Cristina Rivera Garza - Liliana legyőzhetetlen nyara

Ez volt az első olvasásom a Sonora Kiadótól, akik a latin-amerikai írók kiadására specializálódtak. A könyvtárban az új könyvek között bukkantam erre a könyvre, gondoltam tökéletes lesz a 24 szerzős kihívás teljesítéséhez (mexikói). Felületes módon persze megfogott a címbeli nyár kifejezés, már a fülszöveget tanulmányozva jöttem rá, hogy ez bizony egy komoly kötet lesz. Itt jegyzem fel, mert sose tudok rá válaszolni - ez egy könyv volt, amin sírtam/könnyeztem.

Dokumentumregényről / true crime történetről van szó: Cristina Rivera Garza mexikói írónő saját húgának, Lilianának a meggyilkolását mutatja be, saját - szülei ill. barátok ismerősök visszaemlékezése, Liliana naplóbejegyzései, feljegyzései, levelei és korabeli cikkek alapján. 

Cristina 29 évvel később írta meg ezt a könyvet, ill. kezdett el mélyebben foglalkozni azzal, hogyan jutott oda az életvidám, kedves, tervekkel és álmokkal teli húga, hogy első szereleme, erőszakos udvarlója meggyilkolja. Az első fejezetekben azt követhetjük, hogy a szerző egy ismerősével a mexikóvárosi főügyészéget ill. különböző irodákat járja, hogy megkaphassa a húgáról szóló aktát.

Majd később Liliana levelei, naplóbejegyzései és saját emlékein keresztül gyerekkorától kezdve mutatja be őt. Ángelt kamaszkorában ismerte meg, akire sokszor utal leveileben, naplóban - már itt is megjelennek a fenyegető jelzések: Ángel vehemensen reagál dolgokra, később megcsalja Lilianát, szakítanak, de még az egyetemi évei alatt - amikor Mexikóvárosba költözött, hogy építésznek tanuljon - fel-felbukkan. Olvashatjuk Lili csoporttársainak visszaemlékezését róla ill. Ángelről, aki egyre erőszakosabb a lánnyal. 

A könyv a nők elleni erőszakról is szól, Liliana sajnos csak egy a rengeteg nő, lány közül, akit meggyilkoltak Mexikóban, csak 'azért', mert nők. A szerző Rachel Louise Snyder magyarul Láthatatlan ​sérülések címmel megjelent könyvéből idéz és mutatja be az ott említett megállapítások, jelek alapján, hogy húga esete a klasszikus párkapcsolati erőszak példája. 

A fejezetekből egy extrovertált, okos, elmélkedésre hajlamos, életvidám lány portréja bontakozik ki, akinek egyetlen 'bűne', hogy megtetszett egy erőszakos srácnak, aki nem volt hajlandó elengedni őt évek alatt, hiába próbált meg többször eltávolodni tőle. 

Ezt a borzasztó élményt és hatásait végigkövethetjük a családja - szülei, nővére és a barátai szemszögéből, de feldolgozhatatlan ez az erőszakos halál. Ráadásul - bár tisztán nem derül ki - gyilkosát nem fogták el, így még ez sem jelenthet elégtételt. Cristina bemutatja saját gyászmunkáját - a kezdeti döbbenet után évekre elásta magában ezt a témát, hogy 29 évvel később, szinte hirtelen minden húgára emlékeztesse. Neki és a hozzá hasonló nőknek állít emléket ezzel a könyvvel, amely talán a feldolgozásban is segített. Idén elnyerte érte a Pulitzer-díjat.

Nehéz olvasmány volt, kimozdított a komfortzónámból - nem csak a szinte teljesen idegen ország, a téma érzékenysége, a kötet mozaikszerű felépítése miatt, de egyáltalán nem bántam meg, hogy megismerkedtem Lilianával!

5/5

Kiadó: Sonora
Kiadás éve: 2024
Eredeti cím: El verano invencible de Liliana
Fordító: Eőry Zsófia
Oldalszám: 308
Ár: 6490 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Liliana ​Rivera Garzát 1990. július 16-án, Mexikóvárosban gyilkolták meg. Testvére, Cristina Rivera Garza huszonkilenc évvel később rekonstruálja húga utolsó éveit, miközben arra keresi a választ: miért és ki által veszítette életét Liliana egy átlagosnak tűnő nyári napon, s hogyan maradhatott büntetlenül a lány gyilkosa? Rivera Garza nyomozása, melynek kiindulópontja egy elveszett bűnügyi akta, a bürokrácia útvesztőin, a patriarchális politikai játszmákon, a bensőséges és megfakult családi emlékeken át vezet. Állhatatos kutatásával a szerző végül nemcsak az elkövető személyére derít fényt, hanem feltárja a nőgyilkosságokkal és a párkapcsolati terrorral kapcsolatos lokális és globális problémákat. Rámutat arra, hogy a világ számos pontján megtűrt, normalizált erőszak miként roncsolja a társadalmi rendszereket, a kulturális szabályokat, a viselkedési szokásokat, sőt a hétköznapi nyelvhasználatot is.

A Liliana legyőzhetetlen nyara a kortárs világirodalom hiánypótló remekműve, egy dühös kiáltvány a bántalmazás és az elnyomás ellen, az elszámoltatás és a felelősségre vonás mellett. Oknyomozó tényregény, társadalmi elemzés, ugyanakkor testvértörténet és emlékirat is, amely naplórészleteken, személyes vallomásokon, lírai szépségű, megrendítő visszaemlékezéseken keresztül rajzolja meg egy magával ragadó személyiségű fiatal lány tragikus halálát. Cristina Rivera Garza bátor szembenézése és mély együttérzése nekünk, olvasóknak is segíthet, hogy képesek legyünk megbirkózni saját félelmeinkkel, felelősségérzetünkkel, a feszítő gyásszal.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.