Agatha Christie - Mr. Quin

Már csak 3 kötet kell az Agatha Christie plecsnihez!

Mr. Quinnel már több gyűjteményes novelláskötetben találkoztam, így ennek a válogatásnak legalább a felét már ismertem. Több történet megjelent például a Helikonnál megjelent évszakos-tematikus kötetekben.

A novellák főszereplője, narrátora Mr. Satterthwaite, 60-70-es éveiben járó viszonylag gazdag úriember, műgyűjtő, az emberi sorsok és életutak szakértője. Sosem tudja mikor fog találkozni titokzatos ismerősével, de amikor megpillantja már tudja, hogy valakinek a sorsában előrelépés fog bekövetkezni. Találkozásokat intéz el, régi titkokat derít fel Mr. Satterthwaite és Mr. Quin párosa. Mr. Quin nagyon titokzatos karakter, Harlekin alakja jelenik meg benne - ahogy több szereplő meg is jegyzi. 

"Mr. Quin a bemutatkozások után lehuppant a székre, amit Evesham szívélyesen odahúzott neki. Ahogy ott ült, a kandalló tüze egy sávban árnyékot vetett az arcára, amitől úgy festett, mintha álarcot viselne."

Van valami természetfeletti benne, hogy mindig akkor jelenik meg amikor 'kell', ezt a vonását Mr. Satterthwaite elfogadja és próbálja nem firtatni. Olyan összefüggésekre ébreszti rá, ami egy-egy 'ügy', történet kulcsa, pedig látszólag ő nem tesz semmit.

"Oly sokszor mondunk ki dolgokat, s közben észre sem vesszük, mit is jelentenek. Maga érti a módját, hogy ezekre ráirányítsa az ember figyelmét."

Ezek a novellák nem kimondottan krimik, közelebb állnak Mary Westmacott álnéven írt lélektani - romantikus regényekhez.

Ahogy a krimijeiben, itt is hasonló körök és helyszínek jelennek meg - gazdag birtokok vidéken, London nyüzsgése, opera, vagy épp külföldi pihenőhelyek. Ami közös bennük a két főszereplő és a fordulatok. Régi szerelmesek találkoznak újra, vagy épp elgördül az akadály a párok elől. 

Vegyes a válogatás, a legtöbb történet tetszett, megfogott - most főleg a nyári helyszínek, utazások - szigetek, sorsfordító történetek.Volt olyan novella is, ami több hasonló elemet tartalmazott (Fogadó a Csörgősipkás Bohóchoz és A harlekin teáskészlet - felütése pl).

Érdekes pontja az életműnek ez a kötet, érdemes elolvasni, ha szeretnétek megismerni a 'KrimiKirálynő' egy másik oldalát. Később biztos újra fogom ezt is olvasni - érdekes sorsok villannak fel benne.

4/5

Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2011
Eredeti cím: The Mysterious Mr. Quin
Fordító: Gy. Horváth László, Sipos Katalin
Oldalszám: 428
Ár: - Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Mr. Harley Quin titokzatos ember. Csak akkor bukkan fel Mr. Satterthwaite mellett, ha valami felderítendő bűnügy indokolja. És a bűnügyek is sokfélék, egyetlen közös vonásuk van: a szerelem. A szerelem, amit egy szépséges özvegy érez – de nem halott férje, hanem egy ismeretlen iránt, akivel egyetlenegyszer találkozott élete során. Mi történik, ha Szép Heléna egy hétköznapi lány személyében születik újjá, és két fiatalember szeret belé? Szerelmes-e a gazdag, érett európai grófnőbe a fiatal amerikai? A fiatal, gyönyörű Mrs. Scott férje meglepődik, hogy a kastélyban velük együtt vendégeskedik hajdani barátnője… A szerelem pedig, mint köztudott, gyakran jár a halállal kézen fogva.

Agatha Christie a húszas években kezdte írni legszokatlanabb detektívpárosának néha meglehetősen misztikus történeteit, és ötven évvel később fejezte be. A kötet mind a tizennégy Mr. Quin-novellát tartalmazza, Magyarországon először.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.