér: vágyak, kétségek és lehetőségek őrlik fel őket. Rá kell jönniük, mennyit bír el az élet, mennyit bírnak el ők maguk.

Laini Taylor - Istenek ​és szörnyek álmai

Megjelenik: 2024. szeptember 25., Kossuth, 7990 Ft
Egy ​döbbenetes átveréssel Karou átvette a kiméralázadás vezetését, és feltett szándéka, hogy visszafordítja a bosszú zsákutcájából. Rajta áll a jövő, már ha a háború tépázta Eretzben lehet még egyáltalán jövője a kimérának.
Közös ellenség, közös ügy.
Amikor Jael brutális szeráf serege betör az emberi világba, az elképzelhetetlen elkerülhetetlenné válik: Karounak és Akivának egyesíteniük kell ellenséges seregeiket, hogy szembeszálljanak az új fenyegetéssel. Régi álmok torz valóra válása ez, és most kezdik remélni, hogy talán új utat mutathat népüknek.
És talán saját maguknak is. Egy új életmód, és ki tudja, talán a szerelem felé.
De vannak Jealnél nagyobb fenyegetések is. Egy kegyetlen királynő Akivára vadászik, és… valami zajlik Eretz egein. Hatalmas foltok – akár a zúzódások – terjednek horizonttól horizontig. Gyülekeznek a nagy, szárnyas viharvadászok, mintha megidézték volna őket, folyton csak köröznek, és valami mélységesen rossz lappang a világ felszíne alatt.
Miféle erő sebezheti meg az eget?
Róma utcáitól Kirin bányájáig emberek, kimérák és szeráfok fognak harcolni, küszködni, szeretni és meghalni egy eposzi színtéren, mely meghaladja a jó és rossz, a helyes és helytelen, a barát és ellenség fogalmait.
Miről álmodnak istenek és szörnyetegek a tér és idő határain? És számít bármi más?

Margaret Rogerson - Mysteries ​of Thorn Manor – A Thorn-udvarház rejtélye

Megjelenik: 2024. szeptember 30., Kossuth, 4490 Ft
A ​nagy sikerű Könyvek varázslatának folytatásában Elisabethnek, Nathanielnek és Silasnak időben fel kell oldania azt a mágikus kötést, ami a Thorn-udvarházban tartja őket.
Elisabeth Scrivenernek végre sikerül beleszoknia az új életébe Nathaniel Thorn varázsló oldalán. Most, hogy démontársuk, Silas is visszatért, a minden lében kanál újságírók ismét zaklatni kezdik őket, mert pletykákra éheznek a város legnagyobb hatalmú varázslójáról és a könyvtárosról, aki elrabolta a szívét. Mindeközben Thornék udvarházában egyre különösebb dolgok történnek, amikor Nathaniel és Elisabeth végre kezd közelebb kerülni egymáshoz…
Miután elveszítik a kapcsolatukat a külvilággal, Elisabethnek, Nathanielnek és Silasnak össze kell fogniuk, hogy minél gyorsabban megfejtsék a különös mágia titkát, mivel hamarosan az a feladat is rájuk hárul, hogy házigazdaként vendégül lássák a város népét a Téli Napforduló Bálján.
Miután egyértelművé válik, hogy az udvarház – Nathaniel ősei mágiájának hatására – megkéri az engedelmesség árát, kettejüknek olyan mértékben kell összhangjukra támaszkodniuk, mint korábban soha.

Sarah Chapelle - Taylor ​Swift stílusa
Megjelenik: 2024. szeptember 30., Kossuth, 14990 Ft
Káprázatos. ​Páratlan. Felejthetetlen.
Taylor Swift generációjának legtermékenyebb történetmesélője, akinél a divat és a zene kéz a kézben jár: mindkettő jelentősen hozzájárult a róla alkotott képhez. Számára a vörös rúzs nem csupán egy sminkválasztás, hanem egy korszak emblémája. A miniszoknya nem egyszerűen egy csinos öltözék része, hanem egy páncél. A Taylor Swift Stílusa a cowboycsizmától a magas sarkú cipőig, a mesebeli ruháktól a szőkített fürtökig, és a kettő közötti számos emlékezetes pillanatig járja végig a Taylor Swift-albumok mögötti fejlődés útját, miközben nyomon követi Swift zenei fejlődését és folyamatosan változó divatstílusát is.
Sarah Chapelle, a méltán népszerű Instagram-oldal és a Taylor Swift Style blog írója – a vörös szőnyeges megjelenésektől kezdve az utcai viseleteken át a turnékölteményekig –több mint egy évtizeden át dokumentálta Swift stílusát, és az egyes összeállítások mögött rejlő szándékot. Alapos kutatómunkát végzett a dalok, a dalszövegek és a kulisszák mögötti események terén is, és ezek segítségével egy olyan megasztár portréját festi meg, aki pontosan tudja, mit csinál. A Taylor Swift Stílusa a popsztár megjelenése mögött rejlő „miért”-eket kutatja: a rejtett üzeneteket és utalásokat, a mélyebb jelentéstartalmakat egy-egy ruhaszegély vagy frizura mögött, melyek az egyes zenei pillanatok érzelmi kontextusáról is sokat elárulnak.
A több mint kétszáz fotó Swift korai, nashville-i countryénekesnői időszakától kezdve egészen napjainkig, popikonná válásának pillanatáig dokumentálja a sztár öltözködését, a szerző értő kommentárjaival kiegészítve.
Taylor Swift stíluskorszakainak meghatározó könyve minden „Swiftie” számára kötelező darab.

Hubert · Zanzim - Férfibőrben
Megjelenik: 2024. szeptember ?., GABO, 6990 Ft
A ​reneszánsz Itáliában egy ifjú leány, Bianca esküvőjére készül. A szülei által kiszemelt vőlegény, Giovanni gazdag, jóképű és fiatal, Biancát mégis csalódottsággal tölti el, hogy nem ismerheti meg a lagzi előtt.
A családjának azonban van egy titka: a nők egy varázslatos férfibőrt őriznek, melyet felöltve Bianca Lorenzóvá változhat, és belekóstolhat a fiatalemberek szabados életébe. Lorenzo képében megismeri jövendőbelijét is, és felfedezi a szerelmet és a szexualitást. Többször összetűzésbe kerül a kor erkölcsi elvárásaival, és veszélybe kerül az élete is, de a szellemet, ha egyszer kiszabadult a palackból, nem lehet többé visszazárni, és Bianca végül az lehet, aki mindig is lenni akart.
A világsikerű és számos díjjal kitüntetett francia képregényt a tragikusan korán elhunyt Hubert forgatókönyve alapján rajzolta a páratlan tehetségű Zanzim. A szabad szerelmet ünneplő, humorral átszőtt képregény fontos kérdéseket tesz fel a nők és férfiak társadalmi helyzetéről, a szexről és a vallásról, és az erkölcsöt az elnyomás eszközeként használó hatalomról.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.