Ashley Winstead - 17 ​szúrás

Erre a könyvre először Katánál figyeltem fel, majd Nita is elolvasta és mindkettőjüknek nagyon tetszett - ez már garantálta, hogy érdemes lenne megpróbálkoznom vele. Ez volt talán az első Álomgyár Kiadós regény, amit olvastam - eddig elkerültem a kiadót, de most figyelni fogom a krimi/thriller könyveiket (már a várólistámon van - az ebben a kötetben reklámozott - Az utolsó meghívás).

Ashley Winstead amerikai szerző első regénye a 17 szúrás, amelyben az általa is jól ismert egyetemek világába és egy baráti társaságba kalauzol el. Az egyik kedvenc könyvem A titkos történet, azóta keresem a hasonló sötét hangulatú, egyetemeken játszódó sztorikat - ez a könyv szépen illik a sorba (hasonló még: Mintha gonoszok volnánk, Nyuszika, Ninth House).

A történet az Észak-Karoliniai - képzeletbeli - Duquette Egyetemen játszódik két idősíkon. Jessica Miller egy menő new york-i cég tanácsadója épp visszatérni készül a diplomázás után 10 évvel megszervezett öregdiák találkozóra. Az esemény létfontosságú számára, be akarja bizonyítani milyen magasra szárnyalt azóta. Fél és egyben izgatott, hogy újra találkozik egykori legjobb barátaival, akikhez titkok és egy tragikus haláleset kapcsolja. 

A múltbeli szálon követhetjük Jessica egyetemre kerülését, az első napjait, motivációit - láthatjuk, hogyan formálódott az egyik kollégiumról elnevezett baráti társaságuk - az East House-i Hetek csapata. A hét barát közül viszont egy lány hiányzik, akit tizenhétszer szúrtak le a februári estén és azóta se találták meg a gyilkosát...

Az öregdiák találkozó Jessica tündöklése helyett a szembesítésről fog szólni, rég eltemetett titkok és sérelmek buknak ki.

Izgalmas volt követni a múltbeli és a jelenbeli szálat, ahogy egyre jobban megismertük a szereplőinket, akik morálisan szürke karakterek, vagyis nem tudjuk rámondani, hogy ők a jók.* Kezdve Jessicával, aki apja életének kudarcát cipeli magával, ez hajtja hogy a legjobb legyen, és amikor nem sikerül akkor megkérdőjelezhető döntéseket hoz...

A teljesítményorientált világ erőteljesen megmutatkozik: kezdve az egyetem mikrovilágával, amit a versengés - a rangsorok irányítanak. Több szereplő a szüleinek akar megfelelni, vagy épp túlnőni rajtuk - nem csak Jessica hordoz ilyet terhet, hanem egykori párja - szerelme Mint, vagy Frankie, az élsportoló.

Olyan nehéz témákat is érint a regény, mint a drogfüggőség, szexuális erőszak/kihasználás, megcsalás.

A könyv végére minden barátról lehull a lepel - de a történet folyamán mindegyikük elképzelhető gyikos lesz a többiek szemében. 

(*ezért nem is kell szeretni őket)

Engem nagyon hamar beszippantott ez a regény, tetszett az egyetemi környezet, a titokzatos baráti társaság. Az idősíkok váltakozása miatt nehéz volt letenni a könyvet - kíváncsi voltam milyen titkok derülnek ki - és mi is történt a Szerelemesek bálja éjszakáján.

Szeretnék még olvasni a szerzőtől - a romantikus könyvein túl jelent már meg két thrillere ;)

5/5

Kiadó: Álomgyár
Kiadás éve: 2022
Eredeti cím: In My Dreams I Hold a Knife
Fordító: Sóskuthy György
Oldalszám: 400
Ár: 5299 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:
Hat barát, egy megoldatlan gyilkosság.

Tíz évvel a főiskolai diploma megszerzése után Jessica Miller gondosan eltervezte diadalmas visszatérését az elit, amerikai Duquette Egyetemre – beleértve a mögötte minden bizonnyal felhangzó irigy suttogásokat is. Mindenki azt a lányt fogja látni benne, akit ő láttatni akar, a magabiztos és érzéketlen szépséget, nem pedig azt, aki az egyetem elhagyásakor volt – akkor, amikor Heather halála nyomán minden a darabjaira hullott szét, így a hat elválaszthatatlan barát közti kötelék is. Valamint végérvényesen megváltozott a kapcsolata az egyetlen emberrel, akit soha nem lett volna szabad szeretnie.

Nem mindenki kész azonban továbblépni. Nem mindenki hagyta el Duquette-et, és nem mindenki hajlandó hagyni, hogy Heather meggyilkolása megoldatlan maradjon. Valaki eltökélte, hogy csapdát állít a valódi gyilkosnak, és hogy a bűnös megfizet tetteiért. A hat barát újbóli találkozásukkor kénytelen szembenézni annak az éjszakának az eseményeivel, amikor Heather meghalt, ahogy a sokévnyi titokkal is, melyek elhallgatásáért bármire képesek lettek volna.

Ashley Winstead, amerikai írónő két idősíkon játszódó, rejtélyes és hátborzongató thrillere a barátság, a szerelem, a megszállottság és az ambíció sötét oldalát mutatja be magával ragadó stílusban.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.